2023 İşsizlik ödeneği şartları nelerdir? İşte detaylar
2023 işsizlik ödeneği şartları belli oldu. Peki belirlenen şartlar nelerdir? Ne zaman ödeniyor ve ne kadar sürüyor? İşte merak edilenleri sizler için derledik.
2023 işsizlik ödeneği şartlarının güncellendiği bilgisi internette yayımlandı. İnternet üzerinde yayımlanmış olan bilgilere istinaden işsizlik ödeneği şartları 2023 yılı için şu şekilde belirlenmiştir;
2023 yılında işsizlik ödeneği almak isteyenlerin, son üç sene içerisinde en az altı yüz günlük işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor.
Hizmet akdi sonlandırıldıktan sonraki otuz gün içerisinde, İŞKUR’ başvuruda bulunmuş olmak gerekiyor. Son olarak ise işsizlik maaşı almak isteyenlerin, hizmet akdi sona erdirilmeden önceki yüz yirmi gün çalışmış olması işsizlik ödeneği alabilmek için gerekli şartlar arasında yer alıyor.
2023 Yılı İçin İşsizlik Ödeneği Ne Kadar?
2023 yılı işsizlik ödeneğiücretleri hakkında gerekli bilgiler yayımlandı. İşsizlik ödeneği alacak olanların, 2023 senesi içerisinde en az dört ay çalışmış oldukları baz alınırsa; dört ay boyunca günlük brüt kazancının yüzde kırkı hesaplanıyor. Yapılan bu hesaba göre işsizlik ödeneği aylık olarak, asgari ücretin yüzde seksenine tekabül ediyor. İşsizlik ödeneği hesaplaması yapabilmek için internette hesaplama siteleri bulunuyor. İşsizlik maaşı hesaplama ekranındaki gerekli alanların doldurulması gerekiyor. Bu ekranda; işsizlik ödeneği alınacak olan sene, son üç yıl içerisinde ödenmiş olan prim günü ve aylık kazanılan brüt ücret kısımları doldurularak hesap yapılıyor ve ortalama bir sonuç elde ediliyor.
İşsizlik Ödenekleri Ne Zaman Ödeniyor?
İşsizlik ödeneği ödemeleri, başvuru sonuçlandıktan sonra ödenmeye başlıyor. Başvuru sonucunda işsizlik ödeneği şartlarına uygun olan adayların ödemeleri, her ayın beşinde ödenecek şekilde belirlenmiştir. Ödeme dönemleri ile ilgili gerekli çalışmalar ve düzenlemeler, Çevre ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Ödeme günleri ile ilgili herhangi bir değişiklik yapıldığı takdirde, bakanlık tarafından gerekli bilgilendirmeler yayımlanıyor.
İşsizlik Ödeneği Ne Kadar Süre Alınıyor?
İşsizlik ödeneği süreleri, işsizlik ödeneği alacak olanların sigortalı olarak çalışma süreleri göz önünde bulundurularak belirleniyor. Hizmet akdi feshedilmeden öncesinde altı yüz gün boyunca sigortalı olarak çalışılması durumunda, yüz seksen gün boyunca işsizlik ödeneği yatırılıyor. Sigortalı olarak çalışma süresi dokuz yüz gün olanlara ise iki yüz kırk gün boyunca işsizlik ödeneği yatırılıyor. Bin seksen gün boyunca sigortalı olarak çalışmış olanlara da üç yüz gün boyunca işsizlik ödeneği yatırılıyor. Sigortalı olarak çalışmış olanların, belirtilen süreler boyunca işsizlik sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekiyor. Sadece sigortalı olarak çalışılmış olması tek başına yeterli olan bir durum değildir. Eğer ki işsizlik ödeneği almak için başvuruda bulunanın, işsizlik sigorta primleri ödenmemiş ise işsizlik ödeneği alma hakkına sahip olamıyor.
İşsizlik Ödeneğine Nasıl Başvurulur?
İşsizlik ödeneğine başvuru yapabilmek için, 2023 yılı için belirlenmiş olan işsizlik ödeneği şartlarına uygun olunması gerekiyor. Belirlenmiş olan bu şartlara uygun olan adaylar işsizlik ödeneği alabilmek için başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvuru yapabilmek için en yakın İŞKUR şubesine müracaat etmek gerekiyor. Şubeye giderek başvuru yapamayan adaylar isterlerse İŞKUR’a ait olan www.iskur.gov.tr resmi internet sitesi üzerinden oldukça kolay bir şekilde başvuru oluşturabiliyor. İŞKUR başvurusu bulunmayan adaylara herhangi bir işsizlik ödeneği yatırılmıyor.
Kimler İşsizlik Maaşı Alma Hakkına Sahiptir?
İşsizlik maaşı alma hakkı herkese tanınmış olan bir hak değildir. İşsizlik maaşı alabilmek için iş veren tarafından işten çıkartılmış olmak gerekiyor. Kendi isteği üzerine işi bırakanların işsizlik maaşı alma hakkı bulunmuyor. İşsizlik ödeneği şartlarına uygun olan ve kendi isteği dışında işsiz kalmış olanların başvuru hakkı vardır. Yapılan değerlendirmeler üzerine, başvuruda bulunanların işsizlik ödeneği alma hakkı bulunup bulunmadığı değerlendiriliyor.