En düşük emekli maaşı artacak mı? Bakan açıkladı
En düşük aylık için Meclis düzenlemesi gerekirken, hükümetten ilk sinyal geldi. Çalışma Bakanı Işıkhan, "Emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.
Emeklilerin kök aylıklarına yapılan zamlar, 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Ancak en düşük emekli maaşı, temmuz ayından bu yana 12 bin 500 TL olarak sabitlenmiş durumda.
Güncel verilere göre, 3 milyon 703 bin 180 emekli en düşük emekli maaşını alıyor ve bu seviyeye bir zam yapılmadıkça refah seviyelerinde bir değişiklik olmayacak.
Emekli Maaşları İçin Yeni Düzenleme Mesajı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarına ilişkin açıklamasında, 2002 yılından bu yana en düşük emekli aylıklarında bayram ikramiyeleri ile birlikte reel olarak %78 ila %631 oranında artış sağlandığını belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Bakan Işıkhan, yılbaşında sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesi gözetilerek emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
Kasım ve Aralık Enflasyonuna Göre Belirlenecek
Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan dört aylık dönemde enflasyon toplam %12,06 olarak hesaplandı. Kasım ve aralık enflasyon verilerinin eklenmesiyle emekli maaşlarına yapılacak zam oranı kesinleşecek.
Merkez Bankası’nın %44’lük yıllık enflasyon hedefi tutarsa emekliler %14,60 zam alacak. Eğer hedefin üst bandı olan %46 gerçekleşirse zam oranı %16,88 olacak. Kasım ve aralık enflasyonu %2,5 olarak gerçekleşirse maaş zammı %17,73’e ulaşacak.
En Düşük Emekli Maaşı İçin TBMM Düzenlemesi Gerekiyor
Enflasyona dayalı zam oranları, en düşük emekli aylığını etkilemiyor. 12 bin 500 TL olarak belirlenen en düşük emekli maaşında artış için TBMM’nin yasa düzenlemesi yapması gerekiyor.
Ekonomi uzmanları, uzun vadeli bir çözüm için 2000 sonrası emeklilere intibak düzenlemesi gerektiğini belirtiyor.
Kaynak:NTV