Elektrik borcu tarımı vurdu
1 12
Bayburt'ıun Aydıntepe ilçesine bağlı 20 köydeki tarım arazileri, sulama kanallarına su basan pompanın elektrik borcu nedeniyle çalıştırılamaması sonucu sulanamıyor.
2 12
Aydıntepe ilçesine bağlı Çayırköprü köyü muhtarı Emirhan Sancar, yaptığı açıklamada, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı kentte, cumhuriyet tarihinden bu yana tarıma yapılan en büyük yatırımlar arasında sayılan Bayburt Aydıntepe Masat Sulaması kapsamındaki Aydıntepe Çayıryolu 1. Merhali projesinde yer alan pompadan kanallara su basılmayınca yaklaşık 20 köyün arazisinin sulanamadığını söyledi.
3 12
Alıçlık köyündeki sulama pompasına Çoruh Nehri'nden su gelmesine karşın suyun kanallara basılmadığını, bu nedenle tarlalarına su veremediklerini belirten Sancar, "10 bin, 15 bin dönüm arazi kurak, millet perişan olmuş. Su imkanımız olduğu halde bu kurumuş kanala bakıyoruz. Sadece bizim arazimiz 10 bin dönüm. İncili, Konursu, Çayırköprü, Alıçlık, Uğrak, Aydıntepe, Aşağıkırzı, Yukarıkırzı'yı da katarsak 40-50 bin dönüm arazi sulanamıyor. Allah rızası için su pompasını çalıştırsınlar. Fazla bir şey istemiyoruz, 10 günde bir çalışsa bize yetiyor" dedi.
4 12
Önceki yıllarda sulama yapmak için dönüm başına ödedikleri 8 liralık ücrete "çok" diye karşı çıkarken artık onu da arar duruma geldiklerini ifade eden Sancar, "Biz 8 lira olsun ona da razı olduk, yeter ki arazimiz kurtulsun. Çiftçi olarak pancar ekmişim, 20 bin lira borçlanmışım. Bütün çiftçi borçlu ve böyle giderse bu zararın altından kalkamayız" diye konuştu.
5 12
Çiftçilerden İmdat Sancar ise çok mağdur olduklarını dile getirerek, "Suyumuz burada ancak pompalar çalışmadığından mağdur olduk. 850 dönümlük silajlık mısırımız var, sulayamıyoruz. Pancarlarımız da aynı durumda. Bir çiftçinin asgari 5 bin lira zararı var. Çoruh Nehri boşa akıyor, biz bakıyoruz" dedi.
6 12
- "800 bin lira civarında elektrik borcu var" Aydıntepe Sulama Birliği Başkanı Orhan Eraslan ise tarım sulama kanallarına su basacak pompayı, elektrik borçları ve yüksek maliyetler nedeniyle çalıştıramadıklarını belirterek, "800 bin lira civarında elektrik borcu var. Bu paranın yatırılması gerekiyor, kurum bunu istiyor ama bu borcu ödeyemiyoruz. Çünkü bizim bu kadar paramız yok. Bizim bu borcu ödeyebilmemiz için çiftçilere pompadan suyu dekar başına 120 liradan satmamız gerek. Yani burada ya elektrik ücretsiz olacak ya da su veremeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
7 12
Borcun yüksek olmasının sebebinin, geçmiş yıllarda maliyetinin altında su verilmesi olduğunu kaydeden Eraslan, şunları söyledi: "Geçmiş yıllarda pompadan elektrikle su vermenin maliyeti 60 lira civarındaydı ama biz dekar başına 15 liradan verdik. Göz göre göre zararına su verdik. Süreç bu durumu geldi. Birliğe çiftçilerin yaklaşık 100 bin lira civarında borcu var ama bunu tahsil etmek mümkün değil. Birliğin aldığı birim fiyatları, yıllık personel giderlerini bile karşılamıyor, onun için açık oluşuyor. Vatandaş, 'madem böyle, siz bırakın devlet çaresine bakar' diyor. Biz de karar aldık, birliği lağvedeceğiz."
8 12
Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe de Bayburt'ta tarıma yapılmış en büyük yatırımın, söz konusu sulama projesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
9 12
"Son yıllarda Demirözü Barajı da yapıldı ama maalesef en büyük yatırım en büyük sorun oldu. Buradaki mağduriyete ilişkin DSİ'ye raporumu yazıp gönderdim. Mağduriyet çok büyük. Özellikle A1 ve P2 kanallarının su taşıdığı alanlarda bu yıl sıkıntı oldu. Çünkü kanala su verilmedi. Çiftçilerimiz bu kanala belki su verilecek diye ekim yaptılar. Bayburt'ta tarım varsa bize göre bu alanda var. En verimli topraklar burada. Sulanabilse verim beş kat artacak, aynı zamanda alternatif ürünler denenecek, alanın öyle bir özelliği var."
10 12
Aydıntepe Çayıryolu 1. Merhali Projesi'nin yeniden projelendirilmesi gerektiğini savunan Yıldırımtepe, "Alanın ek projeler yapılarak cazibeli hale getirilmesi gerekiyor. Hem elektrik üretecek hem de sulama yapacak bir kanal özelliği olmalı" dedi
11 12
12 12