Haluk Bayraktar'dan Kızılelma açıklaması: Ses hızını geçecek
Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’na Kızılelma'ya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Haluk Bayraktar, "Kızılelma, Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak; ses hızına yakın ve üstüne çıkabilecek varyantlarda olan çok kritik seviyede önemli, stratejik bir proje" diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, Haliç Kongre Merkezi'nde bugün başladı. ‘İnovasyonun Yeni Yüzyılı’ temasıyla bu yıl 9’uncu kez düzenlenen ve inovasyona yön veren paydaşları bir araya getiren etkinlik, panellerle devam etti. Etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar da yer aldı. Bayraktar katılımcılara Baykar’ın hikayesini, T3 Vakfı’nın faaliyetlerini ve milli teknoloji hamlesinden bahsetti. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de, savunma sanayiinde insana güvenmenin önemine dikkat çekti.
"BİR ŞEY İNSAN YAPISIYSA BİZ DAHA İYİSİNİ YAPARIZ"
Etkinlikte konuşan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Biz bütün ortamlarda bir şey insan yapısıysa biz daha iyisini yaparız diyoruz. Türkiye Savunma Sanayi gelişimini gördük. Daha iyisi yapıldı mı, yapıldı. Savunma sanayi bir örnek teşkil ediyor. Eğer ülke olarak teknolojide, ekosistemde, çoğu alanlarda iyi değilsek, savunma sanayi tek başına yapmamız mümkün değil, bir dizi sistem var. Bunların yönetim, kumanda, elektronik sistemleri bunları oluşturan sektörümüz yoksa bir yere varamazsınız. Dışarı bağımlı kalırsınız. Bu süreçte yürürken, insan faktörü en önemlisi. İnovasyonu yapacak olan insan. İnsana güvenir, yol verir, yapabilir dersek bu anlamda göreceğiz ki kritik kitleler oluşacak ve buradan ne cevherler çıkacak" dedi.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, Haliç Kongre Merkezi'nde bugün başladı. ‘İnovasyonun Yeni Yüzyılı’ temasıyla bu yıl 9’uncu kez düzenlenen ve inovasyona yön veren paydaşları bir araya getiren etkinlik, panellerle devam etti. Etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar da yer aldı. Bayraktar katılımcılara Baykar’ın hikayesini, T3 Vakfı’nın faaliyetlerini ve milli teknoloji hamlesinden bahsetti. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de, savunma sanayiinde insana güvenmenin önemine dikkat çekti.
"BİR ŞEY İNSAN YAPISIYSA BİZ DAHA İYİSİNİ YAPARIZ"
Etkinlikte konuşan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Biz bütün ortamlarda bir şey insan yapısıysa biz daha iyisini yaparız diyoruz. Türkiye Savunma Sanayi gelişimini gördük. Daha iyisi yapıldı mı, yapıldı. Savunma sanayi bir örnek teşkil ediyor. Eğer ülke olarak teknolojide, ekosistemde, çoğu alanlarda iyi değilsek, savunma sanayi tek başına yapmamız mümkün değil, bir dizi sistem var. Bunların yönetim, kumanda, elektronik sistemleri bunları oluşturan sektörümüz yoksa bir yere varamazsınız. Dışarı bağımlı kalırsınız. Bu süreçte yürürken, insan faktörü en önemlisi. İnovasyonu yapacak olan insan. İnsana güvenir, yol verir, yapabilir dersek bu anlamda göreceğiz ki kritik kitleler oluşacak ve buradan ne cevherler çıkacak" dedi.
