Çeken akıntıdan nasıl kurtuluruz?
1 14
4 günlük bayram tatilinde 20 ilde 36 kişi boğularak hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden biri de geçtiğimiz yılın LYS şampiyonu Emrah Ukşal oldu.
2 14
Uzmanların bu boğulmaların RiP adı verilen bir akıntı türüyle açıklıyor.
3 14
Halk arasında "kum kayması" olarak bilinen RIP akıntısı hemen hemen her denizde görülebilir, ancak akıntıyı oluşturan en önemli etkenlerinden biri rüzgar olduğundan, RIP akıntısı Karadeniz'de çok daha şiddetli hissediliyor.
4 14
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanı dibe çekmezler, akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar.
5 14
Bu akıntıdan kurtulmak mümkün, ancak akıntının hızı zaman zaman hızının 70 kilometreye ulaştığından, ne kadar iyi yüzme bilinirse bilinsin akıntının tersine yüzerek kıyıya ulaşmak oldukça zor.
6 14
Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
7 14
Oysa akıntıdan kurtulmak için, sahile doğru değil, önce kıyıya paralel biçimde 30 metre sağa veya 30 metre sola yüzerek akıntıdan kurtulup, daha sonra sahile doğru yönelmeleri gerekiyor.
8 14
Bu kadar basit bir bilgi bile çeken akıntı yüzünden gerçekleşen ölümlerin önüne geçmek için etkili olabilecek bir yöntem.
9 14
Akıntı kıyıya çok yakın noktada başladığından, sahile çok yakın yerdekiler de akıntıya kapılabiliyor.
10 14
Bu yüzden yüzme bilmeyenlerin, bu akıntıların sık görüldüğü yerlerde denize girmemeleri gerekiyor.
11 14
12 14
13 14
14 14