İhracat yüzde 20,2 arttı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran 2011 ihracat rakamlarını Isparta'da açıkladı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin Haziran ayında
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran 2011 ihracat rakamlarını Isparta'da açıkladı.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin Haziran ayında ihracat oranının yüzde 25.2 artışla 11 milyar 507 milyon dolar olduğunu açıkladı. Büyükekşi, Haziran ayında en fazla ihracatı 1 milyar 799 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörünün yaptığını söyledi. Büyükekşi, ilk 6 ayda ihracat yapan ilk 10 il arasında en yüksek ihracat artışını ise yüzde 49 ile Kocaeli'nin yakaladığını söyledi.
TİM Başkanı Büyükekşi, yılın ilk altı ayında Türkiye'nin ihracat artışının yüzde 20.2'lik artışla 65 milyar 770 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini, son 12 aylık dönemse ise yüzde 14.47'lik artışla 124 milyar 936 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.
Büyükekşi, "Haziran ayında en fazla ihracatı 1 milyar 799 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 483 milyon dolar ile ikinci sırada, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz ise 1 milyar 463 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz haziran ayında 1 milyar 371 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 11.91 pay alırken, sanayinin payı 9 milyar 765 milyon dolar ihracat ile yüzde 84,9, madencilik ürünlerinin payı ise 371 milyon dolar ile yüzde 3,2 oldu" dedi. Haziran ayında sektörler içinde en fazla ihracat artışını yüzde 99,7 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün yakaladığını kaydeden Büyükekşi, bunu yüzde 49.8 ile hububat bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ile yüzde 40,6 oranıyla da süs bitkileri sektörünün takip ettiğini dile getirdi.
İLLERDE EN FAZLA İHRACAT
İlk altı ay genelinde, en fazla ihracat yapan 10 il arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 49 ile Kocaeli'nin yakaladığın belirten Büyükekşi, "Gaziantep yüzde 41, Hatay ve Denizli yüzde 37, İzmir yüzde 29, Sakarya ve Manisa yüzde 22, İstanbul yüzde 20, Bursa yüzde 12, Ankara ise yüzde 4 artış yakaladı. Sektörel olarak baktığımızda ise 2011'in ilk yarısında en fazla ihracat yapan sektörümüz ihracatını yüzde 18 artıran otomotiv sektörü oldu" dedi.
İHRACATÇI YENİ ANAYASAYI DESTEKLİYOR
Türkiye'nin önünde yeni bir anayasa hedefi olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, yeni anayasayı desteklediklerini söyledi. Büyükekşi, "Demokrasi yürüyüşümüzü yeni bir anayasa ile taçlandırmamız gerekiyor. Bunun için insan haklarına saygılı, özgürlükleri genişleten, Türkiye'yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ekonomik gelişme, demokrasi ile atbaşı giden bir süreçtir. Türkiye'yi 21.yüzyıla başarıyla taşıyacak bir anayasaya ihtiyaç var. Yeni anayasa, ülkemizde barışı, kardeşliği, birlikteliği tesis etmeli, ayrım yapmaksızın tüm kesimleri kucaklamalı. Yeni anayasa, demokrasi ve insan haklarına saygılı olmalı. Yeni anayasa herkesin bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duymasını sağlayacak bir sivil bir anayasa olmalı. Türkiye'nin uzlaşmayla sivil bir anayasaya kavuşması ülkemizin refahının artışına büyük katkı sağlayacaktır. Biz TİM olarak başından itibaren yeni bir anayasanın gerekli olduğuna inandık. Bu yüzden geçen yılki anayasa değişikliğini destekledik" şeklinde konuştu.
ANADOLU İHRACATLA BÜYÜYOR
Anadolu'da ihracat mayasının tutuğunu, Anadolu'nun dört bir yanının üretim ve ihracatla büyüdüğünü belirten Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anadolu küresel ekonomiye geçiyor bunun sonucunda ihracat, istihdam ve refah artıyor. 2023 e giderken dünyada hedef pazarlarımızda ülkemizde oluşacak ekonomik pazarları belirledik. Ancak bu çalışmalarımız sadece makro düzeyde olmuyor. TİM olarak hem firmalar hem sektörler hem de iller bazında çalışmalar yapıyoruz. İhracatın tüm bileşenleri tek tek analiz ederek her bir bileşen için özel stratejileri hayata geçiriyoruz. İllerimizin ihracatta katma değer düzeyini artırmak ve il özelinde yapılması
gerekenleri belirlemek amacıyla ortak akıl çalışmaları yapıyoruz. İhracat konusunda belli birikimi olmuş iller ile 1 milyar dolar eşiğini geçmemiş illeri belirledik ve ilk etapta buralarda toplantılar yapıyoruz. Amacımız ihracatı ekonomik faaliyetin temel odağı yapmak"
TÜRKİYE İSTİKRAR ORTAMINDA BÜYÜDÜ
Türkiye'nin 2001 krizinden sonra başarılı bir ekonomik program uyguladığını kaydeden Büyükekşi, "Bu model bir tamiratı içeriyordu ve bu modelin üç kritik ayağı büyüme, fiyat ve mali istikrarın temin edilmesiydi. Türkiye büyük oranda bu üç hedefe ulaştı. Enflasyon yüzde 68'den 6'ya düştü, milli gelir 3 bin dolardan 10 bin dolara çıktı. İhracatımız 31 milyardan 132 milyar dolara çıktı. İstikrar ve güven ortamında Türkiye büyüdü, gelişti.Devlet bütçesi seçim döneminde bile fazla verir hale geldi. Devletin
borcunun milli gelire oranı geriledi. Bankacılık sektörümüz güçlendirildi ve disipline edildi. Türkiye bu modelle istikrarı sağladı" dedi.
İHRACATIN BEKLENTİLERİ
Yeni dönemde çok daha kapsamlı ve öncelikli 10 yıldan farklı olarak önümüzdeki 12 yılda ihracat ve üretim odaklı programlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Büyükekşi, "Türkiye tüm göstergelerde olumlu bir seyir gösteriyor. Aksayan tek yönümüz carilerimiz. Dün açıklanan büyüme ve dış ticaret rakamları da bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüdü. Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Çin'den bile yüksek bir büyüme oranı yakaladı. AB üyesi ülkelerin bir nesil içinde hayal edemeyecekleri büyüme oranını yakaladı. Ancak ithalatımızda yaşayan yüksek artış oranı, dış ticaret açığı ve cari açığın yüksek seviyelere yükselmesi başarımızı gölgeliyor.
Büyümenin alt kalemlerini incelediğimizde özel sektörümüzün makine ve teçhizat yatırekonomik gelişme, demokrasi ile atbaşı giden bir süreımlarının önemli oranda artmasını çok olumlu karşılıyoruz. İhracatta rekabetçi olmamız için hem makro reformlara hem de ikinci ve üçüncü nesil reformları bir an önce gerçekleştirmemiz gerekiyor. Katma değeri artırmadan cari dengemizi düze çıkarmamız çok mümkün değil. Katma değerin artışı ise hem kamunun daha fazla kaynak tahsis etmesi hem de teşvik mekanizmasını ihracat odaklı düzenlemesi gerekiyor. Türkiye'nin geleneksel sektörlerinde ileri teknoloji ve yeni sektörlerde sıfırdan yatırım alması gerekiyor. Bu yatırımları mümkün kılacak şartları oluşması için teşvik mekanizması da uyumlu olmalı" ifadelerini kullandı.
DÖVİZ KURU İDEAL SEVİYEDE
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak 2011'in birinci çeyreğinin sonunda yapılan ankette ihracatçıların ideal kur seviyesini dolarda 1.63 TL ve Euro'da 2.22 TL olarak belirttiklerini ileten Büyükekşi, " Mevcut seviye ihracatçılar görmek istediği ideal seviyedir" görüşünü iletti.
ITSO binasında düzenlenen basın toplantısı Isparta'da en çok ihracat yapan 3 firmanın temsilcilerine plaket takdimi ve TİM Başkanı Büyükekşi'ye ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç tarafından sunulan çini hediyesi ile son buldu .