Çaykur Altın Çağını Yaşıyor
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Genel Müdürü Ekrem Yüce, birinci sürgünde, en parlak dönem olarak değerlendirdikleri geçen yıldakinden fazla yaş çay alımı yaptıklarını belirterek, ÇAYKUR'un altın çağını yaşadığını söyledi.Yüce, yaş çay kampanyası
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Genel Müdürü Ekrem Yüce, birinci sürgünde, en parlak dönem olarak değerlendirdikleri geçen yıldakinden fazla yaş çay alımı yaptıklarını belirterek, ÇAYKUR'un altın çağını yaşadığını söyledi.
Yüce, yaş çay kampanyasının açılış tarihini belirlemek amacıyla mayıs ayının başından itibaren sürekli çay bahçelerinde inceleme yaptıklarını belirterek, ''Mayıs ayı başlarında yaptığımız incelemelerde ayın 15'lerine kadar yaş çayın hasat olgunluğuna erişmediğini gördük. Ancak yine de 15 Mayıs'ta yaş çay kampanyasını resmi olarak açtık'' dedi.
Kampanyanın ilk 5 gününde fabrikalarına oldukça az yaş çay getirildiğini ifade eden Yüce, ''5 günün ardından ise hava şartları nedeniyle yaş çayın hasat olgunluğuna birden gelmesi ile yoğunluk arttı. Yaş çay kampanyamızın 5. gününde fabrikalarımıza gelen yaş çay günde 10 bin tona ulaştı. Bu da günlük işleyebileceğimiz 6 bin 600 tonu geçtiği için kontenjan uygulamasına başlamak zorunda kaldık'' diye konuştu.
Birinci sürgünde iklim şartları nedeniyle çok ciddi izdihamlı günler yaşadıklarını kaydeden Yüce, ''Son yıllarda görülmeyen izdiham olmasına rağmen son yılların en verimli birinci sürgününü yaşadık. Birinci sürgünde 218 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. ÇAYKUR'un son yıllardaki altın çağı, en parlak dönemi dediğimiz geçen yıl ise birinci sürgünde 205 bin ton yaş çay alımı yapmıştık'' diye konuştu.
Yüce, birinci sürgünün bitmesinin ardından hemen ikinci sürgün alımlarına başladıklarını anlatarak, şunları söyledi:
''İkinci sürgünde ise iklim şartlarının getirdiği bir rahatlama oldu. Bu sürgünde izdiham oluşmadı. Yaş çay kademeli olarak hasat olgunluğuna erişti. Bu nedenle hem kurum hem de üretici açısından çok rahat bir alım gerçekleştirildi. Şu anda alımlarımız devam ediyor.
İkinci sürgünün yaş çay alımlarının yaklaşık yüzde 80'ini tamamladık. Alımlarımız 10 gün kadar daha devam edecektir. Bu sürgünde birinci sürgünde aldığımız yaş çayın üzerinde alım yapmak için çalışıyoruz. Şu ana kadar ikinci sürgünde 172 bin ton civarında yaş çay alımı yaptık. Böylece birinci sürgünle birlikte toplam 390 bin ton civarında yaş çay alımı gerçekleştirmiş olduk.
Sezon sonunda 600 ile 650 bin ton arasında yaş çay almayı hedefliyoruz.'' Yüce, mayıs ve haziran aylarında üreticilerden aldıkları yaş çayın bedelinin tamamını ödediklerini vurgulayarak, ''Üreticilerimize bu aylarla ilgili olarak 140 milyon YTL'lik ödemeyi tamamladık. Bu ay aldığımız yaş çayın bedelini de ağustos ayı ortalarından sonra ödemeyi planlıyoruz'' dedi.
AROMALI ÇAYLAR 1 AY SONRA PİYASADA
Yüce, ÇAYKUR olarak her geçen gün ürün çeşitliliğini artırmak, tüketicinin taleplerini göz önünde bulundurarak yeni ürünler geliştirmek için çalıştıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
''Alışılmış, klasik ürünleri terk etmeden, bunların yanında yeni ürün çeşitleri geliştirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla geliştirdiğimiz limonlu, melisalı, elmalı, naneli gibi doğal katkı maddeli çaylarla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Fabrikalarımız bu çeşitlerin dolum işlemlerini yapmak için hazır. Yaklaşık 1 ay içinde bu ürünlerimizi piyasaya sürmeyi planlıyoruz.''
RİZE'DE ÇAY İHTİSAS GÜMRÜĞÜNÜN KURULMASI
Rize'de çay ihtisas gümrüğünün oluşması çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yüce, ''Rize'de çay ihtisas gümrüğünün kurulması çay sektörü açısından oldukça yararlı olacak. Böylece her isteyen her yerden çayı ithal edemeyecek. Bu da hem tüketici hem de sektör açısından oldukça fayda sağlayacak. Tüketici daha sağlıklı, güvenilir, gıda kodeksine uygun ürün alabilecek'' diye konuştu.