Finansal Piyasalar Nelerdir?

Finansal piyasa genellikle kıymetli evrak niteliği taşıyan belgelerin alınıp satıldığı ortam olarak tanımlanıyor.

Finansal Piyasalar Nelerdir?

Yatırımlarını en doğru şekilde yönetmek için finansal piyasalar hakkında kapsamlı bir rehbere mi ihtiyaç duyuyorsun? O halde seni buraya alalım! Finansal piyasa çeşitlerine ve araçlarına dair bilmen gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsin!

Finansal piyasalar geniş bir kitlenin yatırım, tasarruf ve finansman ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol oynuyor. Başta sermaye ve para piyasası olmak üzere bu piyasalar, özellikle yatırım fırsatları için dinamik ve fırsatlarla dolu bir ortam sunuyor. Peki, finansal piyasa nedir ve nasıl işliyor? Hadi, kafandaki soru işaretlerini gidermek için vakit kaybetmeden okumaya başla!

1. Finansal Piyasa Nedir?

1-ic-gorsel.jpg

Finansal piyasa genellikle kıymetli evrak niteliği taşıyan belgelerin alınıp satıldığı ortam olarak tanımlanıyor. Yani fon bu piyasalar, arz edenlerle fon talep edenlerin karşılaştığı ve fon transferinin gerçekleştiği pazar yerleri olarak faaliyet gösteriyor. Likiditeyi arttırmak için sürekli yenilik gösteren finansal piyasalar, ekonominin işleyişinde etkin bir rol oynuyor.

Finansal piyasalar temelde fonların fazlası olanlardan eksiği olanlara aktarılmasını sağlayan bir mekanizmanın işleyişini ifade ediyor. Bu yönüyle ise ekonomik büyümede destekleyici oluyor. Finansal piyasalardaki dinamikler ekonomik gelişmeler, para politikaları ve döviz kurları gibi birçok farklı faktöre göre değişiklik gösteriyor.

2. Finansal Piyasa Çeşitleri Nelerdir?

2-ic-gorsel.jpg

Finansal piyasalardaki en yaygın ayrım noktası, finansal işlemlere konu olan fon ve finansal araçların vadeleri oluyor. Finansal piyasalar, aktarılan fonun vadesine göre sermaye piyasası ve para piyasası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Diğer finansal piyasa çeşitlerini aşağıdaki tabloda bulabilirsin:

çeşitlerini aşağıdaki tabloda bulabilirsin:

İlk kez alınıp satılmasına göre:

Hemen ya da gelecekte olmasına göre:

Örgütlenme durumuna göre:

Finansal varlığın niteliğine göre:

Birincil piyasalar

İkincil piyasalar

Spot piyasalar

Vadeli piyasalar

Organize piyasalar

Tezgah üstü piyasalar

Borç piyasası

Öz sermaye piyasası

2.1. Sermaye Piyasası Nedir?

Sermaye piyasası, yatırım araçlarının bir yıl veya bir yıldan daha uzun vadelerle alınıp satıldığı finansal piyasa çeşidine deniyor. Uzun süreli fon arz ve talebinin karşılandığı bu piyasa çeşidinde hisse senedi ve tahvil gibi finansal araçlar işlem görüyor.

2.2. Para Piyasası Nedir?

Para piyasası, bir yıldan daha kısa vadelerle fon arz ve talebinin karşılandığı finansal piyasa çeşidi olarak tanımlanıyor. Kısa vadeli finansman ihtiyaçları karşılamanın ve likidite sağlamanın öne çıktığı bu piyasa çeşidinde ise hazine bonosu ve mevduat sertifikası gibi finansal araçlarla işlem yapılıyor.

3. Finansal Piyasaların Temel Ögeleri Nelerdir?

3-ic-gorsel.jpg

Finansal piyasaların işleyişini sağlayan beş temel unsur aşağıdaki gibi listeleniyor:

Fon arz edenler: Sahip oldukları fazla tasarrufları yatırım yapmak üzere piyasaya sunan bireyler, şirketler ve kurumlar.

Fon talep edenler: Yatırımlarını finanse etmek ya da borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için fon arayan bireyler, şirketler ve kurumlar.

Finansal piyasa araçları: Fonların arz ve talebini karşılayan hisse senetleri, tahviller, bonolar, emtialar gibi çeşitli finansal araçlar.

Aracı kurumlar: Finansal piyasalarda işlem yaparak alıcılar ve satıcılar arasında aracılık eden banka gibi finansal kuruluşlar.

Hukuki ve idari düzenlemeler: Finansal piyasaların düzenli, şeffaf ve güvenli bir şekilde işlemesini sağlamayı amaçlayan Sermaye Piyasası Kurumu gibi yasal düzenleyiciler.

4. Finansal Piyasa Araçları Nelerdir?

4-ic-gorsel.jpg

Yatırımcıların birikimlerini değerlendirmelerini ve şirketlerin sahip olduğu varlıkları yönetmelerini sağlayan finansal piyasa araçları arasından en yaygın kullanılanları şöyle sıralanıyor:

Bono: Bir kurum veya şirket tarafından borçlanma amacıyla çıkarılan bonoların vadesi 1 yıldan az oluyor. Sabit bir faiz oranıyla yatırımcılara getiri sağlıyor.

Hisse senedi: Yatırımcıların bir şirketin karına ortak olmasını sağlayan hisse senetleri borsada işlem görüyor.

Tahvil: Yatırımcıların, devlet veya kurumsal işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla onlara belirli bir faiz oranıyla borç verdiği ve vade sonunda anapara ile birlikte faiz getirisi elde ettiği uzun vadeli bir finansal piyasa aracı.

Emtia: Altın, gümüş, petrol gibi ekonomik malları temsil eden emtialar değerli bir yatırım aracı olarak görülen finansal piyasa araçları arasında yer alıyor.

Para piyasası araçları: Hazine bonoları, banka mevduat sertifikaları ve ticari senetler gibi araçlardan oluşuyor ve genellikle likiditesi yüksek, kısa vadeli borçlanma araçları olarak kabul ediliyor.

Midas uygulamasını telefonuna indirerek finansal piyasaların yanı sıra canlı borsa ve güncel ekonomiyle ilgili merak ettiğin ne varsa kolaylıkla ulaşabilir, yatırımların için güncel ve güvenilir bilgilerle sağlam adımlar atabilirsin!

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler