Taşıt kredilerinde faiz düşüşü sinyali: 400 bin TL'nin geri ödemesi ne kadar oldu?

Otomobil almak isteyenler uzun süredir kredi faizlerinde indirim bekliyor. Taşıt kredisi faizleri ne kadar? Taşıt kredisi alınır mı? Taşıt kredisi geri ödemesi ne kadar?

Taşıt kredilerinde faiz düşüşü sinyali: 400 bin TL'nin geri ödemesi ne kadar oldu?

Merkez Bankası’nın uzun süredir uyguladığı sıkı para politikası, kredi faizlerinde belirgin bir artışa yol açtı. Bu artan maliyetler ve yüksek faizler nedeniyle, özellikle taşıt kredilerine olan talep önemli ölçüde azaldı. 2024 yılı ocak-eylül döneminde otomobil pazarı, yaklaşık yüzde 15'lik bir düşüş yaşadı.

Otomobil Firmalarının Kampanyaları Yeterli Oldu Mu?

Pazarda yaşanan daralma, otomobil firmalarını ardı ardına kampanyalar düzenlemeye yöneltti. Ancak, yüksek faiz oranları ve kredi sınırlamaları sebebiyle vatandaşların araç alım planları büyük oranda ertelendi. Bu durum, talebin hala düşük seviyelerde kalmasına yol açtı.

Bankalardan İlk Sinyaller Geldi

Merkez Bankası’nın yayımladığı banka kredi eğilim anketinin üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, bankalar taşıt kredilerindeki sıkılaşma sürecinin sonuna gelindiği sinyalini verdi. Bu açıklama, yılın son çeyreğinde taşıt kredi faizlerinde düşüş yaşanabileceğine dair umut verdi.

Taşıt Kredisi Faizleri Gerçekten Düşüyor Mu?

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, taşıt kredilerinde faiz oranlarında aşağı yönlü bir eğilim eylül ayında da sürdü. 27 Eylül itibarıyla, ortalama taşıt kredi faizi yüzde 42,67’ye geriledi. Temmuz ayında yüzde 55,36 ile zirve yapan bu oran, son üç ayda yaklaşık 13 puanlık bir düşüş gösterdi.

400 Bin Lira Taşıt Kredisi İçin Geri Ödeme Hesaplamaları

Bankalarda taşıt kredisi faiz oranları yüzde 4 ile yüzde 6 arasında değişiyor. Bazı bankalarda yıllık maliyet oranları ise yüzde 158'e kadar yükselebiliyor.

400 bin liralık bir taşıt kredisi için geri ödeme planı ise şu şekilde hesaplanıyor:

Faiz oranı: %4

Vade: 48 ay
Aylık taksit: 24 bin 757 TL
Toplam geri ödeme: 893 bin 263 TL
Yıllık maliyet oranı: %84,29

Faiz oranı: %5

Vade: 48 ay
Aylık taksit: 13 bin 781 TL
Toplam geri ödeme: 662 bin 502 TL
Yıllık maliyet oranı: %115,41

Faiz oranı: %6,2

Vade: 48 ay
Aylık taksit: 16 bin 544 TL
Toplam geri ödeme: 795 bin 127 TL
Yıllık maliyet oranı: %155,12

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler