Daha Zeki Gözükmenizi Sağlayacak 9 İpucu
1 9
1. Pek fazla alkol kullanmayın. İnsanlar genellikle çok içtiklerinde aptalca şeyler yaparlar. Michigan Üniversitesi ve Pensilvanya Üniversitesi'nin ortak çalışmasına göre çok içki içmek sizi daha az zeki gösterir. ''Alkollü içecekleri çok fazla tüketen insanlar, tüketmeyen insanlara göre daha az zeki durur. Biz bu duruma 'aptal kafa çekmesi' diyoruz.'' diye belirtmişler.
2 9
2. Herkesle aynı hızda yürümeye çalışın. Boston Üniversitesi'nde yapılan ve Profesör Carey Morewedge tarafından yürütülen bir çalışmaya göre ''İnsanlar, diğer insanların hareket hızına göre zeki olup olmadığını çıkarabiliyor.'' Dolayısıyla diğer insanlardan hızlı ya da yavaş yürüdüğünüz takdirde insanlar ister istemez sizin aptal olduğunuzu düşünebilir.
3 9
3. Kalın çerçeveli gözlük kullanın. Araştırmalara göre, gözlük kullanan insanlar diğer insanların gözünde daha az çekici fakat daha zeki görünüyormuş. Tabi gözlük çeşidi de önemli, kalın çerçeve her şeyi değiştiriyor. Hipster olun, akıllı gözükün :)
4 9
4. İkinci bir adınız varsa onun baş harfini kullanın. Bu sizi daha entelektüel gösterecek. Southampton Üniversitesi psikoloğu Wijnand A.P. Van Tilburg ve Limerick Üniversitesi psikoloğu Eric R. Igou'ya göre ''İnsanların ikinci isimlerinin baş harfleri, diğer insanların sizi nasıl algıladığıyla ilgili çok güçlü bir etkiye sahip. Bu harfleri kullanmak sizin sosyal statünüzün artışı şeklinde bir algıya neden olacaktır ayrıca İnsanların entellektüel kapasiteniz ve performansınız hakkında bir yargıya varmalarını sağlayacaktır.''
5 9
5. Basit bir şekilde yazın. Artık kelime bilginizle hava atmak sizi daha zeki göstermiyor. Ayrıca laf kalabalığı da buna dahil. 2012 yılında Princenton'daki bir çalışmaya göre (güzel ve uyumlu bir başlıkla: Gerekliliğine bakılmaksızın kullanılan bilge kelimelerin sonuçları: gereksiz kelimelerin alakasız kullanımıyla ilgili problemler) farkında olmadan kullandığınız şaşalı sözler diğer insanlar tarafından daha az zeki olarak algılanmanıza sebep olacaktır.
6 9
6. Grafik kullanın. 2014 yılında Cornell araştırmacıları olan Aner Tal ve Brian Wansink'e göre insanlar ne kadar çok grafik kullanırsa diğerlerine göre daha bilimsel gelmektedir. İkili ''Bilimin prestiji, böyle önemsiz bilimle alakalı grafik gibi şeylere bile çok güçlü anlamlar yüklemekte.'' diye belirtmiştir.
7 9
7. Kendinizi iyi ifade edecek bir şekilde konuşun. Monoton bir ses tonu sıkıcıdır. ''İki konuşmacıdan biri aynı kelimeleri kullanarak konuşsa fakat biri diğerinden daha hızlı, daha sesli, az duraksayarak ve ses tonunda değişiklikler yaparak konuşsa, o konuşmacı daha bilgili ve daha enerjik olarak algılanır.'' diyen ve Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior'un yazarı Leonard Mlodinow ayrıca '' Etkileyici bir konuşma ile, tonda ve seste çeşitliliklere gitmek, inanılırlığınızı ve daha zeki gözükmeniz konusundaki algıyı artırır.'' diye belirtmiş.
8 9
8. Konuşurken karşınızdakinin gözlerine bakın. 2007 yılında Loyola Marymouth Üniversitesi'nde Nora A. Murphy tarafından yürütülen bir araştırmaya göre karşınızdakiyle konuşurken gözlerine bakmanız sizin daha zeki olarak algılanmanızda bir büyük bir etmen oluyor. Murphy ''Bu sizin yapmanız gereken bir şey. Konuşurken gözlere bakmanın direk IQ'nuzla ilişkisi var. Karşınızdakini başarılı bir şekilde etkileyecek ve entellektüel olarak algılanmanızı sağlayacaktır.'' diye belirtmiş.
9 9
9. Adam akıllı giyinin. Araştırmalara göre giydiğimiz kıyafetler bizim kapasitemizin karşı tarafta nasıl algılandığını şekillendirir nitelikte. Mesela, resmi giyinen öğretim görevlileri daha az çekici fakat daha zeki olarak algılanıyor. Daha erkeksi giyinen kadınlar, iş görüşmelerinde daha başarılı olabiliyorlar. İyi giyinmiş bir müşteri temsilcisi satışlarında daha başarılı olabiliyor. Ayrıca 2012 yılında Nortwestern Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre doktorlar ve bilim adamları gibi laboratuvar önlüğü giyen kişiler, konsantrasyon gerektiren testlerde daha başarılı oluyorlar. Yazar Hajo Adams ve Adam Galinsky de bu konuda ''Giydiğimiz kıyafetler sadece diğerlerinin üzerinde değil kendimizin üzerinde de güçlü bir etki bırakıyor.'' demiş.