Hamsiyi en çok Türkler seviyor

Dünyada 80 milyon ton balık üretiminin yüzde 10’unu hamsi oluşturuyor.

Hamsiyi en çok Türkler seviyor

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Dr. Erdinç Güneş, hamsinin ülkemizde sevildiği kadar diğer ülkelerde sevilmediğini söyledi.
 
Dünyada 80 milyon ton balık üretiminin yüzde 10’nunu hamsinin oluşturduğunu kaydeden Güneş, Güneş “Hamsi bizim ülkemize farklı arz edilmektedir. Dünyada 80 milyon ton balık üretiminin yüzde 10’unu hamsi oluşturmaktadır. Ancak bu kadar geniş bir alanda bu kadar üretime rağmen hamsi hiçbir yerde bizim ülkemizdeki kadar sevilmemekte bizim ülkemizdeki kadar kültürüne, ekonomisine, sosyal yaşantısına konu edilmemektedir. Biz gerçekten hamsiyi farklı görüyoruz, farklı seviyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkemizin su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından geniş imkan sunduğunu ifade eden Güneş, “Ülkemizi üç taraftan çevreleyen denizlerimiz, akarsularımız, göl ve barajlarımız bizlere su ürünleri avcılığı yetiştiriciliği bakımından geniş imkanlar sunmaktadır. Ancak geçmişte sınırsız olduğu savunulan doğal ve deniz kaynaklarının aslında ne kadar sınırlı olduğunu tüm gerçekliği ile hissedilmektedir. Ekonomik gelişmeler neticesinde doğal kaynakları kullanım imkanları giderek artmış ve bu kaynakların korunması gerektiği ortaya çıkmıştır. Su ürünleri avcılığında dünya genelinde sıfır koruma tedbirlerin getirilmekte ve uygulanmaktadır. Bakanlığımızın su ürünleri politikalarının ana hedefi deniz ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamaktır. Başta biz yöneticiler olmak üzere bilim insanları balıkçılarımız hep birlikte bu kaynakların korunmasından ve sürdürülebilir işletilmesinden sorumluyuz. Bunun için iş birliği ve güç birliği yapmak zorundayız. Sadece bugünü değil geleceğimizi düşünmek zorundayız. Dünyadaki su ürünleri üretimi 2014 yılı itibariyle yaklaşık 167 milyon ton olup bunun 93 milyon tonu avcılıktan, 74 milyon tonu ise yetiştiricilikten elde edilmiştir. Ülkemizde yıllık 600-700 bin ton civarında su ürünleri istihsal edilmektedir. 2015 yılında su ürünleri üretimi 672 bin ton olarak gerçekleşmiş bunun 432 tonu avcılıktan 240 bin tonu ise yetiştiricilikten elde edilmiştir” diye konuştu.

Balık ihracatında rekor artış 

Güneş, Türkiye’nin 2002 yılında 27 bin ton olan balık ihracatının 2015 yılında 121 bin tona çıktığını da vurgulayarak “2002 yılında 27 bin ton olan ihracatımız 2015 yılında 121 bin tona değer olarak da 97 milyon dolardan 700 milyon dolara ulaşmıştır” açıklamasında bulundu. 

"Dünyada kişi başına tüketin balık miktarı 19 kilogram iken, bizde 6.5 kilogram"

Türkiye'de balık tüketiminin dünya ortalamasının çok altında olduğunu kaydeden Güneş, “Ancak şunu üzülerek ifade etmeliyim ki ülkemizde önemli miktarda su ürünleri üretimi olmasına rağmen bu değerleri yeterince tüketmiyoruz. Dünyada kişi başına tüketim ortalama 19 kilogram iken bu miktar ülkemizde 6.5 kilogram civarındadır. Balıkçılarımız tarafından bin bir zahmetle denizlerimizden elde edilen besin değeri yüksek olan bu değerli ürünler özellikle avcılığın serbest olduğu dönemde taze ve bol olması nedeniyle sofralarımızda sık sık yer vermeliyiz” dedi.



"Tekneleri uydudan takip edeceğiz"

Teknelere bakanlıkça takılacak cihazlar sayesinde an be an izleneceğini kaydeden Güneş “Denetimde etkinliğin sağlanması için personel alımı dahi teknik alt yapıyı güçlendirmeye özel gösteriyoruz. Bu amaçla 65 hükümetin programında da yer aldığı üzere avcı teknelerin takibi kontrol ve kayıt altına alınması amacıyla balıkçı gemilerin izleme sistemini hayata geçiriyoruz. Tasarımı yazımı ve üretimi tamamen ülkemizde yapılan bu sistemle 12 metrenin üzerindeki bin 350 balıkçı gemimiz denizlerdeki avcılık faaliyetlerini uydu üzerinden anlık olarak izleyeceğiz. Av faaliyetlerine ilişkin verileri de kayıt altına alacağız. Bu cihazların temini balıkçı gemisine takılması için tüm masraflar bakanlığımızca karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler