"Türkiye'de asla kriz çıkmayacak"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bütün dünyada kriz kasıp kavururken Avrupa Birliği hemen hemen sıfır büyüme yaparken, 12 yıldan beri Türkiye ortalama olarak her yıl üst üste yüzde 5.1 oranında büyüdü. Artık IMF memurları tarafından yönetilen bir ülke deği
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bütün dünyada kriz kasıp kavururken Avrupa Birliği hemen hemen sıfır büyüme yaparken, 12 yıldan beri Türkiye ortalama olarak her yıl üst üste yüzde 5.1 oranında büyüdü. Artık IMF memurları tarafından yönetilen bir ülke değiliz. Kim isterse istesin bu ülkede asla ve asla kriz çıkmaz ve çıkmayacak" dedi.
Küçükler Holding grup şirketlerinden Trikotek’in Kilis’teki Elyaftriko adlı triko üretim tesisi ile Olea Oteli’nin açılışı için Kilis’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Kilis’e yapılan yatırımın önemli olduğunu, Kilis ekonomisinin bu yatırım ile güçleneceğini ifade etti. Açılışta önemli açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, "2013 Ağustos’tan 2014 Ağustos’a kadar 12 aylık sürede 1 milyon 200 bin vatandaşımızı iş sahibi yaptık. Sigortalı oldu. 2009’dan 2014 Ağustosu’na kadar Türkiye’de 6 milyon 500 bin kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını iş sahibi yaptık. Kayıtlı olarak, Avrupa Birliği aynı sürede 2008 ile 2013, 5 milyonun üzerinde toplam istihdam sayısında giderken, istihdamın 6 milyonun üzerinde artmasıyla dünyada bir numara olduk. Arttırma hızında, bütün dünyada kriz kasıp kavururken Avrupa Birliği hemen hemen sıfır büyüme yaparken, 12 yıldan beri Türkiye ortalama olarak her yıl üst üste yüzde 5.1 oranında büyüdü. 2008 krizinden itibaren bugüne kadar Türkiye, 19 çeyrektir ortalama yüzde 5.8 büyüdü. Ülkemiz, Orta Vadeli Program’daki bütün hedeflerine ulaştı. İhracatta istediğimiz hedefi belki biraz yakalayamayacağız gibi duruyoruz ama en önemli göstergelerden biri ihracatın ithalatı karşılama oranında geçtiğimiz ekim sonu itibariyle yüzde 68’lik seviyeye geldi. Hizmet, turizm ve yurt dışı müteahhitlik gelirlerimize baktığımızda Türkiye çok başka bir yere gidiyor. Dünyadaki finans kuruluşları, IMF ve Dünya Bankası, ’Türkiye bu hedefi tuttursun, biz ayakta alkışlayacağız’ dedi. Peki Türkiye ne yaptı biliyor musunuz Türkiye ilk defa tarihinde ilk defa krizler hariç ihracatını attırarak ithalatını da düşürmeyi başardı. İnşallah Türkiye cari açıkta yüzde 6,4 hedefini çok daha aşarak yüzde 5,6 seviyesine 2014 yıl sonu itibariyle düşürecek" dedi.
Türkiye’nin hem ekonomik kalkınmasını hem de büyümesini gerçekleştirdiğini vurgulayan Bakan Zeybekçi, "Türkiye 2013’e göre cari açığını 2014’te yüzde 35 oranında aşağıya çekiyor. Ne demek bu biliyor musunuz? Türkiye’nin namerde muhtaç olmaması demek, Türkiye’nin merde dahi muhtaç olmaması demek. Hele hele Türkiye’nin yüzde 5’in altına indiği zaman Türkiye’nin hiçbir şeyden kaygı duymaması demektir. Bakın Türkiye ile ilgili her türlü felaket senaryolarını yapıyorlar. Her şeyi söylediler. Neden? Çünkü Türkiye fazla olmaya başladı. 2013 yılının mayıs ayında Türkiye Avrupa Birliği ortalamasının çok daha altında faiz ortalamasına geldi. Reel anlamda sıfır ama yüzde 4.6 faiz oranlarına geldi. IMF’ye borçlarını kapattı" diye konuştu.
