Ağaoğlu'ndan iddialı sözler

Markalı konut üretiminin liderlerinden Ağaoğlu Grubu'nun patronu Ali Ağaoğlu, ayda 500 YTL taksitle ev satma planları yapıyor. Ağaoğlu 'Bunun önündeki engel bürokrasi. Karar alınsın yarın başlarım' dedi. Star gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre Ağa

Ağaoğlu'ndan iddialı sözler
Markalı konut üretiminin liderlerinden Ağaoğlu Grubu'nun patronu Ali Ağaoğlu, ayda 500 YTL taksitle ev satma planları yapıyor. Ağaoğlu 'Bunun önündeki engel bürokrasi. Karar alınsın yarın başlarım' dedi.

Star gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre Ağaoğlu, düşük gelirlilere yönelik konut yapmayı hedefliyor. Ancak bazı şartları var. Arsa üretimi ve bürokratik engellerin aşılması.

BÜROKRASİ KARAR ALMALI

İstanbul'daki konut stoğunun yüzde 70'inin kaçak ve oturulamaz durumda olduğunu söyleyen Ağaoğlu, 'Bu hem yaşam standardı açısından öyle, hem de deprem nedeniyle... İstanbul'da böyle bir felaket olursa Türkiye büyük sıkıntıya girer. Bu nedenle bizim bu riski halletmemiz gerekiyor' dedi.

İnşaat sektörü için en önemli yasalardan birisi olan Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıktığını ancak uygulamada bazı sorunların olduğunu söyleyen Ağaoğlu 'Uygulamalar ve yönetmelikler yetersiz. Bence bürokratların ve belediyelerin elini taşın altına sokarak işgal altındaki arazilerin arsa olarak üretilmesi işine girilmesi gerekiyor' dedi. İstanbul'da devletin elinde çok büyük arazilerin olduğunu söyleyen Ağaoğlu 'Ama hepsi işgal altında bulunuyor. Belediyeler imar planlarını yeniden yapmalı, oradaki vatandaşı mağdur etmeden çözüm yoluna gidilmeli. Aynı bölgede 100 tane gecekondu varsa, gecekonduların bulunduğu arazilerin üzerine 300-400 konut yapmak mümkün.

Devletin bu arazileri özel sektöre açması lazım. Özel sektöre binaları yaptırıp, hem gecekonduculara, hem devlete, hem de müteahhite yarayacak bir sistem oluşturulabilir. Bu da ister kat karşılığı isterse de kár ortaklığı yöntemi ile olabilir' dedi.

EKONOMİ CANLANIR

Arsa üretiminin sağlanması durumunda şirket olarak gözlerinin C grubunda olduğunu söyleyen Ağaoğlu 'Şu anda mevcut arsa fiyatları ile C grubuna dönük proje üretilmesi imkansız. Arsa fiyatları inşaat maliyetlerinin yüzde 40-50'sine kadar çıkıyor. Bu maliyetler düşerse bizim de gözümüz orada. Şu anda ağırlıklı olarak B gelir grubuna proje yapıyoruz' dedi. Türkiye'de C grubuna dönük olarak sadece TOKİ ve KİPTAŞ'ın üretim yaptığını söyleyen Ağaoğlu 'C grubuna dönük üretim yapmak, sektörün büyüklüğünü de iki-üçe katlayacak. Çok daha büyük istihdam olanağı sağlayacak. Bu da ekonomiye çok ciddi şekilde ivme kazandırır' dedi.

BÜROKROSİ AZALSIN

İnşaat sektöründeki bürokrasinin hiçbir sektörde bu kadar yoğun yaşanmadığını söyleyen Ali Ağaoğlu 'Sektördeki bürokratik işlemleri azaltın, konut fiyatları yüzde 10'un üzerinde bir düşüş yaşar. TOKİ ve KİPTAŞ, bürokrasiyi yaşamadığı için maliyetlerini de düşük tutabiliyorlar. Çünkü onların arazi maliyeti sıfır. Ayrıca özel sektörün üzerinde ruhsat harcı, iskan harcı gibi gider kalemleri bulunuyor' dedi. C grubuna dönük proje üretmenin önündeki tek engelin bürokrasi olduğunu söyleyen Ağaoğlu 'İnisiyatif kullanan bürokratların ve belediyelerin olması gerekiyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar bu tarz işleri çok güzel şekilde yapıyor. 900 civarında şantiyesi var. 100-200 lira taksitle ev yapma başarısını gösteriyor. Ama bunu TOKİ'den beklemek insafsızlık olur. Bir süre sonra da özel sektör C grubuna dönük üretime girecek' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler