Yeni vergi düzenlemesi! Bazı meslek gruplarına peşin vergi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketini duyurdu.

Yeni vergi düzenlemesi! Bazı meslek gruplarına peşin vergi geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu yeni vergi paketi kapsamında bazı meslek gruplarına yönelik önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Özellikle doktor, mühendis ve diş hekimi gibi serbest meslek gruplarını kapsayacak bu düzenleme, kazanç üzerinden peşin vergi ödenmesini öngörüyor.

Vergide Adalet Sağlanacak

AK Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre, yeni vergi paketi, özellikle kazancı ile ödediği vergi arasında uyumsuzluk olan meslek gruplarını hedef alacak. Yapılan etki analizi çalışmaları sonucunda, bazı meslek gruplarının lüks yaşam standartlarına rağmen, ödedikleri verginin düşük olduğu tespit edildi. Parti kurmayları, bu durumun vergi adaletini sağlamak adına düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Peşin Vergi Uygulaması

AK Parti, serbest meslek gruplarına yönelik peşin vergi uygulamasını gündeme aldı. Parti yetkilileri, "Vergi peşin alınmalı, daha sonra beyanname verilsin. Vergi dönemi sonunda mahsuplaşma olacak. Bu yöntem, vergi kaçırmanın önüne geçer çünkü hiç kimse vergi incelemesine tabi olmak istemez. Beyan edilen matrah, alınan vergiden daha düşük gösterilse bile, incelemeye tabi tutulacaklarını bilirler" dedi.

Kurumlar Vergisi Düzenlemesi

Yeni vergi paketi, sadece serbest meslek gruplarını değil, aynı zamanda kurumları da kapsıyor. Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması, küresel şirketler kadar yurt içindeki şirketler için de geçerli olacak. AK Parti yetkilileri, "Vergi matrahı konusunda ilk 100’e giren firmaların ödediği vergi bile çeşitli istisnalar nedeniyle hazinede kalmıyor. Yeni düzenleme ile en az %15 oranında kurumlar vergisi ödemek zorunda olacaklar" ifadelerini kullandı.

Kamu İhale Yasasında Değişiklikler

Vergi paketinin ardından Kamu İhale Yasasında da bazı istisnalar yeniden ele alınacak. AK Parti kaynakları, "Şu anda, kamu kurumları 'Acil' diyerek bu istisnalara sığınıp mal veya hizmet alımı yapmak istiyor. Bunun önüne geçilecek. İstisnaların kapsamı daraltılacak ve pazarlık usulü sıkı kurallara bağlanacak" dedi. Özellikle, yasanın 21’inci maddesi yeniden düzenlenecek. Bu madde, doğal afetler, salgın hastalıklar gibi ani ve beklenmeyen durumlarda pazarlık usulü ile ihale yapılabilmesine imkân veriyor ancak bu yöntemin ihalelerin şeffaflığını zedelediği yönünde tartışmalar bulunuyor.

Yeni vergi paketi ile ilgili çalışmaların önümüzdeki günlerde tamamlanması ve kamuoyuna detaylı bir şekilde açıklanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler