Dünyada işsizlik hızla arttı
Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2010 yılı bütçesinin üzerinde sunumunu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2007 yılından itibaren ABD'de başlayan krizin giderek tüm dünyada
Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2010 yılı bütçesinin üzerinde sunumunu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2007 yılından itibaren ABD'de başlayan krizin giderek tüm dünyada yayıldığını anımsatan Dinçer, krizin istihdamla ilgili sonuçlarının çok daha ağır bir şekilde yaşanmaya devam edeceğine işaret ederek, işsizliğin, dünyada çok büyük oranda, hızla arttığını ifade etti.
Türkiye'de de benzer sürecin yaşandığını anlatan Dinçer, reel sektördeki ekonomik daralmanın da bunu tetiklediğini söyledi.
Alınan bazı tedbirlerin krizin etkilerini hafiflettiğini belirten Dinçer, "Buna rağmen, 2010 yılında büyümeyi sağlamış olsak bile işsizlik sorunları ile boğuşmaya devam edeceğiz" dedi.
Türkiye'de işsizlik oranlarının giderek artmaya devam ettiğini kaydeden Dinçer, Orta Vadeli Program'da da belirtildiği gibi, 2009 yılında ortalama 14,8 civarında işsizlik oranıyla karşı karşıya kalınacağını söyledi.
Bakan Dinçer, Türkiye'deki işsizliğin, müzminleşmiş yapısal boyutu ile küresel krizden etkilenen boyutu olduğunu söyledi. Yapısal sorunlarla ilgili yüzde 9 ile 12,5 arasında bir bandın sürekli olarak işsizlik için var olduğunu kaydeden Dinçer, bunun üzerindeki oranın da küresel krizle ilgili olduğunu düşündüklerini ifade etti.
İSTİHDAM İÇİN ALINAN TEDBİRLER
İstihdamla ilgili alınan tedbirlerden bahseden Dinçer, "Kısa çalışma ödeneği, işsizliğin azaltılması konusunda etkin rol oynadı. 170 bin civarında işçimize kısa çalışma ödeneğinden kaynak ödedik. Önümüzdeki dönemde mevcut sıkıntılar devam ederse tekrar uzatmayı düşünebiliriz" dedi.
Toplum yararına çalışma programlarının önümüzdeki yıl da devam edeceğini bildiren Dinçer, hedeflerinin 120 bin kişiye bu alanda geçici süre de olsa istihdam sağlamak olduğunu kaydetti.
Bakan Dinçer, iş gücünün vasıflarını artırmak için iş gücü eğitim programları düzenlediklerini anımsatarak, bu kapsamda 140 bin kişiyi eğittiklerini, önümüzdeki yıl 200 binden fazla kişiye eğitim vermeyi planladıklarını bildirdi.
SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI
Bugüne kadar 1 milyon 704 bin 256 kişiye işsizlik ödemesi yapıldığını belirten Dinçer, işsizlik ödeneği uygulamasının, giderek yerleştiğini ve sağlam zemine oturduğunu vurguladı.
Dinçer, sosyal güvenlik kurumunun, 2009 yılı gelir gider dengesi incelendiğinde, bu yıl yaklaşık 30 milyar 955 milyon TL açık verileceğini söyledi. Dinçer, 2010 yılındaki açığın ise 31 milyar 776 milyon lira olarak hesaplandığını bildirdi.
Bakan Dinçer, emeklilik prim gelirlerinin, emekli aylık gelirlerini karşılama oranının 2008 yılında yüzde 60,1 olduğunu, 2009 yılı sonu tahminlerine göre ise yüzde 51 olacağını belirtti. Dinçer, 2010 yılında ise bu oranının 50 olacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Sağlık prim gelirlerinin sağlık giderlerini karşılama oranının, 2008 yılında yüzde 61 olduğunu ifade eden Dinçer, bu oranın 2009 yılı sonu için yüzde 51,7; 2010 yılı için ise yüzde 60,05 olarak tahmin edildiğini söyledi.