Bankalar devreye girdi! Konut kredi faizlerinde son durum

Konut alma planı yapanlar uzun süredir kredi faizlerinde indirim bekliyordu. Bu konuda ilk adımı bir kamu bankası atarken, özel bankalar da devreye girdi. Kredi faizleri yüzde 3'ün altına inmeye başladı. Konut kredisi faizleri ne kadar?

Bankalar devreye girdi! Konut kredi faizlerinde son durum

Merkez Bankası'nın uzun süredir uyguladığı sıkı para politikası kredi faizlerinde ciddi yükselişe yol açtı. Artan kredi maliyetleri ve yüksek faizler, konut kredilerine olan talebi sınırladı. Kredili konut satışlarında önemli düşüşler kaydedildi.

Son dönemlerde kamuoyunda konut kredisine yönelik indirim beklentisi öne çıktı. Bu konuda ilk adım Ziraat Bankası'ndan geldi. Ziraat Bankası, ilk kez konut alacaklar için aylık kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a indirdi.

Faiz indiren ilk özel banka Akbank oldu. Akbank da ilk ev kampanyası kapsamında kredi faizini yüzde 2,89'a çekti.

120 ay vadede yüzde 2,79 faiz oranlı 1 milyon liralık konut kredisi

Aylık taksit: 28 bin 966 lira

Yıllık maliyet: Yüzde 39,7

Toplam geri ödeme: 3 milyon 475 bin 920 lira

120 ay vadede yüzde 2,89 faiz oranlı 1 milyon liralık konut kredisi

Aylık taksit: 29 bin 878 lira

Yıllık maliyet: Yüzde 41,83

Toplam geri ödeme: 3 milyon 605 bin 044 lira

Ağustos ve eylül aylarında yüzde 25 zam sınırının kalkması, memur atamaları, üniversitelerin açılması ve evliliklerin etkisiyle fiyatlarda yükseliş görülmüştü.

Uzmanlara göre kira fiyatlarında yatay dönem başladı. Şubat ayına kadar kiralarda belirgin bir artışın yaşanmaması bekleniyor. Konut fiyatlarında da reel düşüşün devam emesi öngörülüyor.

Kaynak:NTV

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler