Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız, kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var." dedi. Şimşek, rezervlerde 80 milyar dolarlık iyileşme olduğunu belirterek, "11 yılda sağlanan düzelmeyi 1 yılda sağladık" ifadesini kullandı. Bakan Şimşek, enflasyonda en zorunun geride kaldığını söyledi.
Şimşek, rezervlerdeki düzelmenin 80 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız, bu iyileşme bir yılda sağlandı."
Enflasyonda en zorunun geride kaldığını belirten Şimşek, "Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay yüzde 50 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42'ye kadar toleransımız var. Şu anda dezenflasyon döneminin başındayız." şeklinde konuştu.
KALICI YAPISAL DÖNÜŞÜM VURGUSU
Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:
Programın en önemli hedeflerinden birisi sürdürülebilir büyümedir. Bugün net ihracat katkısının pozitife döndüğü, iç talep makul düzeyde devam etti. İyi bir büyüme patikasıyla karşı karşıyayız.
Önemli hedeflerden diğer sürdürülebilir cari açık. Cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Diğer bir konu mali disiplinin yeniden tesis edilmesi.
Deprem hariç açığın milli gelire oranı sadece yüzde 1,6. Depremin gerektirdiği harcamaları bir kenara bırakırsanız mali disiplinde bir sorun yok. Açığın kendisi bir itki yaratıyor.
Enflasyonla mücadele ile açığı aşağı çektiğimiz takdirde Merkez Bankası'nın elini güçlendirmiş olacağız.
REZERVLERDE TARİHİ DÜZELTME
Kur riskini azalttık, borçlanmanın vadesini artırıyoruz. Uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Bankalarla swapı neredeyse kapattık.
Swap hariç net rezerv eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerdeki düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Daha önce bu türden iyileşmeyi 11 yılda sağlamışız, bu iyileşme bir yılda sağlandı.
KKM, 60 milyar doların altına indi. Temmuzda KKM'den çıkış çok daha hızlanacak.
DIŞ KAYNAK SORUNU ORTADAN KALKTI
Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır. Son 1 yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var.
Dış kaynağa erişimde sorun ortadan kalktı. Türkiye'nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun, önemli ölçüde ortadan kalktı.
Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmı vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL'ye geçişle açıklanır, üçte ikisinden fazlası bu.
Enflasyonda en zoru geride kaldı. Tutarlılığı olan güçlü bir program uyguluyoruz.
Para politikası gecikmeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendiriyor. Para politikasının inşası zaman alıyor.
Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay yüzde 50 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42'ye kadar toleransımız var. Şu anda dezenflasyon döneminin başındayız.
"KAMUDA HARCAMA DİSİPLİNİ ÖNEMSİYORUZ"
Kamuda harcama disiplinini önemsiyoruz, bütün harcamaları gözden geçiriyoruz. Bazı programları, birimleri kapatacağız.
Çalışanlarımızı vergide adaleti sağlamak için Gelir İdaresi'nde görevlendireceğiz.
Kayıt dışılık ile mücadeleye başladık, eylem planı olmayacak, fiiliyatta bu olacak.
Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Yük hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyecek.
Makrofinansal istikrarı kalıcı bir şekilde tesis etmeliyiz.
En yüksek faiz veren ülkelerde ve en yüksek enflasyonda dünya genelinde ilk 7 de olan bir ülkenin bakanısın neyin şovunu yapıyorsun !
Yanıtla (0) (0)Nebatii yi arar olduk
Yanıtla (2) (0)Ben buldum.Bizim Atapark ta çay 3 tl ye düşmüş.Allah razı olsun.Artık bizde çay içebiliyoruz.Evet ekonomi düzeldi gerçekten :))))
Yanıtla (1) (0)ha öyle mi, biz de inandık, diyemiyoruz maalesef, tükürdüğünü yalamak nedir bilir misin, onu da tam yapamamak nedir bilir misin, yürüyün gidin ya, şamar oğlanına çevirdiniz insanlari, yürüy0n gidin
Yanıtla (1) (0)İyi de yirmi küsur yıldır ülkeyi yönetenler ne yaptı da ekonomi bu hale geldi.Neden istikrar bozuldu.Neden dış kaynaklara ulaşım imkansız hale geldi.Neden yüksek faizle borçlanılmaya başlanıldı.Neden eksi bilmem kaç milyar dolara düşüldü.Bir yılda seksen milyar dolar toplanabiliyor demekki o zaman on bir yıldır o seksen milyar dolarlar nereye gitti.Bunun sebebi kim.Ah pardon tabi ki dış güçler..
Yanıtla (6) (0)Mesele para toplamakta değil mesele toplananları harcamakta 5'li eşraf garantili yolculu Zafer Havalimanı Balıkesir Havalimanı Köprüler hasta garantili Şehir Hastaneleri vs vs Geçmişe bakarsak 2010 dan itibaren her sene kelebek gibi uçtuk arı gibi soktuk kaçtık şahlandık havalandık teğet geçti Avrupa bizi kıskandı ey ABD ey Almanya sn şansölye dediler milleti yediler coğrafya kader bu yöneticiler milletin kadersizliği oldu suyundan da koy diyorlar ekonomiyi vergi toplamaktan ibaret sanan zavallı
Yanıtla (5) (0)