Türkiye suya ne kadar harcayacak?

Türkiye'de 4 yılda enerji sektöründe yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapılacak. Enerji yatırımında aslan payını su kaynaklarına yönelik tesisler alacak. Söz konusu dönemde hidrolik tesisler için yaklaşık 16 milyar dolarlık yatırımda bulunulacak. Kalkınma

Türkiye suya ne kadar harcayacak?

Türkiye'de 4 yılda enerji sektöründe yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapılacak. Enerji yatırımında aslan payını su kaynaklarına yönelik tesisler alacak. Söz konusu dönemde hidrolik tesisler için yaklaşık 16 milyar dolarlık yatırımda bulunulacak. 

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda 10. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında oluşturulan Enerji Güvenliği ve Verimliliği Özel İhtisas Komisyonu, enerji alanında önümüzdeki yıllarda oluşacak mali yük ve finansman konularında değerlendirmelerde bulundu.

Komisyonun raporunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan bir iç çalışmada dikkate alındı. Elektrik iletim ve dağıtım sektörlerinin yanı sıra kaynak bazında elektrik üretim sektörüne yönelik yapılması gereken yatırımların ortaya konulduğu iç çalışmada, yatırımların devreye girdiği tarihteki yatırım büyüklüğü yerine yatırımların inşaatlarına başlanılan yıldan itibaren harcanacak miktarlar değerlendirildi. İnşaat sürelerinin doğalgaz ve rüzgar santralleri için 2 yıl, kömür ve hidroelektrik santralleri için 3 yıl, nükleer için 6 yıl süreceği varsayımıyla hareket edilen çalışmaya göre, Türkiye'de 2015-2018 yıllarını kapsayan 4 yılda enerji sektöründe 49,73 milyar dolar yatırım yapılacak.

Enerji yatırımında aslan payını su kaynaklarına yönelik tesisler alacak. Söz konusu dönemde hidrolik tesisler için 15,70 milyar dolarlık yatırımda bulunulacak. Su kaynaklarından elde edilen elektrik, enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye'de enerji maliyetlerini aşağı çekme açısından hayati bir öneme sahip bulunuyor. 

Yatırımların yoğunlaşacağı bir diğer alan nükleer olacak. Nükleer enerji için 4 yıllık dönemde yapılacak yatırımların büyüklüğü 11,20 milyar dolara ulaşacak.

Yerli kömür kaynaklarını ekonomiye kazandırma hedefi doğrultusunda kömür santralleri de enerji yatırımları arasında önemli bir yer tutacak. Kömür santrallerine yönelik yatırımların tutarı yüzde 10,78'i bulacak.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması çalışmalarında son dönemde önemli bir yer tutan ve geçen yıl 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithal edilmesine sağlayan rüzgar santrallerine yatırımlar da hız kesmeyecek. Rüzgar santrallerine yönelik 8,96 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Enerji yatırımlarında yeni üretim tesislerinin devreye girmesi, altyapının yenilenmesi ve yeni hatların devreye alınmasına paralel olarak 4 yıllık dönemde 7,90 milyar dolarlık enerji iletim ve dağıtım yatırımı hayata geçirilecek.

Elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılığı azaltma hedefi doğrultusunda doğalgaza çevrim santrallerine yönelik yatırımlar daha sınırlı olacak. Söz konusu dönemde doğalgaza dayalı elektrik üretim tesisleri için 4,86 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler