Ahmet Kaya: “Lokanta, restorant ve kafeler zor durumda”
CHP'li Ahmet Kaya çok zor durumda olan lokanta, restoran ve kafe sahiplerinin sesine kulak verdi.
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 aydan fazla bir süredir sadece paket servis yapabilen ve ekonomik olarak çok zor durumda olan lokanta, restoran ve kafe sahiplerinin sesine kulak verdi.
ESNAFLARIMIZIN SESİNİ DUYAN YOK
Trabzon'un lezzet kültürünü yansıtan ve Trabzon'a değer katan birçok lokanta, restoran ve cafenin kapandığı, birçoğunun da kapanma noktasına geldiğine dikkat çeken CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, "Trabzon'un köftesini, dönerini, pilavını, kuymağını, sütlacını meşhur eden, bu markaları yaratan tarihi lokanta restoran ve cafelerimiz pandemi ve alınan kısıtlama kararları nedeniyle büyük sıkıntı içinde. Hükümetin pandemi önlemlerini alırken, esnaflarımıza nefes aldıracak önlemleri almaması, atılması gereken adımları atmaması esnaflarımızı büyük sıkıntıya sokmuştur. Trabzon'daki lokanta, restoran ve kafe sahipleri hükümetten acil destek bekliyor, bu yönde ciddi talepleri var ancak seslerini duyan yok. Niye yok? Bu insanlar yıllardır vergi veriyor, ciddi istihdam sağlıyor, Trabzon'a değer katıyor. Destek niye yok?" diye sordu.
BU TALEPLER YERİNE GETİRİLMELİ
Ekonomik kriz nedeniyle işlerini ve sağlıklarını kaybettiklerini ifade eden kaya, "Trabzon'daki lokanta, restoran ve kafe işletmecileri mutlak şekilde destek bekliyorlar. Yaptıkları Cirolar, dükkân kiralarını karşılamaz durumda, personel maaşları, vergiler, faturalar ne olacak, ne yiyecek ne içecekler, nasıl ayakta duracaklar? Bunu düşünen yok!" dedi.
Acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizen CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, esnaflarımız;
1. Genelge ile kapatılan iş yerlerinin kapalı oldukları döneme ait kiralarında indirim kararı alınmasını,
2. Genelge ile kapatılan iş yerlerinin ödemeleri 6 ay sonraya ötelenmeli,
3. İşletmelerine elektrik, su ve doğalgaz faturaları iş yeri açılıncaya kadar kesilmemeli, bu ödemelerin işyerleri açıldıktan sonra taksitle ödenmesi sağlanmalı,
4. Esnaflarımız asli yaşamsal giderleri için kendilerine 10 bin ile 25 bin lira arası kredi kartı verilmesini, 5.Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinin HES kodu uygulaması kullanılarak yüzde 50 kapasiteyle açılmasını bekliyorlar.
Bir an önce lokanta, kafe ve restoran sahiplerinin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Kaya, "Ayrıca, dönem şartları belli. Bu kötü dönemde iş yapamayan esnaflarımızın bankalara kredi ödemelerini geciktirmeleri gayet doğaldır. Bu gecikmeler bahane edilerek esnaflarımızın kredi talepleri reddediliyor. 180 günlük hukuksal koruma olmasına rağmen 60-65 gün gecikmesi olanlar kredi kullanamıyor. Bu da ciddi bir sorun! Çok sayıda sektörü ve insanı etkileyen lokanta, kafe ve restoranların sıkıntıları, erkenden alınacak kararlarla önlenebilir ama geç kalınırsa telafisi zor sıkıntılar yaşanabilir. Bunun olmaması için geç kalınmadan esnaflarımızın sesine kulak verilmelidir" diye konuştu.