Altın fiyatlarında kritik dönem!
Merkez Bankasının altın fiyatlarıyla ilgili artışa müdahalesi alışverişlerin normale dönmesini sağladı. Altın fiyatları haftayı nasıl kapatacak ve neler yaşanıyor. İşte ayrıntılar..Günsay, altının geçen hafta oldukça sakin bir seyir izlediğini belirterek
Merkez Bankasının altın fiyatlarıyla ilgili artışa müdahalesi alışverişlerin normale dönmesini sağladı. Altın fiyatları haftayı nasıl kapatacak ve neler yaşanıyor. İşte ayrıntılar..
Günsay, altının geçen hafta oldukça sakin bir seyir izlediğini belirterek, 12 Aralık akşamında gramının 89 liradan kapandığını ifade etti.
Altının, haftaya aynı fiyatla başladığını ve 15 Aralık'ta öğleden sonra artışa geçtiğini vurgulayan Günsay, şunları kaydetti:
Özellikle dün dolar ve avrodaki dalgalanmalar, rekorların kırılması altını da etkiledi. Dolar yükseldi, ons fiyatı arttı, altın da yükselişe geçti. Dün bir ara gramı 94,5 lirayı gördü. Sonra tekrar inişe geçti ve günü 91,3 liradan kapattı. bugün 91 lira seviyelerinde bulunuyor. 15 Aralık'ta 150 lira olan çeyrek altının satış fiyatı, piyasalardaki hareketliliğin etkisiyle 155 liraya çıktı. 3 günde 5 liralık artış çok önemli. Uluslararası piyasalar, birçok ülkede bu şekilde etkili oldu."
Piyasalar dağıldı
Günsay, Merkez Bankasının müdahalesi sonucu altının sakinliğe büründüğünü anlattı.
Şu anda piyasada şaşkınlığın hakim olduğunu dile getiren Günsay, "Dün piyasalar dağıldı desek yeridir. Esnaf da şaşırdı. Elimizdeki altını satsak mı, müşteriden alsak mı bilemedik. Vatandaş zaten hiçbir harekette bulunmadı. Dünü oldukça sessiz geçirdik. Ne alan oldu ne de satan. Bugün alışveriş biraz daha normale döner" diye konuştu.
Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 90,40 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 606 lira oldu
İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 90,40 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 606 lira oldu.
Devrim gibi karar
Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nın "Altın Bankacılığının Geliştirilmesi" ile ilgili bölümde, altın bankacılığıyla ilgili bilgi ve veriler iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Programa göre bu kapsamda, altın yatırımcısının davranış modeline uygun stratejiler belirlenebilmesi için altınla ilgili bilgi ve veriler ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenecek. Bu çerçevede FİNTÜRK (Finansal Türkiye Haritası) verilerinde yer alan mevduat ve kredi verilerine altın kırılımı eklenecek.
Bankalar nezdinde açılan altın hesaplarının kaynağı olan 995/1000 saflıktan yukarı hurda olmayan altın ile değerleme sonrası tespit edilen 995/1000'den düşük hurda altın verisinin izlenmesi amacıyla form düzenlenecek.
Darphane tarafından basılan altınların izlenebilirliği ve doğrulanabilirliği sağlanacak.
Altın yatırımlarının finansal sisteme kazandırılması ve altın dolaşımını izlenebilir kılmak amacıyla yöntemler ile Darphane tarafından basılan altınlar için sertifikasyon ve güvenlik sistemi geliştirilecek.
Kuyumculardan bankalara ekspertiz hizmeti
Programa göre, kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi için iş modeli geliştirilecek. Yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde finansal sistem içinde olmaları sağlanacak. Bu çerçevede; kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi için ekspertize yetkili kuyumcu standartları belirlenecek.
Altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde komite oluşturulacak ve kuyumcular odasıyla görüşmeler yapılacak.
Altın ile altın ve diğer kıymetli maden fonları arasındaki vergisel farklılıkların ortadan kaldırılmasını değerlendirmek üzere, vergisel maliyetleri de içeren bir çalışma gerçekleştirilecek.