BAYRAKTAR: BAŞARI ÖRNEKLERİ BU KONUDA GÖSTERİLEN İRADENİN ETKİSİYLE OLUYOR
Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, "Son 20 yılda savunma sanayii yükselen bir yıldız sektör oldu. 90’lı yıllarda bu ülke bugün harcadığından gayri safi milli hasılası üzerinden yüzde olarak baktığınızda oransal olarak o zamanlar yüzde 4’ünü ayırıyordu, şimdi yüzde 2’si, 2 buçuğunu ayırıyor. Yüzde 4’ünü ayırırken hiçbir vatandaşımızın bilgisi dahilinde değildi, böylesine güzel milli açılımlar yoktu. Onun çok daha az bedelini aktararak bugün onlarca sayısız teknoloji, ülkemizin güçlü ve bağımsız geleceğine taşıyacak adımlara imza atılmış oldu. Burada mihenk taşları var. Bir tanesi, 2004 yılında, bu ülkede binlerce tank, onlarca insansız hava aracı, gemisi yurt dışından alım projelerinin gündeme geldiği bir savunma sanayi icra kurulunda, o dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde o icra kurulunda bu projelerin iptal edilerek tamamen milli ve özgün üretim modelinin benimsenmesi kararı. Basit gibi gözüken, bir toplantıda ele alınan karar. Ondan 20 yıl sonrasında bu ülkede her açıdan etkileyecek çok önemli sonuçlara sebebiyet veren bir karar. Bugün başarı örnekleri varsa bundan 15-20 yıl önce bu alanda alınan stratejik kararlar ve bu konuda gösterilen iradenin etkisiyle bunlar oluyor" dedi. Bayraktar, Bayraktar Akıncı’nın da bugün sınır içi ve sınır ötesinde operasyonlarda hizmet ettiğini aktardı.
"KIZILELMA TÜRKİYE’Yİ BİR ÜST LİGE TAŞIYACAK PROJE"
Bundan 50 yıl önce tedarik ettiğimiz, ortak montaj üretim hattı kurduğumuz F-16'ları dahi Amerika'dan almakta zorluk çekiyoruz. Demek ki demode dahi olsa eğer siz bu alanda bağımlı kalırsanız böyle sorunlar yaşayabilirsiniz. İşte, bizleri burada bağımsız ve oradan da daha güçlü bir şekilde yol almamızı sağlayacak olan böyle teknolojilerdir. Biz de Baykar olarak ekibimizle birlikte, bu düşünce ile gece gündüz çalışarak, bir yıl gibi bir sürede ayağı yerden kestirecek seviyeye gelecek şekilde Bayraktar Kızılelma'da çalışmalarımıza devam ediyoruz. İsmi de kendisi gibi manidar, tarihimizde olduğu gibi hiçbir zaman ulaşılamayacak bir hedef olarak tanımladığımız 'kızılelma' olarak verildi. Bayraktar Kızılelma, Türkiye'yi savunma sanayisinde bir üst lige taşıyacak, düşük görünürlük özelliğine sahip, ses hızına yakın ve ses hızının üzerine çıkabilecek varyantları da olan, gerçekten çok kritik seviyede önemli ve stratejik bir proje. Bu proje; hiçbir devlet desteği almaksızın tamamen Baykar'ın ihracattan elde ettiği birikimlerle, bütün kaynaklarını bu işe yatırması suretiyle devam eden bir proje."
"TB2’LERİ UKRAYNA’YA HİBE ETTİK "
Bayraktar TB2’lerin de çok önemli başarılara imza attığına dikkat çeken Bayraktar, "Artık tüm dünya bunu konuşuyor. Bugün Libya bağımsız, tek başına bir ülkeyse Türkiye’nin ortaya koyduğu irade ve Bayraktar TB2’lerin de teknolojik olarak verdiği katkıyla tek parça bir ülke halinde. Bugün Karabağ tekrar özgürlüğüne kavuştuysa, Azerbaycan’a yardım edemediğimiz bir Türkiye’den bugün geliştirdiğimiz teknolojiyle onlara destek vererek Karabağ’ın özgürleşmesine katkı sunan bir Türkiye’ye ulaştık. Rusya’nın zulmü altında direnen Ukrayna’da yine onların özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine destek veren bir Bayraktar TB2. Baykar olarak Bayraktar TB2’leri Ukrayna’ya hibe ettik" ifadelerini kullandı.