Kimler beyanname verecek?
Yıllık geliri 160 bin lirayı aşanlar beyanname vermek zorunda. Bakanlar Kurulu sınırı bu rakamda tutarsa aylık 8.500 lira, yarıya inerse 4.500 lira kazananlar beyanname verecek Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün açıkladığı, gelir ve kurumlar vergisini bi
Yayınlanma:
Yıllık geliri 160 bin lirayı aşanlar beyanname vermek zorunda. Bakanlar Kurulu sınırı bu rakamda tutarsa aylık 8.500 lira, yarıya inerse 4.500 lira kazananlar beyanname verecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün açıkladığı, gelir ve kurumlar vergisini birleştiren yeni Gelir Vergisi Tasarısı’nda yıllık ücret ve serbest meslek kazancı 160 bin lirayı aşanlar beyanname doldurarak, yüzde 15-35 arasında vergi ödeyecekler. Ancak Bakanlar Kurulu, 160 bin liralık eşik değeri iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye yetkili olacak. Ayrıca meslek grupları itibarıyla farklı oranlar tespit edebilecek. Eğer rakam aynı yani 160 bin lira olarak kalırsa aylık kazancı 8 bin 500 lira olanlar yarıya inerse yani 80 bin lira olursa yaklaşık 4 bin 500 lira net ücret kazancı elde edenler de beyanname vermek zorunda. Tutarın yarıya indirilmesi ihtimalinin daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu düzenlemeden 100 bin ücretli, 10 bin serbest meslek kazancı sahibi, 15 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi ve bir de diğer kazançları elde eden kişiler etkilenecek. Peki beyanname vermenin vatandaşlara zararı ne olacak? Normalde ücret gelirinden şu anda 88 bin liranın altında ücret elde edenler yüzde 35’lik dilime girmiyor. Kişinin kira ve mevduat gibi gelirleri de varsa bu gelirler ayrı beyanediliyor. Bu gelirler de yüzde 15’ten 35’e kadar tutarına göre vergilendiriliyor. Ancak toplu beyanname verileceği zaman tüm gelirler toplanıp aynı beyanname ile verilecek.
KİRA VE MEVDUATA YÜZDE 35 VERGİ
Kira ve mevduattan elde edeceği kazancın büyük bir bölümü daha önce yüzde 15’ten başlaşan oranlarda kademeli vergilenirken şimdi ücret geliri eğer 88 bini doldurursa kira ve mevduattan elde edeceği kazanç direkt yüzde 35 ile vergilenecek. Vergi camiası ayrıca dün Şimşek’in vergi güvenliğinin güçlendirildiği yönündeki açıklamasını merak ediyor. Vergi.com.tr internet sitesi bu güvenlik müessesesinden kastın ‘harcamalar’a bakılarak yapılan denetim olabileceğini yazdı. Bu yöntem harcama ile gelir arasındaki farktan yola çıkılarak vergi denetimini sağlayan sistem olarak biliniyor.
SAĞLIK VE EĞİTİM GİDERİ DÜŞÜLECEK
Beyanname verecek olanlar sağlık ve eğitim giderlerini gelirlerinden düşebilecek. Emekli aylıkları da yıllık kazanç tutarında dikkate alınmayacak. Halen kira geliri olanlara masraflarını gelirden düşmek için götürü ve gerçek usulde beyan hakkı sağlanıyor. Götürü usule tabi olanların, fatura göstermek zorunda kalmadan kira gelirinin yüzde 25'i gider olarak kabul ediliyor. Yeni sistemde işyeri kiraları ile 52 bin lirayı aşan kira gelirlerinde götürü gider hakkı olmayacak.
Sadece tek konutu olanlar vergiden kurtulabilecek
Maliye Bakanlığı tarafından uzun süre üzerinde çalışılarak hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı, tek konutu olanları sevindirirken, birden fazla konutu bulunanlar ile futbolcu, yazar, senarist, ressam gibi serbest kazanç sahiplerine sağlanan vergi istisnalarını kaldıracak. Tek konutu bulunanlar bugün aldıkları evi ertesi gün iki katı fiyata satsalar dahi, yeni ev almak koşuluyla, kazanç üzerinden hiçbir vergi ödemeyecek. Ev almadığı takdirde vergi ödeyecek. Ne kadar sürede ev alındığında vergiden muaf olunacağı netleşmiş değil. Birden fazla konutu bulunanlar ise 5 yıldan sonra sattıkları konut için dahi kazancın yüzde 25'i üzerinden vergi ödeyecekler. Mevcut yasaya göre, satın aldığı konutu 5 yıldan fazla elde tutanlar, satış sırasında hiçbir vergi ödemiyorlar. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cuma günü TBMM'ye sunulması beklenen tasarı hakkında bilgi verdi. Şimşek, "Harcamalardan veya servetten hareketle çapraz bir denetim veya vergileme sistemi öngörmüyoruz. Esnafın vergi yükünü artıracak bir düzenleme söz konusu değildir. Veraset ve intikal vergisi eski haliyle devam edecek” dedi.
BİRDEN ÇOK EV ALIP SATAN MÜKELLEFE KADEMELİ VERGİ
2 ve daha fazla konutu olanlar; 2 yıl içinde satarsa kazancın %100'ü
2 yıldan sonra %60'ı
3 yıldan sonra %50'si
4 yıldan sonra %40'ı
5 yıldan sonra %25'i üzerinden vergi ödeyecek.
Örneğin; 100 bin liraya aldığı evi 3 yıl sonra 150 bin liraya satanın vergisi 25 bin lira üzerinden hesaplanacak. Vergisi ise 4.465 lira olacak
OTURULAN EV İÇİN KAYNANAYA DA MUAFİYET
Anne babanın oturduğu ev için mükelleflere sağlanan kira vergisi muafiyeti, eşinin anne babası tarafından kullanılan konutlar için de artık geçerli olacak.
FUTBOLCULAR % 35 VERGİYLE TANIŞACAK
Futbolcuların transfer parası ve diğer ücretlerinden Süper Lig’de yüzde 15, Bank Asya Ligi’nde yüzde 10, altındakilerde yüzde 5 vergi uygulanıyor. Artık gelir ile orantılı yüzde 15'ten yüzde 35'e kadar değişen vergi ödeyecekler.
TELİF KAZANÇLARINDA MUAFİYET KALKIYOR
Yeni tasarıyla gelen en önemli yenilik ise yazar, senarist, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlere sağlanan gelir vergisi istisnası ile ilgili. İstisnalar kaldırılırken bu mükellefler gelirleriyle artan oranda vergiye tabi olacaklar.
29 YAŞI GEÇMEYEN GİRİŞİMCİ DE MUAF
İlk defa kendi işini kuran 29 yaşın altındaki genç girişimciler, üç yıl boyunca asgari ücrete karşılık gelen kazançları üzerinden vergi ödemeyecekler. Bu da 2013 yılı için 12 bin liralık yıllık kazancın vergiden muaf olması demek.
ŞİRKET HİSSESİ SATANA MUAFİYET KALKIYOR
Şirketteki hissesini 2 yıldan sonra satan kişilere sağlanan vergi muafiyeti de kaldırılıyor. Bunlar da kademelerle vergilendirilecek. Şirket yöneticilerine verilen kar payları ücret olarak sayılacak ve daha yüksek vergi alınacak.
YABANCI İŞADAMI DA 3 YIL SONRA MÜKELLEF
Yabancı işadamları ve basın yayın çalışanları, Türkiye'de 3 yıldan fazla kalırsa tam mükellef olacak. Tarım işçilerinin asgari ücretleri vergiden muaf olacak. Limitleri aşan tarımsal işletmeler çiftçi statüsünde vergilendirilecek.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.