Kurbanlık fiyatları el yakacak
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı öncesinde kurban fiyatlarıyla ilgili tartışmaların gündeme geldiğini belirtti. Kurban pazarlarının yavaş yavaş kurulmaya başladığ
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı öncesinde kurban fiyatlarıyla ilgili tartışmaların gündeme geldiğini belirtti.
Kurban pazarlarının yavaş yavaş kurulmaya başladığını, ancak henüz kurbanlık hayvan fiyatlarının tam olarak netlik kazanmadığını ifade eden Yalçındağ, büyükbaş hayvan fiyatlarının geçen yılla aynı düzeyde kaldığını, herhangi bir artış ya da azalışın söz konusu olmadığını söyledi.
Yalçındağ, büyükbaş hayvan için 12-12,5 YTL gibi kilogram satış fiyatı olacağını düşündüklerini dile getirerek, bu kapsamda bayramda büyükbaş hayvan kesmek isteyen vatandaşların en az 2 bin 500 YTL'yi gözden çıkarmaları gerektiğini vurguladı.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI SÜREKLİ AZALIYOR
Küçükbaş kurbanlıkların fiyatlarının ise artmasının beklendiğini belirten Yalçındağ, şöyle konuştu:
Bu yıl kurbanlık küçükbaş hayvanların fiyatı pahalı olacak. Türkiye'de, küçükbaş hayvan varlığı sürekli olarak azalmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığı, özellikle son yıllarda düşüş eğilimine girmiştir. Geçmiş yıllarda arkadaşlara şakayla karışık 'Bu gidişle çocuklarımıza küçükbaş hayvanları ancak hayvanat bahçesinde gösterebileceğiz' diyordum.
Ancak bu şaka, yakın bir tarihte gerçek olacak gibi gözüküyor. Her geçen sene küçükbaş hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Bulduğumuz zaman da pahalı oluyor. Küçükbaş hayvan üreticisi miktarında ciddi boyutlarda azalma var. Üreticiler, hayvanlarına bakacak çoban bulmakta zorlanıyor. Çobanlık mesleğini artık kimse beğenmiyor, bu üretimdeki düşüşün en büyük nedenidir.
Ayrıca, ilkbaharda doğan kuzular da bitti. Son zamanlarda üreme kabiliyeti olan hayvanlar da çok sık kesilmeye başlandı. Tüm bunlardan dolayı kurbanlık küçükbaş hayvan pahalı olacak. Kurbanlık ölçütlerindeki bir koçu, 300 YTL'den aşağı bulmak mümkün değil. Yaklaşık olarak 25 kilogram et verimi olan bir küçükbaş hayvanın 350 YTL'den aşağı alıcı bulabileceğini zannetmiyorum.
HATALI KESİMLER VE PARÇALAMA YÜZÜNDEN ET HEBA OLUYOR
Yalçındağ, hatalı kesim ve parçalamalar nedeniyle kurban etinin büyük bir kısmının heba olduğuna dikkati çekerek, insanlara kurbanlık kesiminin nasıl yapılacağının iyi öğretilmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi.
Kurbanın sadece boynunu kesmenin yeterli olmadığını, esas hünerin eti parçalamada ortaya çıktığını ifade eden Yalçındağ, şunları kaydetti:
Hayvanın parçalanması için ölüm katılığının gerçekleşmesi ve etin soğuması gerekir. Katılaşma olmadan, et soğumadan parçalama yapılıyor. Sıcak sıcak naylon poşetlere konuyor. Et, sıcaklığı ile kendi kendisini bozuyor. Yanlış kesim ve parçalama yüzünden etin neredeyse yüzde 20'si heba oluyor.
Yetkililer, konuyla ilgili olarak vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla bize ulaşırlarsa gerekli yardımı seve seve yaparız. Talep olduğu takdirde vatandaşları, kurbanı nasıl keseceklerini, parçalayacaklarını ve kurban etini nasıl değerlendirecekleri konularında bilgilendirebiliriz.