Doğanın koynundaki yeşil inci Maçka...
1 10
Sümela Manastırı, yaylaları, Hamsiköy sütlacı ve yeşilin her tonunu barındıran doğasıyla Maçka turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.
2 10
Maçka hakkında daha iyi bilgiyi Belediye Başkanı Koray Koçhan anlattı. 12 yıl boyunca eczacı olarak hizmet ettiği Maçka'da 2014'ten bu yana belediye başkanlığı makamında oturan Koçhan ile ilçe ile ilgili bilmemiz gerekenlerini konuştuk.rnrnBaşkan Koçhan'ın yaptığı açıklamalar şu şekilde;
3 10
Trabzon'un en önemli tarihi ve turistik mekanı Sümela Manastırı Maçka'da. Bulutların üzerindeki yaylalar da. Maçka deyince aklınıza meşhur Hamsiköy Sütlacı da gelmeli. Eğer bir turist olarak Doğu Karadeniz turu yapacaksanız Maçka'ya gitmemişseniz seyahatiniz eksik kalmış demektir
4 10
Maçka.rnrnBu ilçe, Trabzon'u güney illerine bağlayan Zigana Geçidi üzerinde yer alıyor. Dünyanın ikinci Avrupa'nın en büyük karayolu tüneli de Maçka ile Gümüşhane arasına yapılıyor. Dünya Ortodokslarının önemli dini mekanlarından Sümela Manastırı Maçka'yı bilinen bir yer yapmaya yetiyor. Şu sıralar restorasyon nedeniyle kapalı olan Sümela Manastırı, çalışmaların bitmesiyle turistlerin akınına uğramaya devam edecek hiç şüphesiz.rnrnTrabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yer alan Maçka, Trabzon'a 28 km. uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 340 m, yüzölçümü 1000 kmu00b2'dir. İlçenin doğusunda Yomra, batısında Akçaabat ve Tonya İlçeleri, kuzeyi Trabzon İli, güneyi ise Gümüşhane ile çevrilidir. Ladin ormanlarının ağırlıkta olduğu vadilerin ortasındaki bir dere yatağına kurulmuş olan ilçe merkezi, sarı ve yeşilin bin bir tonuyla ziyaretçilerini büyülemekte.rnrnTamamıyla yüksek dağlardan oluşan Maçka arazisi, 2000 metreye kadar ormanlarla, daha yükseklerde ise otlaklar ve dağ bitkileri ile kaplıdır. Yayla denilen bu yüksek yerler manzarası, temiz havası ve kaynak suları ile adeta bir cennettir.
5 10
TarihirnrnMaçka'nın tarihini aydınlatacak kazı çalışmaları ne yazık ki yapılmamıştır. İlçenin, en azından belgelere dayanan bulgulara göre 2400 yıllık bir geçmişi vardır. M.Ö. 1040 yıllarında bile önemli bir yerleşme merkezi olan Trabzon'u, Erzurum ve Erzincan'da bağlayan bir yayla köprüsü konumunda olduğu açıktır. Maçka yörelerinde ilk yerleşme yerlerinin, savunma amacıyla, sürekli tarıma geçilemediğinden, beslenme etkisiyle yüksek yerlerde, yaylalarda oluştuğu bellidir. 1916 yılında Ruslar tarafından işgal edilen ilçe, 1918 yılında Rusların çekilmesiyle geri alınmıştır.rnrnMaçka Adı Nereden Geliyor?rnrnMaçka ismi söylentilere göre; İranlılar ile Bizanslılar arasındaki çatışmalarda, buranın yerli halkının u2018maçuka' denilen sopa ile dövüştükleri için, yerleşim birimine u2018Maçka' denilmiştir.rnrnMaçuka kelimesinin anlamı, iki dağ arasındaki düzlüktür. Maçuka, iki tarafı sopa, ortasında zincir olan bir silahtır.
6 10
Gezilecek YerlerrnrnTemiz Bir Nefes İçin Maçka Yaylaları'na GidinrnrnKiraz, Labazen, Kulindağı, Mağura, Figanoy, Lişer ve Hocamezarı gibi birçok yaylasıyla öne çıkan Maçka; kaynak suları, temiz havası ve doğasıyla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra samimi ve misafirperver yöre halkıyla yerli ve yabancı turistlerin en gözde yerlerinden biri. Ladin, sedir, gürgen ağaçları, mor renkli orman gülü ve sarı renkli zifin çiçekleri ile kaplı yaylalarda yürüyüş yapıp temiz havayı ciğerlerinize çekebilirsiniz. Bazı yaylalarda akan derelerde balık tutabilir, çadır kurup kamp yapabilirsiniz. Böylesi güzel bir yerde mangal yapmak, sonra semaverde çay demlemek ayrı bir keyif olacaktır.rnrnManastırlar İlçesi MaçkarnrnMaçka, her yıl milyonlarca turist çeken ve gerek dini, gerek kültürel, gerekse tarihi açıdan büyük bir öneme sahip 3 farklı manastıra ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en meşhuru dünyaca bilinen Sümela Manastırı..
7 10
Sümela ManastırırnrnAltındere köyü sınırları içerisinde yer alan manastır, halk arasında u2018Meryem Ana' adı ile anılır. M.S. 395 yılında Atinalı Barnabas ve yeğeni Sophronos bölgeye gelmişler ve manastırı kurmuşlardır. XV. yy'da Ortodoks aleminin dayanağı olmuştur Sümela Manastırı. 18-19. Yüzyıllarda en parlak devrini yaşamıştır. 1914 yılında I. Dünya Savaşı ile keşişlerin yaşantıları da güçleşmiş, Manastırın açlık tehlikesi ile terk edildiği ileri sürülmüştür. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte Manastırın kilise yaşamı sona erdi.rnrnYapı esas olarak ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadan oluşur. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine yayılır. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bir bölümü yıkılmıştır.rnrnSümela Manastırı çeşitli güvenlik önlemleri ve restorasyon çalışmaları nedeniyle 2020 yılına kadar ziyarete kapalıdır. Yapılan restorasyon ve kurulacak teleferik hattından sonra Sümela'yı yılda milyona yakın turistin ziyaret etmesi bekleniyor.
8 10
Vazelon ManastırırnrnKiremitli köyünde çam ormanında bulunan ve Sümela Manastırı'ndan daha önce yapıldığı bilinen Vazelon Manastırı'nın, Türkiye'nin ilk manastırlarından biri olduğu ileri sürülüyor. Vazelon (Yahya) Manastırı'nda bir mağara ve ayazma bulunuyor. Vazelon Manastırı, Maçka'ya yaklaşık 17 km uzaklıktadır. Yapının Vazelon ismini, kurulmuş olduğu Zabulon Dağından aldığı görüşü kuvvetli ihtimaldir. Çoğu araştırmacı yapının tarihini kesin olarak vermemekle birlikte; bazıları M.S. 270, bazıları ise M.S. 317 olarak belirtir. Yahya Peygambere adanan manastır, vaktiyle bölgede bulunan manastırların en yetkilisi ve zengini durumunda imiş. Manastır, 19. yüzyılda etraflıca onarılmıştır.rnrnBugün zemin kat kısmı sağır kapı ve pencereler ile kapalıdır. Fakat birinci kata merdivenle çıkıldığında küçük bir antre ile karşılaşılır. Girişteki ek kısmının 19. yy'da yapıldığı sanılmaktadır. Çok pencereli bir karaktere sahip, sert taşlardan ibarettir.
9 10
Kuştul ManastırırnrnKuştul Manastırı, Esiroğlu beldesinin Galyan diye adlandırılan bölgesindeki Kuştul köyündedir. Vadinin tabanından dirsek şeklindeki kaya üzerine oturtulan yapı, kale gibi, vadiye hakim bir tepede kurulmuştur. M.S. 752 yılında kurulduğu söylenen bu Manastır, Trabzon bölgesindeki diğer manastırlar gibi kutsal bir mağara ve ayazmanın etrafında kurulmuştur. Manastıra batı cephesindeki merdivenle varılmaktadır.rnrnSütlacın Başkenti HamsiköyrnrnGeçmişte adı Hamseköy olan mahalle, Beşköy olarak da biliniyor. Yöre, Arapça'da beş olan u2018hamse'den adını alarak Hamsiköy olarak kayıtlara geçiyor. Maçka'ya 19 km uzaklıkta bulunan Hamsiköy Mahallesi, doğal güzellikleri, temiz havası, film sahnesinden fırlamış manzarası ve özellikle de sütlacıyla turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Özelliğinin sütünde olduğu iddia edilen Hamsiköy sütlacı, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Bu dillere destan sütlacın adı sadece Türkiye'de değil, dünyada da sık sık anılıyor. 2017 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Hamsiköy sütlacı, coğrafi işaret belgesi aldı.
10 10
Altındere VadisirnrnBüyüleyici yeşilliğin içerisini süsleyen haşin mavi sular... Şelalelerin mütemadiyen gürül gürül aktığı Altındere Vadisi, su sesi eşliğinde büyüleyici yeşil kokusuyla birlikte kafa dinlemeniz için ideal adres.rnrnMaçka'da Ne Yenir?rnrnHamsiköy SütlacırnrnKarayemik & böğürtlenrnrnEsiroğlu ekmeğirnrnTereyağında kızartılmış alabalıkrnrnÇayır lahana çorbasırnrnKuymakrnrnMaçka'da Ne Yapılır?rnrnKışın bembeyaz karın içinde trekking ve kamp yapın.rnrnMaçka'nın eşsiz güzelliğinde safari yapın.rnrnÇamurlara bata çıka offroad sürüşlerine çıkın.rnrnArkadaşlarınızla Maçka derelerinde rafting yapınrnrnMaçka yamaçlarında paraşütün tadın çıkarın.rnrnMaçka'nın en güzel ayrıntılarını kadraja alın.