Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? İşte zam senaryoları

Orta Vadeli Program’da güncellenen enflasyon hedefinin yüzde 33’den 41.5’e çıkarılması sonrası emekli maaşlarına gelecek zam oranı da hesaplanmaya başlandı. İşte emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin muhtemel senaryolar…

Emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? İşte zam senaryoları

Ekonominin 2025-2027 dönemine dair 3 yıllık yol haritasını sunan Orta Vadeli Program (OVP)dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından düzenlenen toplantıda açıklandı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Orta Vadeli Programı’nda (OVP) enflasyon hedefi de güncellendi.

Yılmaz, 2024 için yıllık enflasyon hedefinin yüzde 41,5 olarak revize edildiğini açıkladı. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33'tü. Önceki OVP’de yüzde 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyon hedefi de yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 için ise yüzde 8,5 olan hedef, yüzde 9,7’ye çıkarıldı.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 38 olarak belirlenmişti. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42 açıklanmıştı. Piyasa katılımcılarının beklentileri de yüzde 42 civarında şekilleniyor.

OVP’de enflasyonun güncellenmesi sonrası emeklilerin alacağı zam oranı hesaplanmaya başlandı. OVP'deki yüzde 41,5'lik enflasyon hedefi gerçekleştiği takdirde emekliler, ocak ayı itibarıyla yüzde 13,45 zam alacak.

Yıl sonu enflasyonu Merkez Bankası'nın yüzde 38 olarak belirlediği hedefte gelirse emeklilerin muhtemel maaş zammı oranı ise yüzde 10, 63 olacak.

Yıl sonu enflasyonu yüzde 40'a doğru yakınsaması halinde emekli zam farkı yüzde 12,24 civarında şekillenecek.

6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı kök maaşa uygulanıyor.

En düşük emekli maaşı temmuz ayı itibarıyla en 12 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Enflasyon zammına rağmen bu rakamın altında kalan aylıklar, 12 bin 500 liraya tamamlanmıştı. Güncel rakamlara göre 3 milyon 703 bin 180 kişi en düşük emekli maaşı alıyor.

En düşük emekli maaşının artması için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Ekonomi yönetimince belirlenen rakam, yasa teklifi olarak TBMM'ye sunuluyor. Yani enflasyondan doğan zam oranı en düşük emekli aylığını etkilemiyor.

Kaynak:TV100

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler