Temmuz Ayı Enflasyon Durumu
Son dönemde kuraklığa ve ürün kaybına bağlı olarak işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişe karşın, özellikle giyim fiyatlarındaki beklenen düşüşün Temmuz ayında enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.Reuters'ın anketine göre, Temmuz ayında enflasyon TÜFE'd
Son dönemde kuraklığa ve ürün kaybına bağlı olarak işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişe karşın, özellikle giyim fiyatlarındaki beklenen düşüşün Temmuz ayında enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.
Reuters'ın anketine göre, Temmuz ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 0.22, ÜFE'de yüzde 0.07 gerileyecek. Ankete katılan 14 kurum arasında en yüksek düşüşü yüzde 0.8 ile EFG İstanbul beklerken, Akbank yüzde 0.15'lik artış beklentisi ile dikkat çekti.
Cnbc-e'nin anketine göre ise enflasyon TÜFE'de yüzde 0.30, ÜFE'de ise yüzde 0.24 gerileyecek.
Finans Yatırım, TÜFE'de yüzde 0.62 ile piyasanın beklentisinin üzerinde bir düşüş öngörüyor. Finans Yatırım raporunda, "İstanbul ve Ankara'daki gıda fiyatlarından gelen olumlu sinyaller, enflasyonda iyimser beklentiler oluşmasını sağlıyor" ifadesi kullanıldı.
Goldman Sachs da mevsimsel etkilerin enflasyonu düşüreceği yönünde bir rapor yayınladı. Raporda, yiyecek ve giyim fiyatlarının etkisiyle enflasyonun yüzde 0.3 oranında gerilemesi beklediği kaydedildi. Goldman Sachs'ın yıl sonu tahmini ise yüzde 7.6.
ENFLAYON GEÇEN AY DA GERİLEDİ
Haziran ayında TÜFE yüzde 0.24, ÜFE de yüzde 0.11 gerilemiş, ana harcama kalemleri içinde en yüksek artış yüzde 2.2 ile eğitim grubunda gerçekleşmişti.Bu verilere göre, geçen yılın Haziran ayına göre TÜFE'deki artış yüzde 8.60 olurken, ÜFE artışı ise yüzde 2.89 olmuştu.
Temmuz 2006'da ise mayıs-haziran döneminde yaşanan dalgalanmaya paralel olarak TÜFE yüzde 0.85, ÜFE yüzde 0.86 artmıştı