Gümrüklerde işlemi hızlandıracak!
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yıl Çin’in Şanghay ve Almanya'nın Hamburg şehirlerinde birer şube açılacağını bildirdi. Ergün'ün verdiği bilgiye göre bu ülkelerde açılacak şubeler de yaptırılacak kalite testleri sonucunda onay belgesi ver
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yıl Çin’in Şanghay ve Almanya'nın Hamburg şehirlerinde birer şube açılacağını bildirdi. Ergün'ün verdiği bilgiye göre bu ülkelerde açılacak şubeler de yaptırılacak kalite testleri sonucunda onay belgesi verilen mallar, Türk gümrüklerinde TSE işlemlerinin tamamlanmasını beklemek zorunda olmayacak.
Gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından hemen gümrükten çekilebilecekler. Önce Şanghay, ardından da Hamburg'da şube açılacağını anlatan Ergün, devamında 8 farklı ülkede daha şube açılacağını söyledi. TSE'nin onay belgelerinin çoğunluğunun bu iki ülkeden gelen mallar için verildiğine dikkat çeken Ergün, "Çin’de üretilen ürünlerin Türkiye’ye gelebilmesi için, firmalar o ülkedeki TSE biriminden belge alabilecekler. Bu da Türkiye’de piyasaya sunulacak ürünlerin kaliteli ve standarda uygun olması demek. Bu uygulama aynı zamanda ülkemize girecek ürünlerin gümrüklerimizde beklememesi anlamına da gelecek" diye konuştu.
TSE'nin küresel bir oyuncu olmasını hedeflediklerini belirten Ergün, "Çin bize 20 milyar doların üzerinde mal satmış. Bu kadar büyük ticaret hacminin gerçekleştiği bir ülkede, TSE’nin bir belgelendirme merkezinin olmaması büyük bir eksiklikti. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Şanghay’da bu adımı atıyoruz" dedi.
STANDARDLARI ZAYIF GÖZÜMÜZ ORTADOĞU'DA
Ortadoğu’da da şube açma planları Ergün, “Ortadoğu ülkelerine baktığımızda görülüyor. Neden TSE olarak biz de bu pazarlara girmeyelim" diye konuştu.
"ARAMALINA FİYAT AVANTAJI SAĞLAR"
Türkiye'nin dış ticaretini kolaylaştırıp yerinde kalite denetimi yapılırken, bir diğer hedeflerinin de TSE'yi uluslararası belgelendirme yapan bir kuruluş haline getirmek olduğu kaydeden Ergün, şunları söyledi: "Uluslararası belgelendirme yapan küresel belgelendirme kuruluşları var. Niçin TSE de uluslararası alanda etkinliğini artırarak bu küresel kuruluşlar arasında yerini almasın? Eğer ticaret hacmimizin yüksek olduğu ülkelerde biz TSE’nin şubesini açarsak, tüm dünyada olduğu gibi yerinden belgelendirme yapmış olacağız ve bu da ülkemize ithalatı yapılacak olan ara malı ya da tüketici ürünlerine fiyat avantajı olarak yansıyacak."