Trabzon Valisi Polis Meslek Yüksekokulu Öğrencileriyle Buluştu
1 7
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerine katılımcı demokrasinin toplumsal refaha ulaşma da en önemli unsur olduğunu vurgulayan bir konferans verdi. Vali Kızılcık, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin huzur ve sükun içersinde yaşamını devam ettirebilmesi, vatandaşlarının can, mal ve ırz güvenliklerinin sağlanması için 24 saat esasına göre çalışan, devletin olmazsa olmaz unsurlarından birisiniz. Bunu böyle biliniz" dedi.
2 7
Yönetemeyen Devletlerin Olduğunu Vali Kızılcık, "Toplumlar bir arada devlet çatısı altında yaşama kararını verdiklerinde şüphesiz toplumsal sözleşme imzalamış olurlar. Bu çerçevede birinin özgürlüğünün başladığı veya bittiği noktada diğerinin özgürlüğünün başladığı anlamına gelir. Ortak yaşama iradesi bazı zamanlar özgürlük tarafında ağırlık bastı, ama onun başarısı bugün bazı tarih kitaplarında gördüğümüz anarşi ortamının doğmasına neden oldu.
3 7
Güvenliğin ağırlıklı olduğu dönemlerde de faşizan dediğimiz baskıcı yönetimlerin hakim olduğu dönemler yaşandı ve vatandaşlar kendi düşüncelerini haklarını dile getirip, talep dahi edemez konuma geldiler. Bu insanları ve toplumu huzursuz ettiği için de insanlar içten içe yeraltında örgütlenmeye giderek, bu sistemin devam edemeyeceği düşüncesinden hareketle onun değişimini, ihtilaller marifetiyle sistemi değiştirdiler. Her ikisinin de toplumun huzuruna, mutluluğuna ve refahına olumlu etki ve katkı sağlamadığını gördük. Belki ilk etapta çok hoş gibi görünen uygulamaların diğer bireylerin aleyhine geliştiğini ve huzursuzluğun hüküm sürmesine neden olduğunu ortaya çıkarmıştır.
4 7
Devletin bireylerini mutlu kılma hedefine ulaşmada yetersiz kalmışlardır. Yönetemeyen devletlerin oluştuğunu gördük. Devletler tarihi bu iki dengenin iki ucun arasında adil dengenin sağlanması şeklinde cereyan ettiğini görebiliriz" dedi. İşleyen Kurumlara Sahip Devletler Kalkınır Konuşmasını bir örnekle de destekleyen Vali Kızılcık, "Mesela en son Amerika'da yayınlanan ve Türkiye'de de gündeme gelen. "Gücün, kalkınmanın kaynağı nedir?"adlı kitapta, işleyen müesseselere sahip olmayan devletlerin bireylerini mutlu edemediklerini, devleti kalkındıran, refaha kavuşturan sistemlerin, işleyen kurumlara sahip olan sistemler olduğunu ortaya koydular. Burada temel unsurun ne coğrafya, ne ideoloji ve ne de başka faktörlerin değil, ana faktörün işleyen kurumlar olduğunu ileri sürdüler. Yani işleyen kurumlara sahip olan devletlerin kalkınması mümkündür.
5 7
"Vatanın üzerinde yer aldığı coğrafyanın veya toplumda hüküm süren ideolojinin hiç mi etkisi yoktur?" diyen yazarlar da ortaya çıktı ki, ben bu ikinci görüşü ortaya koyanlardan yanayım. Toplumların ve devletin gelişmesinde, işleyen müesseselerin rolü önemlidir.Ama tek başına yeterli değildir. Hangi coğrafyada yer aldığınız, hangi ideolojiye sahip olduğunuz da sizin devlet olarak toplumunuzu, milletinizi mutlu etmenizi sağlayan temel faktörlerdir. Sağlıklı, yenilikçi müesseselere ihtiyacımız vardır. Devletin kurumları değişen koşullara adapte olabilmeliler ki insanlara talep ettiklerini kaliteli bir şekilde sunabilsinler" diye konuştu.
6 7
Polis Okulu öğrencilerinden değişen koşullara ayak uydurmalarını isteyen Vali Kızılcık, "Görevinizi ifa etmeye çalışırken, devletin ve mensubu olduğunuz kurumun değişen koşullara adaptasyonunda nasıl, enerjik veya hanta,l hareket ettiğini göreceksiniz. Ne zaman değişen koşullara hızlı bir şekilde adapte olup, teknolojinin nimetlerinden ne kadar istifade edersek suçun önlenmesinde ve suçlularla mücadele o kadar başarılı olma şansımız artar" dedi.
7 7
Konferansın sonunda Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri Vali Kızılcık'a çiçek sunarken, Polis Okul Müdürü Tahsin Şensoy da plaket takdim etti.