Yeni Hal yasası geliyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, işletmelerin düzenli bir şekilde işleyebilmesi ve sistemli çalışmaları için yeni bir hal yasası hazırladıklarını söyledi. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada
Yeni Hal yasası geliyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, işletmelerin düzenli bir şekilde işleyebilmesi ve sistemli çalışmaları için yeni bir hal yasası hazırladıklarını söyledi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hal yasa tasarısı hazırlığı içinde olduklarını ve tasarıyı görüşmek üzere komisyonun 6 Ocakta bir araya geleceğini belirtti.

Yasa tasarısı hazırlığı sürecinde sektör temsilcileriyle görüşüldüğünü ve görüşlerinin alındığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Komisyon olarak tasarıya katkı vermek isteyen birimleri dinledik. Hem sebze meyve ticaretiyle uğraşan federasyon yetkililerinin, hem de derneklerden oluşmuş Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu'nun, ve TOBB'a bağlı odaların yöneticilerin görüşlerini aldık. Çalışmalarımız bu doğrultuda sürüyor.

Genellikle birçok konuyu ihtiva eden yasa tasarısı olmakla birlikte, yaş sebze ve meyvelerin toptancı hallerindeki satışıyla ilgili yasal bir düzenleme de var. İkincisi hal dışında satışa yönelik rüsumlarla ilgili düzenleme var.

Üçüncüsü, toptancı hallerinin kullanımı ve komisyoncuların paylarının miktarıyla ilgili bir düzenleme var. Komisyoncuların paylarının yüzde 6'ya düşmesi tasarıda teklif ediliyor. Bunun haricinde hal dışında bildirimde bulunmak kaydıyla toptan satış yapabilme imkanını getiriyoruz.''

-YAŞ SEBZE VE MEYVELERE KÜNYE UYGULAMASI-

Tasarıda semt ve üretici pazarları uygulamasının da yer aldığını anlatan Çelik, ''Tasarıda belediyeler eliyle, semt ve üretici pazarlarının ziraat odaları ya da ilgililerin talebi halinde belirli bir müddet içinde açılması öngörülüyor.

Semt pazarları içinde aynı ilde tarımsal ürün üreten üreticilere de doğrudan yüzde 10 gibi yer tahsisi uygulamasını da içeriyor.

Birçok yeniliği, düzenlemeyi ve disiplini ihtiva eden bir yasa tasarısı hazırlıyoruz'' dedi.

Önemli bir yeniliğin künye uygulaması olacağını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Hallerin daha disiplinli, düzenli ve hijyenik şartları taşıyabilmesi açısından AB şartlarına uygun, içinde üreticiden tüketiciye kadar ürün künyesini ihtiva eden kayıt sisteminin geliştirilmesi, her ürünün hangi ilde, hangi üretici tarafından üretildiği ve hangi halde, hangi toptancı tarafından, hangi son kullanıcıya satıldığını gösteren barkod uygulaması, yasa tasarısında öngörülen faaliyetler içinde.

Künye uygulaması üreticilerin ürünleriyle markalaşmalarına olanak veren bir uygulamayı içeriyor. Hallerde sorunların kısa sürede çözülmesi için hal hakem heyeti uygulaması vardı. Hal hakem heyetlerinin kapsamı ve işlevselliği de arttırılıyor.

Belirli miktara kadar sorunlu davalarda hal hakem heyetleri derhal olaya müdahale ederek çözümü sağlayacak uygulamalar öngörüyor.''

Yaş sebze ve meyve ticaretinde yüzde 70 civarında kayıt dışılığın ifade edildiğini hatırlatan Çelik, ''Düzenlemelerle hem üretimin kayıt altına alınması, hem de üretilen ürünlerin disiplin ve hijyenik koşullar içinde piyasaya arzının sağlanması bu yasa tasarısıyla gerçekleşmiş olacak'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir