Hacısalihoğlu: "Bize gelen talepler de bakanlığa iletildi”

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu önemli açıklamalarda bulundu.
Hacısalihoğlu: "Bize gelen talepler de bakanlığa iletildi”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, üyelerden gelen taleplerin bakanlığa iletilmesi konusunda önemli ve hızlı çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin de yer aldığı toplantıda medikal, nakliye, taşeron firmalar, araç kiralama, döviz büroları, perakende, turizm ve akaryakıt sektöründeki firmalarımızın sorunlarını dile getirdik” dedi.
 

EN DİNAMİKLER LİSTESİNDE TRABZON’DAN İKİ FİRMA

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (Türkonfed) ile Londra Borsası tarafından düzenlenen Türkiye’nin En Dinamik Firmaları seçiminde 169 firma arasına Trabzon’dan 2 firmanın girdiğini belirterek, “Firmaların 3 yıllık geriye dönük performansları doğrultusunda yürütülen bir çalışmada listeye giren iki firmamız Arslantürk ve Özgün Gıda oldu. Firmalarımızın sahiplerini, ortaklarını ve tüm çalışanlarını kutluyorum” dedi.

“ÜYELERİMİZİN SORUNLARI BAKAN TÜFENKCİ’YE İLETİLDİ”

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, üyelerden gelen sorunların bakanlıklara iletilmesi konusunda önemli ve hızlı çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Odalarımızdan gelen sorunların çözülmesi konusunda geçtiğimiz hafta Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanımızın katıldığı geniş kapsamlı toplantı yapıldı. Odalardan çeşitli dönemlerde yazılı olarak iletilen sorunlar TOBB tarafından birleştirilerek bakanlığa iletiliyor. Bu konuda 50’nin üzerinde talepte bulunuldu. Üyelerimizden bize gelen talepler de bakanlığa iletildi” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, bakanlığa iletilen talepler konusunda ise şunları söyledi:

“Medikalcilerden bir talep vardı. Medikalcilerin yıllardan beri olan sorunları ödemelerinin geç yapılması. Bizim talebimiz, özellikle hiç olmazsa şimdilik kamuya olan ödemelerinin mahsuplaşma yoluyla karşılanması ve en kısa zamanda ödemelerinin normal seyrine döndürülmesiydi. Bakanın da görüşü ilk etapta kamu borçlarının mahsubu yönünde. Umarız ki en kısa zamanda bu sorun halledilebilir. Nakliyecilerimizin gümrük kapılarının 24 saat esasına göre çalışması talepleri vardı. Özellikle Çıldır ve o bölgedeki kapılarımızdaki sorunları gündeme getirdik. Bakanımız çözümü konusunda gerekli çalışmayı yapacaklarını ilettiler. Çeklerle ilgili hiçbirimizin bilmediği bir konu gündeme geldi. Firmalar çekleri kullanıyorlar. Hamiden hamiye veriliyor. Sonuçta çek ödenmeyince mahkemeler aradakileri kabul etmeyip ilk hamiye gidiyor. Burada ilk çeki veren zor durumda kalıyor. Bu konuda bir yanlışlık olduğunu belirten bakanımız konuyu Adalet Bakanına götüreceğini ve çözeceğini belirtti. 2018 yılı içinde piyasanın rahatlatılması amacıyla faiz desteği talebi oldu. Bu faiz desteği konusunda da Ekonomi Bakanıyla görüşüp çalışmaların yapılacağı belirtildi. Taşeron firmalarımızla ilgili konular gündemdeydi. 20 bin civarında taşeron firmanın mağduriyeti söz konusu. Bu konuda da bakana geniş bir sunum yapıldı. Bu firmaların en azından makine teçhizatının alınması veya kiralık olarak kullanılması ve buna benzer kamudan alacaklarının karşılanması konusunda talepler oldu. Taşeron konusu işçiler lehine çözülürken işveren yönünden bazı sıkıntılar olduğunu hepimiz biliyoruz. Adres değişikliklerinden kanunen harç alınması zorunluluğu var. Bu nedenle adres değişiklikleri işlenmeden farklı adreslere giden firmalarımızla tebligat yönünden bazı sorunlar yaşanmaya başlandı. Adres değişikliğinin harçlardan muaf tutulması konusunda da talepler geldi. Döviz bürolarıyla ilgili bazı mağduriyetler olduğu iletildi. A tipi - B tipi döviz bürolarının eski kazanılmış haklarının kaybedilmemesi konusunda talepler oldu. Özellikle yurtdışı kaynaklı A tipi döviz bürolarının Türkiye’de piyasayı ele geçirmeleri konusunda sektör temsilcileri bakanı uyardı. Bu konuda düzenleme yapılması istendi. Araç kiralama sektöründe özellikle turizm sezonunda sorunlar devam etmekte. Hiçbir kanuni kaydı olmayan araçların kayıt dışı şekilde turizme hizmet vermesi, üyelerimizi zor durumda bırakıyordu. Bu konuda kanun olmasına rağmen denetim yapılmadı bugüne kadar. Denetimin yapılması konusunda valiliklerle gerekli yazışmanın yapılması gündeme geldi. Perakende konusunda yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi konusunda talep vardı. Bu da kayıtlara geçti. Yaylalardaki imar sorunu bakanlığa iletildi. İmar düzenlemesi olmadığından turizm yatırımları yapılamıyor ve kaçak duruma düşüyor. Yaylalarda turizm yatırımı yapılması konusunda talepler söz konusu. Akaryakıt istasyonlarımızı yakından ilgilendiren tehlikeli atık danışmanlığı gündemdeydi. Maliyetleri yükselten bu konunun en azından ertelenmesi konusu bakana iletildi.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir