Teknikerler tek çatı altında birleşiyor! Karadeniz Teknikerler Federasyonu kuruldu
Beş şehirdeki teknikerler derneklerinin bir araya gelmesi ile Karadeniz Teknikerler Federasyonu kuruldu.
Ordu, Gümüşhane, Rize, Zonguldak ve Trabzon Teknikerler Derneğinin bir araya gelmesiyle oluşan “Karadeniz Teknikerler Federasyon’unu kuruldu.
Kurucu Başkan Orhan Baki yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Ülkemizin yeteri kadar bilinmeyen, ihmal edilen, irdeledikçe göreceksiniz, adeta iş yapması engellenen, Teknikerlik mesleğinin kurumsal temsilcisi olarak, kamuoyunun huzuruna çıktık.
İlk sözümüz meslektaşlarımıza olacak: Toprağı çapalamadan, tarlada çabalamadan harmanda sözümüz geçmez. Mesleğinin yok sayılmasına razı değilsen, yanımızda ol.
ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAK ORTAMI, SAĞLAMAK AMACINDAYIZ
Bilinen anlamda Teknikerlik Eğitimi 1942 yılında başlamıştır. Biz, bu yıldan günümüze kadar süren, zor serüvenin içerisinde yoğrulduk. Üzerine Federasyon inşa ettiğimiz Tekniker derneklerimizin, sivil toplum kuruluşu olarak 24 yıllık deneyimi var. Sorunları da çözüm yollarını da biliyoruz. Durum tespiti yapacak, paydaşlarımızla paylaşacağız. Uzak tutulduğumuz iş ve üretim dünyasında, elimizi taşın altına koyacak ortamı, sağlamak amacındayız.
Nitelikli işgücü ihtiyacını, mesleki eğitimle karşılamak en etkin yoldur. Bu yöntem, ülkemizce de kabul görmüş, Cumhuriyet dönemi, kısa ve uzun vadeli kalkınma planlarında, özellikle yer almıştır. Bu yaklaşımla, her ilde, her on ilçenin dokuzunda, MYO açılmıştır. Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi verilerine göre, 2022 eğitim döneminde, 1019 MYO’nda eğitim verilmektedir. Çeşitli nedenlerle kullanılmayan, 11 tane de pasif durumda okulumuz vardır.
Tekniker, 13 yıllık sistemli bir eğitimle kazanılmış, özel bilgi ve becerilerle donatılmış teknik iş gücüdür. Teknikerlik mesleği, tanımlı iş kollarının tamamında, hizmet verecek çeşitliliğe, ihtisas alanına sahiptir.
İŞ DÜNYASI YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜ İHTİYACINI KARŞILAYAMIYORSA, SORUN VARDIR
Mezun sayısı, 5.000.000’u aşan devasa bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bu büyüklüğe her yıl, 450.000 ile 500.000 arası gencimiz eklenmektedir. Buna rağmen, iş dünyası yetişmiş iş gücü ihtiyacını karşılayamıyorsa, sorun vardır. Çözüm ortağı olacak, el birliği ile çözeceğiz.
1992 yılında Tekniker mesleğin tanımı yapılmış, yasal düzenlemesi yarım kalmıştır, yoktur. Ülkemizde yetkisi ve hareket alanı muğlak olan, tek meslek grubudur. Bu yüzden, yetkin olduğu ihtisas alanda, bireysel ya da ekip şeklinde iş üretme şansı olmuyorsa, sorun daha da büyüktür.
Çözüm yolunda, karar vericileri sağlıklı bilgilendireceğiz. İktidar ve muhalefetin, siyasi çekişme konusu olmak istemiyoruz. Uzlaşıyla, yapacakları düzenlemeyle 5.000.000’u aşkın Teknikerin, yetki ve sorumlulukları bilinir hale getireceklerine inanıyoruz. Lobilerin gölgesinde değil, aklın yolunda karar verilmesi için ilk elden takipçisi olacağız.
İŞ DÜNYAMIZ, ÜLKEMİZ İÇİN KAYIPTIR
Her meslek değerlidir yaklaşımıyla, paydaşlarımıza uzattığımız eli geri çekmeyeceğiz. Eninde sonunda anlaşılacağımıza, sağlıklı ilişkiler kuracağımıza inanıyoruz. Biz hemen olsun derdindeyiz. Çünkü belirsizlikle geçen her gün, iş dünyamız, ülkemiz için kayıptır.
İş başında, yeterli ve değerli olduğumuzu biliyoruz. İş üretecek fırsat ve ortam sağlandığında, herkesin her kesimin bu durumu bilmesini sağlayacağız. En önemlisi, MYO öğrencisi 1.000.000 gencimize umut ve ışık olacağız. Okullarımıza değer katacağız.
Çalışmalarımız ülke genelinde sürüyor. Yakında diğer bölgelerimizin Federasyon kuruluşları da tamamlanacak. Devamında, “Türkiye Teknikerler Konfederasyonu”nu kurarak, kurumsal yapılanmamızın ilk aşamasını bitirmiş olacağız.
Karadeniz’den başlayan, ülke yararına toplumsal hareketler, hep başarılı olmuştur. Bizler ilk meşaleyi yaktık. Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu biliyor, sabır ve güvenle hareket ediyoruz."