İşçi de işveren de işsiz kaldı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, hükümetin KOBİ açılımı yapması gerektiğini belirterek, ''Yapılmasını önerdiğimiz açılımın Türkiye için yapılmak istenen diğer açılımlar kadar, hatta belki onlardan daha

İşçi de işveren de işsiz kaldı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, hükümetin KOBİ açılımı yapması gerektiğini belirterek, ''Yapılmasını önerdiğimiz açılımın Türkiye için yapılmak istenen diğer açılımlar kadar, hatta belki onlardan daha da önemlidir'' dedi.

Özgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılı krizi ile devam eden bazı sıkıntılardan dolayı binlerce KOBİ'nin işini kaybettiğini ifade ederek, Türkiye'nin bir çok sorununun KOBİ'lere yapılacak ekonomik yaklaşımlarla çözülebileceğini söyledi.

Hükümet tarafından sürdürülen açılım çalışmalarının kamuoyu tarafından tasvip edildiğini, ekonomik açıdan da bir açılım çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Özgenç, şöyle devam etti:

''Hükümet, 'KOBİ açılımı' yapmalıdır. Yapılmasını önerdiğimiz açılımın Türkiye için yapılmak istenen diğer açılımlar kadar, hatta belki onlardan daha da önemlidir. Hükümetin vatandaşların hassasiyetlerini göz önüne alarak çeşitli açılımlara giriştiğini, bunların en başında gelen demokratik açılım, Alevi ve Roman açılımları ülkemizin hasret olduğu yaklaşımlardır. Kamuoyunun büyük çoğunluğunun tasvip ettiği bu açılımların devam etmesini ve bunlar arasında ekonomik açılımın da olması için daha önceleri de dile getirdiğimiz gibi tüm kredi kartı borçlusu, esnaf, sanatkar ve KOBİ'leri içine alacak geniş kapsamlı bir 'Türkiye yaklaşımı' yapılmalıdır.''

-''İŞÇİ DE İŞVEREN DE İŞŞİZ KALDI''-

Vatandaşın bazı kaygı ve endişelerinden dolayı iç talebin oldukça düştüğünü vurgulayan Özgenç, ''Bunun olumsuz etkisiyle üretimin düşmesi ve iş yeri kapanmaları yaşandığından, iş veren de, işçi de işsiz kalmışlardır. Biran önce 'KOBİ açılımı' yapılmalıdır. KOBİ'lere yapılacak ekonomik yaklaşımlar bir çok sorunlara çare olacaktır'' dedi.
KOBİ'lerin son üç yıl içerisinde büyük zorluklar yaşadığını, 2010 yılında yapılabilecek çalışmalardan umutlu olduklarını belirten Özenç, şunları kaydetti:

''Geçmişte yaşanan krizin etkilerini tam olarak üzerinden atamayıp, bir de son ekonomik krizin olumsuz etkilerinin yaşanması, küçük esnaf için bir kabusa dönüşmüştür. Hükümetimiz, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne yürekten inanmış ve bu vatan için üreten KOBİ'lerin beklentilerini karşılamalı. Çünkü KOBİ'ler son üç yılda çok büyük zorluklar yaşamıştır. Özellikle 2010 yılında KOBİ'leri tekrar ayağa kaldıracak yaklaşımlar acilen yapılmalı. Yeni yılda hükümetin bu konuda adım atacağına olan inancımız yüksektir.''

-''İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ KOBİ'LER''-

KOBİ'lerin bankalar tarafından uygulanan sıkı kredi politikaları nedeniyle zorluklar yaşadığını ifade eden Özgenç, ''Zor durumda kaldıklarından dolayı kapanan veya kapanma ile karşı karşıya kalan tabiri yerindeyse uzatmaları oynayan küçük işletmeler ve sanayi işletmeleri için bankalara ve kamuya olan borçlarını ödeyebilmeleri için yeniden bir yapılanma yapılmalıdır. Çünkü işsizliği azaltmak, KOBİ'lerin yeniden hayat bulmalarını sağlamak için üretmeliyiz, satmalıyız ki istihdam oluşsun'' diye konuştu.
Türkiye'de 81 ili kapsayan 5084 Sayılı Yeni Teşvik Yasası'nın kentlerde hareketlenme sağladığına dikkati çeken Özgenç, şöyle devam etti:
''Küresel krizin ülkemizi de kısmen de olsa etkilemesiyle taşıdığı riskler, içine kapanan ekonomiler, kaybolan ticari ortaklar, daralan talep dolayısıyla pazar paylarının azalmasının KOBİ'leri tedirgin etmesinden dolayı hükümetin KOSGEB kanalı ile KOBİ'leri destekleyip güçlendirmek için 100 bin KOBİ'ye toplam 2,5 milyar lira tutarında destek kredisi vermesi gerçek anlamda cansuyu olmuştur. Fakat bu krediye başvurunun hedeflenen rakamın neredeyse iki katı olması KOBİ'lerin krediye olan ihtiyaçlarının açık göstergesidir. Resmi verilere göre Türkiye'de 2 bin 300 bin KOBİ'nin olduğu düşünüldüğünde geride kalanlar içinde bir çalışma başlatılmalıdır.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler