Irak'ta yaşanan olaylar D.Karadeniz'i vurdu!
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2014 yılının ilk 6 ayında 770,4 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,75 oranında bir artış yaşandığı belirtildi. 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde B
Yayınlanma:
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2014 yılının ilk 6 ayında 770,4 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,75 oranında bir artış yaşandığı belirtildi.
2014 yılı Ocak-Haziran döneminde Bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında dağılımı ise;
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen ihracatta en fazla ihracatı gerçekleştiren ilk 3 sektör, 344 milyon 368 bin 562 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri sektörü birinci sırayı, 185 milyon 339 bin 639 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri sektörü ikinci sırayı ve 105 milyon 490 bin 502 dolar tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri sektörü üçüncü sırada yer aldığı öğrenildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2014 yılının ilk 6 ayı olan Ocak ve Haziran döneminde 99 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Hak Cumhuriyeti oldu. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 16.9, Gürcistan’a yönelik ihracatta yüzde 20.7 oranında artış yaşanırken, Almanya’ya yönelik ihracatta yüzde 6.8 oranında bir düşüş yaşandığı bildirildi. 2014 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden alternatif bir pazar olarak önemli sayılabilecek miktarda ihracatın yapıldığı Irak’a yönelik Bölge ihracatında son yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak sevkiyatların yavaşlaması nedeniyle yüzde 16 oranında bir düşüş yaşandığı öğrenildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Bölge illerinin ihracatında göreceli bir artış yaşanmasına rağmen Rize ve Gümüşhane illeri ihracatında düşüş yaşandığını belirterek, “Gümüşhane ilimizden 2014 yılı ilk 6 ayında hiç ihracat olmamış, Rize ili ihracatımızda ise ilden sevk edilen madencilik ürünleri ihracatında, bir önceki yıl aynı dönemine oranda yurtdışı piyasalardaki volatiliteye bağlı olarak daha az miktarda sevkiyat yapılmasından kaynaklanmaktadır” dedi.
“Kazbegi-Verhni Lars kapısı sevkiyatları için düzenli ve yeterli geçiş belgesinin bölgemize verilmemesi ihracatımızı olumsuz olarak etkilemektedir” diyen Gürdoğan, “2014 yılı ihracatımızın aylar bazında inişli çıkışlı bir seyir izlemesine rağmen genel toplamda artış trendinde olması her ne kadar olumlu olarak karşılanmış olsa da, çok kırılgan bir noktada olması, yaşanan artışın kapasite artışlarından ziyade daha çok yurtdışı piyasalardaki genel ekonomik düzeyde yaşanan büyümenin yol açtığı talep artışından kaynaklandığı, ancak gerek bulunduğumuz Doğu Karadeniz Bölgemizin olumsuz şartlarının yol açtığı ilave maliyet artışları, gerekse de ihracatçılarımızın finansman imkanlarına erişimde yaşadıkları sıkıntılar ve yurtdışı pazarlarımızda bir kısım ülkelerde yaşanan bürokratik sorunlar, ihracatımızın her an düşüş trendine girmesi açısından tehdit oluşturmaktadır.
Özellikle, Rusya Federasyonu’na ihracata yönelik geçiş belgelerinin yetersizliği ve benzer şekilde Doğu Karadeniz Bölgemizden karayolu ile ulaşımın sağlandığı Kazbegi-Verhni Lars kapısı sevkiyatları için düzenli ve yeterli geçiş belgesinin Bölgemize verilmemesi ihracatımızı olumsuz olarak etkilemektedir. İhracatçılarımızın en öncelikli beklentisi ülke ekonomisinde olduğu gibi bölgemiz ekonomisinin ana dinamosunu oluşturan ve bölge ekonomisini ayakta tutan ihracatın, bulunduğumuz coğrafyanın sunmuş olduğu potansiyeller ölçeğinde arttırılabilmesi ve artış trendini sürdürebilmesi için, ihracatçılarımızın sorunlarının çözüme kavuşturulması, ihracatın önemsenerek ihracatçılarımızın beklentilerine cevap verilmesidir” diye konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.