Trabzon'un önü açılacak

Sağlanan destekleri memnunlukla karşıladıklarını belirten Hacısalihoğlu, bir önceki teşvikin de devam etmesinin Trabzon ve bölge için ayrı bir kazanım sağladığını belirtti. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, uzun süredir beklenen yeni Teşvik

Trabzon'un önü açılacak

Sağlanan destekleri memnunlukla karşıladıklarını belirten Hacısalihoğlu, bir önceki teşvikin de devam etmesinin Trabzon ve bölge için ayrı bir kazanım sağladığını belirtti.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, uzun süredir beklenen yeni Teşvik Kanunu'nun Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılması üzerine bir değerlendirmede bulundu. Yeni teşvikteki en yüksek düzeyde olan desteğin, Trabzon ve bölgenin içinde bulunduğu 4. bölgeye sağlandığını, iş dünyası olarak bunu memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
"Yeni Teşvik sisteminin amacının, ülkedeki bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmak, sektörel kümelenmeyi desteklemek, desteklenecek yatırım konularında ekonomiyi ölçülebilir hale getirmek ve rekabet gücünü artırarak ülkede teknoloji ve Ar-Ge içeriği yüksek büyük ölçekli yatırımları desteklemek” olduğunun altını çizen Hacısalihoğlu “Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin, sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi eksi 0.5587 olduğundan dolayı 4. bölge de yer almıştır. Burada, Trabzon'un da içinde bulunduğu 3 ve 4. bölge olarak tanımlanan grupta tarım ve hayvancılık, tarıma dayalı imalat sanayi, konfeksiyon, deri, plastik, kauçuk, metal eşya, turizm, sağlık ve eğitim yatırımları desteklenmektedir. Trabzon'un ve bölgemizin bulunmuş olduğu 4. gurupta olması sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi değerlendirmesi yönünden doğru bir gruptur. Diğer yandan, daha önce hazırlanan Doğu Karadeniz Bölgesi Projesi (DOKAP) raporlarında da ülkenin en geri kalmış bölgelerinden biri olduğu da tespit edilmiş ve kayıtlara geçmiştir. Trabzon'un ve bölgemizin yararlanacak olduğu teşvik sistemi yürürlüğe girmiş olan teşvik sisteminden en çok desteği alan bir konumdadır. Yeni yatırımlar yönünden incelediğimiz zaman bizimde içinde bulunduğumuz 4. bölgede deniz limanı, havalimanı, bölgenin merkezi oluşu, yatırım altyapısının hazır oluşu, girişimcisinin fazla olması, Kafkaslara hizmet açısından cazip oluşu nedeniyle en avantajlı şehirlerden biri olmuştur” dedi.

Hacısalihoğlu, bu kriz döneminde, hükümetin gerekli incelemeleri yaparak, uygulaması devam etmekte olan 49 ilde teşvikten gelen hakların 2010'a kadar uzatılmasının bölgelerin geri kalmışlığının giderilmesinde önemini koruduğuna dikkat çekerek “Bu konu hiçbir zaman dikkatten kaçırılmamalıdır. Trabzon olarak beklentimiz olan altyapı çalışmaları süren tersane ile yine önümüzdeki dönemde bölgemiz ve ülkemiz açısından ciddi katma değer oluşturacak olan enerji yatırımlarının yeni teşvik kapsamında bulunmamaktadır. Umudumuz bu ki sektörün de desteklenmesidir. Yatırımlar yönünden baktığımız zaman, bölgemizi ön plana çıkaran fındık ve çay başta olmak üzere tarım ve tarıma dayalı sanayi, hayvancılık, yine bölgemizde yapılmakta olan konfeksiyon yatırımları, yine ön plana çıktığımız sağlık, eğitim ve turizm yatırımları açısından bakılınca bölgemiz için iyi bir destek olduğu görülmektedir. Ayrıca, Kredi Garanti Fonu'na 1 Milyar TL sermaye aktarılmak suretiyle yapılacak olan yatırımlarda teminat sorununun önü açılmış olacaktır. Burada, hazine desteği ile Kredi Garanti Fonu kredinin yüzde 65'ine kefalet sağlayacak, kredi riskinin yüzde 35'i de bankalar tarafından karşılanacaktır. Kredi Garanti Fonu'nun kefaletinden KOBİ'ler yararlanacak olup, 30. Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş borcu olmayan ve kamuya vadesi geçmiş borcu bulunmayan işletmeler yararlanacaktır. Burada kriz öncesi tarihinin dikkate alınması bu kefaletin kullanılmasının önünü açmıştır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler