Fındık Fiyatı ne kadar oldu? - Fındık Fiyatlarında son durum
Giresun'da serbest piyasada fındığın 15 TL'den alıcı bulduğu öğrenildi. Borsalarda ise fiyat biraz daha düşük. Fındık Fiyatı ne kadar oldu? - Fındık Fiyatlarında son durum. İşte bütün ayrıntılar...
Giresun'da serbest piyasada fındık, kilogramı 15 liradan alıcı buluyor. Fındık Fiyatı ne kadar oldu? - Fındık Fiyatlarında son durum. İşte detaylar...
Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındığın, Ağustos 2018'de, yeni sezonda kilogramı 13 liradan satılmaya başladığını söyledi.
Dönem içinde fındık fiyatının 13-14 lira arasında seyrettiğini anlatan Yaman, fiyatın aralıktan bu yana serbest piyasada yükselme eğiliminde olduğunu belirtti. Yaman, "Bugün fiyat pazarda 15 lirayı gördü. Bu, 2018 ürünü fındığında en yüksek fiyat oldu." dedi.
Serbest piyasada fındık fiyatının izleyeceği seyri yakından takip ettiklerini dile getiren Yaman, şunları kaydetti:
"Şu anda üreticinin elinde ürün kalmadı ve pazara bugünlerde fındık gelişi tamamen durmuş durumda. Fiyat yükseltilerek serbest piyasaya fındık çekilmeye çalışılıyor. Bu nedenle fiyatın gelecek günlerde ne olacağıyla ilgili şimdiden bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. Bekleyip göreceğiz."
FINDIK FİYATLARI
Trabzon’da fındık en düşük 13.25 TL’den alınırken en yüksel 14.00 TL’den alınıyor.
Giresun’da piyasada 14.00 TL’den alınan fındık Ordu’da 13.00 TL’den işlem görüyor. Samsun’da 12,75 TL ile 14.00 TL arasında değişen fiyatlar, Sakarya’da 13.25 TL ile 14.15 TL arasında değişiyor. Kocaeli’nde 13.25 TL ile 14.15 TL arasında fındık alıcı bulurken, Zonguldak’ta 13.25 TL ile 14.15 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Son olarak Düzce’de Fındık 13.27 TL’den alıcı buluyor.
FINDIKTA OCAK AYI
Ocak ayında, dişi çiçekler diğer adıyla karanfiller fındık dallarında kendilerini göstermeye başlarlar. Pulcuklarla örtülü bir tomurcuğun ucundan çıkan, çeşitlere göre kırmızı, bordo ve pembe renklerde değişen kıl gibi ince uzantıları olan bu dişi çiçekler, ileride birer fındık çotanağı olacaklardır.
Bol ürün almak isteniyorsa, bu karanfillerin sağlıklı olmaları ve soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri gerekir. Bu bakımdan, kış aylarında veya sonrasında gelen geç ilkbahar donlarına karşı bu aylarda önlem alınmalıdır.
Bunun içinde genellikle Mart ayı sonlarına kadar, bahçe içinde kolay yanıcı, sis veya duman veren, çalı-çırpı veya diğer yanıcı materyal temin edilerek hakim rüzgarların geldiği yönlere yığılmalıdır. Bunlar don tehlikesi baş gösterdiğinde, gazyağı gibi kolay yanıcı maddelerle tutuşturularak fındık bahçeleri dondan korunabilir.
Yine bu ayda tomurcuklar patlamadan önce virgül koşnili ile ilaçlı bir mücadele yapılır. Ayrıca, özellikle kumlu topraklarda görülen dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dallar toplanarak yakılabilir. Bu işlem gelecek aylarda da sürdürülür.