"Afganistan'dan gelen göçmen sayısında anormal bir yükseliş yok"

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Afganistan'da yaşanan olaylar sonrasında, Türkiye'ye gelen Afgan göçmen sayısında anormal bir yükseliş olmadığını söyledi.

"Afganistan'dan gelen göçmen sayısında anormal bir yükseliş yok"

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Türkiye'ye Afganistan'dan gelen düzensiz göçmen sayısında, geçmiş yıllara oranla farklı bir artış, son olaylara bağlı anormal bir yükseliş, ülkemiz sınırlarına dayanmış kafileler halinde yeni büyük bir göç akımı şu an için asla söz konusu değildir" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü Çataklı, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 11 Ağustos günü, orman yangınlarının henüz kontrol altına alındığı sırada, Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta meydana gelen yoğun sağanağın yol açtığı sel afetiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı. Çataklı, "72 saat içinde Kastamonu Bozkurt ilçesinde metrekareye 453 kilogram; Bartın Ulus ilçesine metrekareye 362 kilogram; Sinop Ayancık ilçemize de metrekareye 331 kilogram yağış düşmüştür. Gerçek anlamda bir küçük kıyamet olarak nitelendirebileceğimiz bu afet neticesinde 71'i Kastamonu'da, 10'u Sinop'ta, 1'i de Bartın'da olmak üzere toplam 82 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kastamonu'da 9 ve Sinop'ta 6 olmak üzere toplam 15 vatandaşımız da halen kayıptır. Afetin ilk anından itibaren bin 345 kişi helikopterlerle, 501 kişi de kurtarma botlarıyla tahliye edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı, AFAD, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu afet için bölgeye aktarılan toplam ödenek miktarı 287 milyon 283 bin 580 TL olup, bunun 246.5 milyonluk kısmı nakdi yardım ve alt yapılar için ilk elde harcanmıştır" diye konuştu.

Afganistan'dan gelen göçmen sayısında anormal bir yükseliş yok

'BÜYÜK BİR GÖÇ AKIMI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Bakanlık Sözcüsü Çataklı, temmuz ve ağustos ayının önemli gündemlerinden birisinin de kaçak göçmen meselesi olduğunu anımsatarak, "Özellikle Afganistan’da yaşanan son siyasi gelişmeler ışığında, gerek bazı siyasi parti yetkililerinin, gerekse konvansiyonel ve sosyal medyada değerlendirmelerde bulunan bazı kişilerin, çoğunlukla eksik ve yanlış bilgiye dayanan, zaman zaman da provakatif ve art niyetli paylaşımlarına, hep birlikte şahit oluyoruz. Birincisi; Türkiye'ye Afganistan'dan gelen düzensiz göçmen sayısında, geçmiş yıllara oranla farklı bir artış, son olaylara bağlı anormal bir yükseliş, ülkemiz sınırlarına dayanmış kafileler halinde yeni büyük bir göç akımı şu an için asla söz konusu değildir. Doğu ve güney sınırlarımızda 2019 yılında sınırda girişi engellenen yabancı sayısı 442 bin 800, 2020 yılında 505 bin 375; bu yılda, yılın yarısı geçmesine rağmen 307 bin 850'dir. Dolayısıyla yeni ve anormal bir artış iddiası, rakamlarla teyit edilmemektedir" dedi.

'GEÇEN YIL GÖÇÜ ENGELLEDİK'

Çataklı, sınırda alınan güvenlik önlemlerine de değinerek, "Bu alana yaptığımız yatırımların, olumlu sonuçlar ürettiğini yakalanan kaçak göçmen sayılarından anlıyoruz. Ülkemizde 2018 yılında 268 bin, 2019 yılında 454 bin, 2020 yılında salgından kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen 122 bin,  yılbaşından bugüne kadar da 94 bin 915 düzensiz göçmen yakalanmıştır. Afganistan özelinde ise 2019 yılında 201 bin 437, 2020'de salgın koşullarına rağmen 50 bin 161 ve bu yıl 40 bin 98 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalanmıştır. Türkiye sınırlardan sorumlu Türk Silahlı Kuvvetleri ve geri bölgede ona destek olan jandarma, emniyet ve güvenlik korucuları başta olmak üzere tüm imkan ve kapasitesi ile düzensiz göçü engellemek, ülkeye girişlerin önünü geçmek üzere mücadele edilmektedir. Bakanlığımız ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde 911 kilometrelik Suriye sınırımızda planlanan 837 kilometrelik güvenlik duvarı ve devriye yolu tamamlanmıştır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler