Yine Karadeniz yine ayı saldırısı
1 5
Doğu Karadeniz'de vatandaşta ayı endişesi.. Yine ayı saldırısı, yine zarar ziyan.. Haber61/haber servisi Karadeniz Bölgesi'nde aç kalan ayılar arı kovanlarına saldırmaya devam ediyor. Son olarak Rize'de bir vatandaşın 17 adet arı kovanı ayılar tarafından yerle bir edildi. Üretici Hasan Kutlu Ata, "Ayı vurmak yasak. Vursam ceza alacaktım. Kaçtım. Hepsini yıktı geçti. Yaklaşık 60 bin lira zararım var" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Şağdan Başkaya, "İnsanlar yıllardır ayıların yiyecek kaynakları bir şekilde yok etti. Akarsularda balıkları iyice azalttık. Ayılar artık derelerde yavrularına balık yakalamayı öğretemiyor. Bal kovanlarına saldırıyorlar. Bunların çoğu ayıların açlık çekmesinden kaynaklanıyor. Ayıların besin kaynaklarının korunması için çalışma yapmalıyız" dedi. Bu arada bölgede bu yıl ayıların arı kovanlarına saldırısı 30'u buldu.
2 5
DARMADAĞIN ETTİ Fındıklı İlçesi'ne bağlı Yaylacılar Köyü'nde bal üreticisi Hasan Kutlu Ata'nın bahçesindeki 17 arı kovanı ayıların saldırısına uğradı. Önceki gün yaşanan olayda Kutlu, sabah arılarını kontrol etmek için gittiğinde ayıların kovanlarına saldırdığını gördü. Olay yerinden koşarak uzaklaşan Kutlu, birkaç saat sonra geri döndüğünde bütün kovanlarının kırıldığını ve peteklerdeki ballarının tamamının yenildiğini gördü. Tarım İl Müdürlüğü'nü arayan Kutlu, yardım istedi. Olay yerine gelen ekipler, inceleme sonucunda rapor tuttu. Yaklaşık 60 bin lira zararı olduğu belirlenen Kutlu, daha önce de ayının saldırısına uğradı ve boğuşma sırasında sol elinde kalıcı hasar oluştu.
3 5
"VURSAM, CEZA ALACAKTIM" Kutlu, ayı vurmanın cezasının yaklaşık 20 bin lira olduğunu belirterek, "O an gözlerimin önünden gitmiyor. Mecburen kaçtım. Daha önceden de ayılar bana saldırdığı için korktum. Silahım da vardı ama ateş edemedim. Vursam, ağır para cezası verilecekti. Vurmadım, 60 bin lira zararım var" dedi. "Devletin bu saldırılara karşı önlem almasını istiyorum" diyen Kutlu, "Burası doğal bir ortam. Her türlü canlıyla aynı ortamı paylaşıyoruz. Biz ayılara zarar vermiyoruz. Ama onlar bizi rahat bırakmıyor" diye konuştu. Köy muhtarı Gürhan Kutlu Ata da, "Elbette yaban hayatını korumak lazım. Ama arı yetiştiriciliğiyle ilgili bir düzenleme olmadığı için yerleşik alanlara kovan koyulamıyor. Haliyle bu tür yerler tercih ediliyor. O zaman da ayılar saldırıyor. Devlet sorunu çözmeli" ifadelerini kullandı.
4 5
"AYI AÇLIK ÇEKİNCE SALDIRIR" Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Şağdan Başkaya, insanların yıllardır ayıların yiyecek kaynaklarını bir şekilde yok ettiğini dile getirdi. Başkaya, "Akarsularda balıkları iyice azalttık. Ayılar artık derelerde yavrularına balık yakalamayı öğretemiyor. Bal kovanlarına saldırıyorlar. Bunların çoğu ayıların açlık çekmesinden kaynaklanıyor. Ayıların besin kaynaklarının korunması için çalışma yapmamız gerekir. Ayı saldırıları her zaman olacak. Ama ayıyı öldürmenin cezası var. Koruma altında bir tür. Öyle olması da gerekiyor. Saldırılar, yaralamalar, hatta ölümler olacaktır. Türkiye'de ayıların saldırısı sonucu yıllık ölüm vakası bir ya da ikidir" açıklamasını yaptı.
5 5
AYI GÖRÜNCE NE YAPMALI? Ayı ile karşılaşıldığında ilk yapılması gerekenin ses çıkarmak olduğunu vurgulayan Başkaya, şunları söyledi: "Bazen şarkı söylemek yetmeyebilir, belki de ayı sağırdır ama ses çıkarma her zaman öneriliyor. Gürültü çıkarmalıyız. Düdük çok önemli. Düdük çalmalıyız. Gürültü çıkararak ayıyı sahadan çıkarmak önemlidir. Ölü taklidi yapmak öneriliyor ama bunu kim, nasıl yapacak. Ani hareket yapmamak, sopa, taş gibi şeyler bulundurmamak gerekiyor. Ayı, bunları tehdit unsuru olarak algılayabilir. Eliniz kolunuz boş geri çekilin, yana çekilen konumda olun. Yoksa ölü taklidi sadece boğuşma sırasında olmalı. Gücünüz boğuşmaya yetmeyecek durumda ise ölü taklidi yapabilirsiniz. Çünkü onun niyeti sizi yemek, bitirmek değildir, sizi tehdit olmaktan çıkartmaktır. Sizin tehdit olmadığınızı anladığı zaman zaten çekip gidecektir." Özgür ÖZDEMİR / SABAH