Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığı önlemek amacıyla saha denetimleri ve mevzuat düzenlemeleriyle sektörü yakın takibe aldı.
Vergi borçluları listesinde çok sayıda akaryakıt firmasının yer alması, bu alandaki vergi düzenlemeleri ve denetimlerin önemini gözler önüne serdi.
Akaryakıt İstasyonlarında Anlık Bilgi Gönderimi Sağlayan Sistemler
Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt istasyonlarındaki pompa ödeme sistemlerine müdahaleleri engellemek için cihaz güvenliğini artırarak, tüm satış bilgilerini anlık olarak merkeze ileten yeni nesil ödeme kaydedici cihazları devreye aldı.
Bu sistem, satışların eksiksiz kaydedilmesini sağlayarak dış müdahaleleri engelliyor.
Lisans Teminatı Zorunluluğu Getirildi
Akaryakıt piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin daha maliyet etkin bir şekilde faaliyet göstermeleri amacıyla lisans alımı için teminat şartı getirildi.
Bu düzenleme kapsamında teminat vermeyen firmaların lisans başvuruları kabul edilmiyor. Ayrıca, sektördeki bayi ve dağıtıcı firmaların birbirine akaryakıt satışını önleyecek yasal düzenlemeler de yürürlüğe girdi.
Akaryakıt ve LPG İstasyonlarına Yoğun Denetim
2024 yılı içerisinde yapılan saha denetimlerinde 4.475 mükellef ve 53.396 pompa denetimden geçirildi.
Bu kapsamda 293.966 tabanca kontrol edildi, kayıt dışılığı önlemek için sektördeki uygulamalar sıkı takip altına alındı.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) 2025’te Zorunlu Olacak
Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgilerini otomatik iletecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) hayata geçiriyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren işletmeler için zorunlu hale gelecek bu sistemle elle plaka girişi ortadan kalkacak ve kayıt dışı fiş düzenlemesinin önüne geçilecek.
Ayrıca, 1 Temmuz 2025'ten itibaren yeni tescil edilen taşıtların sisteme uyum sağlaması gerekecek.
Bakan Şimşek: "Rekabet Eşitliği ve Kayıt Dışılıkla Mücadelede Önemli Adımlar Attık"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sektörde rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla yürütülen düzenlemelere dikkat çekti. Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin devreye alınmasının, elle plaka girişini ve usulsüz fiş düzenlemelerini engelleyeceğini vurguladı.
Sisteme uyum sağlamayan istasyonlar için de uyarıda bulunan Şimşek, “Akaryakıt istasyonlarının yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesini sisteme uyumlu hale getirmesi büyük önem taşıyor” dedi.
Kaynak: