MMU'da ilk uçuş 1 yıl erken olacak

'Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri' programına katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak'ın ilk uçuşuyla ilgili tarih verdi. MMU'nun 2025'te ilk uçuşunun gerçekleşmesi bekleniyordu. Fakat bu tarih güncellendi.
MMU'da ilk uçuş 1 yıl erken olacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayan şartlar getiren maddelerin savunma bütçesinin 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın son halinden çıkarılmasına yönelik, “Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olarak rolünü sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu savunma yeteneklerine sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz” demişti.

TUŞAS Genel Müdürü Temel Kotil, 'Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri' programında Sabah'a konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. F-16'ların alım süreciyle ilgili Kotil, "Bugün ihtiyaç var, F-16'lar onun için alınıyor. Bir teslimat takvimleri var tabi onların." dedi.

MMU'DA İLK UÇUŞ 2024'TE

2025 yılında ilk uçuşu beklenen MMU'nun tarihini güncelleyen Kotil, 2024'ü işaret etti. Hangardan çıkacak uçağın ilk uçuşunun 29 Ekim 2024'te yapılacağını belirten Kotil, "Bizim Milli Muharip'in hangardan çıkacak uçağın ilk uçuşu 29 Ekim 2024'te, teslimatımızı 2028'e... Tabi o ara yapmak için Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacını gideriyor. Bu çok normal, güzel bir şey. 2028'den sonra Allah'ın izniyle 29-30'la Milli Muharip'i biz ayda 2 tane üretmeye başlıyoruz. Yılda 24 tane yapıyor. İhtiyacımız olursa bunlar katlanarak gidebilir. Ölçeklenebilen bir mekanizma bu. Ama inşallah 30'ların uçakların Milli Muharip olacak." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacağını da belirten Kotil, "Bu sürekli bir olaydır. Alınan bir uçak 30 yıl kullanılabiliyor. Sonuçta Milli Muharip bu ülkeyi koruyacak. Amerikalıların F-22'si Rusların SUV-57 gibi kimseye satmıyorlar bunları." şeklinde konuştu.

"3 BİN MÜHENDİS DİREKT BU UÇAĞA ÇALIŞIYOR"

Kotil'in açıklamaları şöyle; TUSAŞ'ın genel müdürlük yardımcılarının altında bin 300 kişisi var. TUSAŞ'ın diğer ünitelerden bu işe hizmet veren mühendis olarak bin kişisi var. HAVELSAN sağolsun kendi binasını yapıyor bizim orada. ASELSAN olsun, ROKETSAN olsun, diğer özel şirketler olsun birçok şirket bize çalışıyor. 3 bin mühendis direkt bu uçağa çalışıyor.

Çoğunluklu olarak Türk mühendisi. Bu işte biz Türk ve yabancı bakmıyoruz. Gizlilikleri koruyarak yapıyoruz bunları. Asıl dikkat çekmem gereken şu anda dünyada tecrübe kazanmış yurt dışında bulunmuş Almanya'da Fransa'da veya Amerika'da Türkler var. Biz bunların bir kısmını getirdik. Hani göç oluyor ya, tersi de çok güzel oluyor. Şu an aslında yetenek olarak bu uçakla ilgili hani bir sorumuz olduğu zaman birine soralım diye bir sorunumuz yok artık. O soruyu kendimiz cevaplayabiliyoruz.

Ben 6 yıldır şirkette bulunuyor. 60 kişiden başlayan bir ekip bin 300 kişi oldu. MMU ekibi... 60 kişiden başlamıştı. O zaman giren çocuklar toydular, genç mühendislerdi. Şu anda 5 yıllık tecrübeleri oldular. 5 yıllık savaş uçağı tecrübeli mühendisimiz artık özümüzde var.

MMU PROJESİ

MMU Projesi kapsamında yurt içi imkanlarla üretilen modern uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 ların yerini alacak.

Projeyle yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye'nin 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alması hedefleniyor.

Milli Muharip Uçağın üretimi TUSAŞ bünyesinde devam ediyor. İlk prototip uçağın 18 Mart 2023 tarihinde motorları çalışır şekilde hangardan çıkış yapması ve yer testlerine başlaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir