Dünya'nın utanç listesinde Türkiye'de var
1 12
BBC, dünya çapında rüşvet deyimlerini derleyip farklı dillerde benzer kalıpları ortaya çıkardı. Türkiye de iki deyimle listede.
2 12
Oxford Üniversitesi'nden Nicolette Makovicky ve Kent Üniversitesi'nden David Henig'in uzmanlığındaki araştırmada, Türkiye'den iki kalıbın en popülerler arasında ilk 5'te yer alması, rüşvet geleneğinin yaygınlığına ışık tutuyor.
3 12
1) Nokia kutusu: Macaristan'da 2010 yılında ortaya çıkan bir skandalda bir “Nokia kutusunda” rüşvet alan yetkililerden sonra söylem ülkeye yerleşmişti.
4 12
2) Saygı, hürmet: Azerice de de rüşvet için “hürmet” kelimesi kullanılıyor.
5 12
3) Ufak sazan: Çek futbolundaki bir yolsuzluk skandalı sonrası ortaya çıkan tabir artık tüm yolsuzluklar için kullanılıyor.
6 12
4-Şükran: Macaristan'da doktorlar ve hemşireler hasta yakınlarından bir “şükran” (haalapenz) göstergesi olarak para dolu bir zarf beklerler.
7 12
5) Masa altı: İngiltere, Fransa, İran, İsveç'te paranın “masa altından” verilmesi rüşvet anlamına geliyor.
8 12
6)Kahve parası: Brezilya, Fildişi Sahili'nde rüşveti kahve ısmarlama ifade ediyor.
9 12
7) Çay parası: İran, Afganistan gibi çayın günlük hayatın önemli bir parçası olduğu ülkelerde bu söylem popüler.
10 12
8) Soru nakdi: İngiltere'de büyük çaptaki yozlaşma için 1994 yılında yaşanan bir rüşvet skandalından sonra genellikle medyanın kullandığı bir tabir.
11 12
9) Balık baştan kokar: Türkiye'de bu deyim sokaktaki yozlaşmanın daha büyüğünün üst kademelerde de var olduğunu gösteriyor.
12 12
10) Çorba parası: Türkiye'de ise polisin sizden isteği bir “çorba parası”dır.