"TÜRKİYE EDİLGEN BİR EKONOMİDEN ETKEN BİR EKONOMİYE GEÇMEYE BAŞLADI"
Türkiye’nin edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçmeye başladığını vurgulayan Bakan Zeybekci Türkiye ile ilgili hazırlanan felaket senaryolarının uygulamaya konulmak istendiğini ancak demokrasinin galip geldiğini belirterek "10 Ağustos’ta bu millet birinci turda ilk defa cumhurbaşkanı yani baş hizmetkarını seçti. Buna rağmen kredi 11 Ağustos günü saat 9.30’da yapılan Fitch açıklamasına bakın; ’siyasi istikrarsızlık devam ediyor. Hükümetin kombinasyonuna bakmak lazım.’ Hızını alamadı dedi ki ’2015 seçimlerini de görmek lazım.’ Onlara soruyoruz, ’30 Mart seçimlerinde AK Parti seçimleri kaybetseydi siyasi istikrar mı gelecekti veya 10 Ağustos’ta cumhurbaşkanı birinci turda seçilemeseydi istikrar mı gelecekti.’ Sen siyasi derecelendirme kuruluşu musun yoksa ekonomi derecelendirme kurumu musun. Tabi alışmışlar. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye eskisi gibi şu adımı atarsam ’başkaları ne der’ diye birilerinin gözünün içine bakan bir ülke değildir. Artık IMF memurları tarafından yönetilen bir ülke değiliz" ifadelerini kullandı.
Zeybekci son olarak "Türkiye 1 yıldan beri 28 AB üyesinin 25’inden daha iyi bir şekilde borçlarının milli gelire oranına sahip. Kim isterse istesin bu ülkede asla ve asla kriz çıkmaz ve çıkmayacak. Çünkü artık bu milletin adamları ve hizmetkarları var. 2002 yılına kadar Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım 14 milyar dolar. Şu anda bu rakam 150 milyar dolara ulaştı. Artık yazacakları felaket senaryosu kalmadı, hayallerini zorluyorlar. Ama emin olun Türkiye yoluna devam edecek. Önümüzdeki dönemde bütün ümit ve beklentilerimizde pozitif yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Küçükler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise, Elyaftriko üretim tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Kilis ve bölgesinde gerek istihdam gerek ekonomik açıdan yaratacağımız katma değerden dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye’nin gelişen potansiyeline paralel olarak Trikotek’in sergilediği başarı sonucu, Kilis’e yeni bir üretim tesisi daha kurulmasına karar verdik. İstanbul, Bangladeş ve Batman’daki yatırımlarımıza bir yenisini daha ekleyerek Kilis’e bu modern üretim tesisini kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kilis’teki bu yeni yatırımımızla birlikte, Trikotek olarak 2015 sonunda toplam 60 milyon ABD doları ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Hedeflenen bu ihracat rakamının 20 milyon ABD dolarını Kilis’teki üretim tesisimizden gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kilis’teki fabrikada üretilecek ürünler başta Avrupa olmak üzere toplam 6 ülkeye ihraç edilecek. İlk etapta 200 Kilisli gence istihdam sağlayan fabrikamız, tam kapasite üretime geçtiğinde 500 kişiye iş imkanı sunacak. Kilis’te yeni üretim tesisimiz de dahil olmak üzere Trikotek olarak toplam istihdam sayımız 2000’e ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin 2023 yılı vizyonu doğrultusundaki 500 milyar ABD doları ihracat hedefine ulaşılmasına yönelik katkılarımızı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Trikotek olarak 200 milyon ABD doları ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yine bu rakamın 100 milyon ABD dolarlık kısmını Kilis’teki üretim tesisimizden gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. Markalı ihracat tarafında ise 2023 yılında LC Waikiki olarak, 2 milyar ABD doları değerinde ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımımızla birlikte, Kilis bundan böyle Avrupa’nın triko üretim merkezlerinden biri olacak” açıklamasında bulundu.
“Türkiye tekstil ihracatı, 2014 yılının ilk yarısında, 2013 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 8,7 oranında artarak 4,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşirken, konfeksiyon ihracatı yüzde 12,1 oranında artış gösterdi ve 8,4 milyar ABD dolarından 9,4 milyar ABD dolarına ulaştı” diyen Vahap Küçük, Türkiye’nin 2023 vizyonunun en önemli konularından biri olan ihracatı artırma hedefine Kilis’te faaliyete geçirdikleri modern tesisle katkıda bulunacaklarını belirtti.
Daha sonra fabrikanın Bakan Zeybekci ve protokol üyeleri tarafından açılışı yapıldı. Ardından Kilis’te yeni faaliyete giren 4 yıldızlı Olea Otel’in açılışına katılan Bakan Zeybekci, Kilis Belediyesi’ni de ziyaret ettikten sonra Kilis’ten ayrıldı.
Açılış törelerine; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Üzer, AK Parti Kilis İl Başkanı Reşit Polat, İstanbul, Ankara ve Gaziantep’ten çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.