Bankalarda faiz oranları ne oldu? 1 milyon lirası olan aylık ne kazanıyor?

Merkez Bankası’nın faizi %50 seviyesinde tutmasıyla birlikte gözler mevduat faizlerine çevrildi. Peki, bankalardaki güncel faiz oranları nedir? Faizler ne kadar daha yüksek kalacak? 1 milyon TL aylık kazancı ne kadar?
Bankalarda faiz oranları ne oldu? 1 milyon lirası olan aylık ne kazanıyor?

Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasının ardından gözler mevduatlara çevrildi. Ekonomi ekibi sıkı para politikasından taviz vermeden dezenflasyon sürecini sürdürüyor. Politika faizi halihazırda yüzde 50 seviyesinde bulunuyor.

Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklentilerin üzerinde 50 baz puan indirerek yüzde 5 seviyelerine çekti. Fed’in agresif faiz indirimine gitmesinin ardından gözler TCMB’ye çevrilmişti. ‘Acaba bir faiz indirimi gelir mi?’ şeklinde beklentiler olmasına rağmen Merkez Bankası sıkı duruştan taviz vermedi.

Faiz kararının ardından Merkez Bankası, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı.

1 aya kadar vadede faiz yüzde 54.01, 3 aya kadar vadede yüzde 60.16, 6 aya kadar vadede yüzde 52.10, 1 yıla kadar vadede yüzde 50.96, 1 yıl ve daha uzun vadede faiz oranı yüzde 36.37 oldu.

Peki TL mevduatlar yıl sonuna dek yüksek seyrini koruyacak mı? Şu anda 1 milyon TL’nin aylık net getirisi ne kadar oldu? Borsadaki dalgalanma, altın fiyatlarındaki yükseliş, mevduat faizlerindeki yüksek seyir derken, yatırımcıların portföy tercihi nasıl olmalı?

‘KARAR DOLAŞIMDA OLAN DÖVİZ MİKTARINI ETKİLEYECEK’

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Fed, 4.5 yıl sonra faiz indirimine gitti, faizler yüzde 4.75-5 aralığına çekildi. Bu karar dünyada dolaşımda olan döviz miktarını etkileyecektir.

DÖVİZ TEVDİAT HESAPLARINDA FAİZLER DÜŞTÜ! BU NE ANLAMA GELİYOR?

Bizim Merkez Banka’mız da bir hamle yaparak serbest olan döviz tevdiat hesaplarının faizlerini yüzde 3.75’e çekti. Bu demek oluyor ki artık bankalar döviz hesaplarına daha düşük faiz ödeyecek.

MEVDUAT FAİZLERİ NEDEN YÜKSEK KALDI?

Bankalar Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyordu. Kararda faizler sabit tutuldu. Para politikasının etkileri gecikmeli olarak görülüyor. Bu gecikmeden kaynaklı olarak Merkez Bankası ilave tedbirler alıp sıkı para politikası duruşunu teyit etti. Enflasyonda belirgin iyileşme olmadan faiz indirimine gidilmeyeceğini, sıkı para politikası duruşunun devam edeceğinden bahsetti. O yüzden mevduat faizleri hala yüksek kaldı diyebiliriz.

YIL SONU İTİBARIYLA FAİZDE DÜŞÜŞ OLUR MU?

Sene sonu itibarıyla küçük bir faiz indirimi gelebilir. Geçen ay düşen gıda enflasyonunun devamı gelmelidir, Merkez Bankası enflasyonda belirgin iyileşme olacağını teyit etmelidir.

MERKEZ’DEN İLAVE ADIMLAR GELİR Mİ?

Dövizin dünya genelinde bollaşmasıyla birlikte artık TL’nin döviz karşısında fiyatının artması beklenmiyor. Bu sebeple TL’nin cazibesini artırıcı ilave tedbirlerin geleceğini öngörmüyorum. KKM’nin hızlı çözülmesine fayda sağlaması açısından belki TL mevduata yönelik zorunlu karşılıkların azaltılması, aylık büyüme oranlarının dengelenmesi şeklinde adımlar atılarak TL mevduatların cazibesi biraz daha artırılabilir.

MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜKSEK SEYİR NE ZAMANA KADAR SÜRER?

TL mevduat faizleri yıl sonuna kadar yüksek seyrini korur. Daha önce politika faizi yüzde 50 olsa dahi piyasada TL yoksunluğundan kaynaklı olarak mevduat faizlerinin yüzde 80 seviyelerine kadar çıktığını görmüştük. Şu anda bileşik faiz yüzde 70 seviyesine kadar geriledi. Bir kişi TL mevduata dönecekse ve dövizi varsa bunu bir an önce bozdurup TL mevduata geçmelidir. Eğer TL mevduata geçerlerse 1 yıl vadede bileşik faizden yararlanacaklar.

ORTALAMA FAİZLER NE OLDU?

Şu anda bankalarda ortalama yüzde 44 ile yüzde 53 arasında değişmektedir.

1 MİLYON LİRASI OLAN NE KAZANIYOR?

1 milyon TL’nin aylık net getirisi 45 bin TL civarındadır.

YATIRIMCILARIN PORTFÖY TERCİHLERİ NASIL OLMALI?

Şu ana kadar bu yıl en yüksek getiri altında, sonrasında ise borsada oldu. Borsada ‘Kara Pazartesi’ yaşandıktan sonra sığ bir piyasa oluştu. Küçük yatırımcı piyasadan çıktı, ancak yabancı yatırımcının piyasaya girmesiyle birlikte borsanın 17 bin puan seviyelerine geleceğini tahmin ediyorum.

Kısa vadede ise borsada 10 bin 200 puan seviyesi görülmeden yükselişte kalıcılık sağlanmayacaktır. Öncelikle portföy tercihi yapılacaksa TL mevduat ve altına fazlalık verilebilir, daha sonrası için de borsaya yatırım yapılabilir. Artık dövizi bir yatırım aracı olarak saymıyoruz.”

Kaynak:milliyet.com.tr

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir