Merkez Bankası Başkanı açıkladı! Kira ödeyenler dikkat
TCMB Başkanı Fatih Karahan, İSO Meclisi’nin olağan toplantısında açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı Karahan kira artışlarına ilişkin önemli mesajlar verdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Karahan, İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) yaptığı açıklamalarda, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refahın ön koşulu olduğunu belirtti. Başkan Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
"Dezenflasyon Süreci Devam Ediyor"
Başkan Karahan, tüketici enflasyonunun Ekim ayında %48,6’ya gerilediğini ve yıl sonu için %44 seviyesine düşmesinin beklendiğini açıkladı. 2025 yılı sonunda ise enflasyonun %21’e indirilmesinin hedeflendiğini belirten Karahan, "Enflasyon ana eğilimi, öngörülenden yavaş olsa da iyileşiyor. Yaz aylarındaki baz etkisinin ardından, aylık enflasyondaki iyileşme ile düşüş sürecek" dedi.
"İç Talep Yavaşlıyor, Dezenflasyon Sürecine Destek Sağlıyor"
İç talebin dengelenmeye devam ettiğini ve bunun enflasyondaki düşüşü desteklediğini ifade eden Karahan, talep göstergelerinin fiyatlama davranışlarındaki iyileşmeyi yansıttığını söyledi. Para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini belirten Karahan, "Negatif düzeyde gerçekleşecek çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak" dedi.
"Hizmet Enflasyonunda İyileşme Sinyalleri"
Hizmet enflasyonundaki olumlu gelişmelere dikkat çeken Karahan, özellikle kira dışı kalemlerde iyileşmenin daha belirgin olduğunu vurguladı. Perakende ödeme sistemlerinden elde edilen öncü göstergelerin, kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ettiğini belirtti.
"Enerji ve Gıda Fiyatlarına Dikkat Çekildi"
Üçüncü çeyrekte enerji fiyatlarında artış görüldüğünü belirten Karahan, bu durumun maktu vergi güncellemeleri ve yönetilen fiyatlardan kaynaklandığını söyledi. Ayrıca, işlenmemiş gıda fiyatlarında geçici arz koşullarına bağlı artışlar yaşandığını dile getirdi.
"Reeskont Kredileri ve Türk Lirasına Güven"
Türk lirasına olan güvenin artırılması ve kredi büyümesinde denge sağlanması için atılan adımları aktaran Karahan, KOBİ kredilerinin önem kazandığını ifade etti. Reeskont kredilerinin daha fazla firmaya ulaşmasını sağladıklarını belirten Karahan, "2018 yılında 2.100 olan reeskont kullanan firma sayısı, 2024 yılı Kasım ayında 8.000’e yaklaştı" dedi.
"Sıkı Para Politikası Kararlılıkla Sürecek"
Karahan, fiyat istikrarının sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini vurgulayarak, "Para politikasındaki sıkı duruş, rezervlerimizi güçlendirirken Türkiye’ye yönelik risk algısını iyileştiriyor. Makroekonomik göstergeler dezenflasyon sürecine destek veriyor" ifadelerini kullandı.
"Fiyat İstikrarı Toplumsal Refah İçin Şart"
Karahan, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refahın temel unsuru olduğunu belirterek, "Dezenflasyon sürecinde enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflere uyumlu şekilde düşürmek için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.
Kaynak:TV100