Trabzon'da evin çatısında 2 ton çilek!
1 12
Gezmek için gittiği Finlandiya'da gördüğü topraksız seracılık yöntemini memleketinde uygulayan Trabzonlu Ali Osman Baki, evinin çatısında ve balkonunda çilek yetiştiriyor.
2 12
Trabzon'un Kavala Mahallesi'nde yaşayan emekli elektronik ve haberleşme mühendisi Baki, topraksız seracılığın yurt dışında çok yaygın olduğunu ve bu üretim yönteminde toprak yerine su, volkanik kayalar, taş yünü, kokopit ve perit gibi maddelerin kullanıldığını söyledi.
3 12
Gezmek için gittiği Finlandiya'da topraksız seracılık uygulamalarını gördüğünü belirten Baki, "Topraksız sera çok ilgimi çekti ve ülkeme döndüğümde bunu yapabilir miyim diye düşündüm" dedi.
4 12
Baki, topraksız tarımın her yerde yapılabileceğini ifade ederek, "Topraksız tarıma ilk olarak iş yerimdeki saksıda çilek üreterek başladım. Daha sonra konuyu araştırdım ve biraz bilgilendikten sonra bu işi yapabileceğime karar verdim.
5 12
Aldığım verimin yüksek olduğunu da görünce işi biraz daha büyüterek evimin balkonuna taşıdım. Ardından da bu işi daha geniş bir alana yaymaya karar verdim ve evimin çatısında üretime devam ettim" diye konuştu.
6 12
Evinin çatısının 96 metrekare olduğunu anlatan Baki, şunları kaydetti:
7 12
"Toprak yerine kokopit kullanarak, çatıya 4 farklı türde bin 876 kök çilek diktim. Ortalama bir kök çilekten 1 kilo 800 gram verim alıyorum.
8 12
Bu sayede topraklı tarıma göre topraksız tarımdan 5 kat daha fazla verim alındığını gördüm. 96 metrekare topraksız seradan 2 ton çilek almayı hedefliyorum.
9 12
Çileklerin tadına bakacak olursak da toprakta yetişenlere oranla daha lezzetli."
10 12
Baki, ileriye dönük ticari hedeflerinin olduğunu belirterek, "Şu anda 57 grama kadar çilek yetiştirdik. Bu seramız, deneme amaçlı bir seraydı.
11 12
İleride bu alanı 3 dönüme çıkartarak ihracat yapmayı da planlıyorum. Çilek, fındığa alternatif bir üründür.
12 12
Bundan dolayı üzerine düşülmesi gerekiyor. Şimdilik tek sıkıntım, daha fazla üretim yapabileceğim bir alanın olmaması. Yetkililerden bu kapsamda destek istiyorum" dedi.