İlk organik çay Rize'de üretildi
ÇAYKUR tarafından üç yıl önce uygulamaya konulan büyük bir proje ile Rize'nin iki bin nüfuslu Hemşin İlçesi organik tarım havzasına dönüştürülürken dünyanın ilk organik çayı bu yıl üretildi. Proje kapsamında Hemşin ilçesi organik tarım havzası ilan edildi
ÇAYKUR tarafından üç yıl önce uygulamaya konulan büyük bir proje ile Rize'nin iki bin nüfuslu Hemşin İlçesi organik tarım havzasına dönüştürülürken dünyanın ilk organik çayı bu yıl üretildi.
Proje kapsamında Hemşin ilçesi organik tarım havzası ilan edildi. Devlet vatandaş iş birliği ile ilçede organik tarımı engelleyebilecek etkenler ortadan kaldırıldı. ÇAYKUR tarafından anlaşmalı sertifikasyon firması ile ilçede çay tarımı yapan bin 400 üretici ile sözleşme imzalandı. ÇAYKUR tarafından Hemşin ilçesinde kurulan organik çay fabrikası bu yıl hizmete sokuldu. Üç yıllık süre zarfında çay bahçelerini organik üretim yapılabilir hale getiren 200 üreticiden bu yıl ilk kez organik yaş çay yaprağı alındı.
200 üreticiden alınan 120 ton yaş çay yaprağı karşılığında 20 ton organik kuru çay üretildi. Bu yıl organik çay alınabilecek üretici sayısının 300'e çıkması, iki yıl içerisinde ise sözleşme imzalanan bin 400 üreticiden organik yaş çay yaprağı alınması hedefleniyor.
Hemşin Organik Tarım Havzası'nda kimyasal gübre ve ilaçlama yapılmazken, sözleşme yapılan üreticilerin bahçeleri sürekli ÇAYKUR uzmanları ve anlaşmalı sertifikasyon firması tarafından denetleniyor. Alınan yapraklar Organik Çay Fabrikası'ndan organik koşulları bozmayacak özel üretim teknikleri ile üretilerek üreticisinin kaydıyla satışa hazır hale getiriliyor.
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dünyada organik çay tarımının yapılabileceği ender yerlerden biri olduğunu belirterek, "Doğu Karadeniz Bölgesi, kuzeyinde bulunan Kafkas Dağları'nın soğuk havayı kesmesi, Kaçkar Dağları'nın yağmur bulutlarını aşmasını engellemesiyle tekrar yağmur olarak bölgede kalması bölgenin mikro klima özelliğe sahip olmasını sağlıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde altı aylık zaman diliminde tropikal iklim özellikleri yaşanırken, kalan altı ayda ise çetin kış şartları gözlenmektedir. Bu nedenle bitkinin selülozik oranı artarken bitkinin mukavemeti artmaktadır. Selülozik yapı arttığı için bitkimiz bitki hastalıklarına karşı güçlüdür" dedi.
Tropikal bölgelerde görülen toprak hastalıkları ve zararlı böceklerin bölgede görülmediğini anlatan Yüce, şunları söyledi:
"Bu nedenle Türk çaycılığında kimyasal ilaçlamaya hiçbir zaman ihtiyaç duyulmamıştır. Bölgemiz dünyada organik çay üretiminin yapılabileceği nadir yerlerden bir tanesidir."
Yüce, yaptığı açıklamada, havza bazında organik çay yapraklarından elde ettikleri ürün ve aynı zamanda organik üretim yapan fabrikada çay üretme işlemlerini başlattıklarını söyledi. Organik ürünlere günümüz dünyasında talebin her geçen gün arttığını anlatan Yüce, sözlerini şöyle tamamladı: "Birçok üründe bu talep atmaktaydı. Dünya piyasalarında ilk kez ÇAYKUR olarak çayı da biz bu ürünler arasına kattık. Konuyla ilgili üç senelik tarım çalışmalarını tamamladık. Bu yıl ilk organik çayımızı ürettik."