Trabzon bu konuda birinci
1 7
Vali Öz, Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında düzenlenen Yürüyorum, Bağımsızım, Okuyorum, Özgürüm Projesinin kapanış kokteyline katıldı.
2 7
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlünün organizesinde yürütülen u2018Yürüyorum, Bağımsızım, Okuyorum, Özgürüm' Projesinin kapanış kokteyli Trabzon'da bir otelde gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü, Görme Engelliler Vakfı Trabzon Şubesi ile Anadolu Görme Engelliler Derneği'nin de ortaklığında yürütülen projenin kapanış kokteyline Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Kadir Er, İş-Kur İl Müdürü Mustafa Sezgin, projenin yürütücüleri, engelli derneği yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
3 7
Devletin engellilere yönelik önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Vali Öz, “Sosyal devlet olmanın gereği olarak engellilerle ilgili hem mali, sosyal haklar yönüyle, hem de eğitilip günlük hayatın içerisine katılımı ve istihdamı konusunda önemli çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Hep şuna inanıyoruz, asıl engel beyinlerde ve yüreklerdedir. Dolayısıyla bunları aşmamız gerekiyor. Bunun için de bu tür projelere ve paylaşımlara ihtiyacımız var.
4 7
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız engellilerimize yönelik mali, sosyal ve istihdam hakları konusunda yaptığı çalışmaların yanında, EDES projesi gibi de önemli bir çalışmayı başlattı. Yapılan bu çalışma engellerin beyin ve yüreklerden kalkması için önemli bir projedir. Bu tür projelere Trabzon ili olarak tüm kurumlarımızla büyük ağırlık veriyoruz. Trabzon bu anlamda Türkiye'de en fazla proje uygulayan birinci ilimizdir. Projeleri dolu dolu yaşıyor, hissediyoruz ve o duyguyu paylaşıyoruz. Bize bu duyguyu yaşatanlara ayrıca teşekkür ediyoruz.
5 7
Altyapı konusunda eksikliklerimizi gidermek için gayret gösteriyoruz. Braille alfabesi ve beyaz baston eğitimi ile ilgili yapılan eğitici çalışmaları çok önemsiyoruz. Bunu iki boyutu var. Birincisi eğitime ihtiyacı olan insanlara temel eğitimi verip geliştirme konusunda onların önünü açıyoruz. İkinci boyutu ise, eğiticilerin de bu şekilde uzmanlaşmasını sağlayarak artık bu eğitimlerin Trabzon'da da yapılabilir olmasını ve kapasitesini geliştiriyoruz.
6 7
Türkiye'de örnek olan Trabzon Rehabilitasyon Merkezi'nde görme engellilerimizin Braille alfabesi ve beyaz baston kullanımı alanlarında eğitimi ve kapasitesinin geliştirilmesi imkanını kazanmış buluyoruz. Bu da Trabzon için önemli bir kazanımdır. Kurumlarımızdan katılan dokuz personelin bu süreçte yer alması onların yetenek kazanmasını ve kurumların görme engellilerimize bakış açısını kazandırmasını sağlıyor Engellilerimizin topluma kazandırılması noktasında yapılan bu tür projeler, engellilerimizin hem günlük hayatın içerisine girmesini, hem de kamu kurumlarının bu ihtiyacı ve yeteneği kazanmasını sağlıyor. Bu tür projelerde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Engelsiz bir Trabzon'u ve Türkiye'yi önce yüreğimizde sonra da fiziki ortamlarda hep birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.
7 7
Proje Koordinatörü Esengül Kibar ise yaptığı sunumda, proje kapsamında 45 engelli bireye Braille Alfabesi ve Beyaz Baston eğitim verildiğini belirterek, ayrıca 8 farklı kurumdan 9 personelin de eğitici bilgiler aldığını söyledi. Konuşmasının ardından 92 saatlik Braille Alfabesi ve 100 saatlik Beyaz Baston kullanımı olmak üzere toplam 192 saatlik proje eğitimlerini başarıyla tamamlayan eğitimcilere sertifikaları verildi. Program; görme engeli bulunan vatandaşlardan İkram Şengül, Selda Ural, Şeyma Bulut ve Orhan Çolak'ın birbirinden güzel türküleri seslendirmesiyle sona erdi.