15 bin mahkuma tahliye
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, anadilde savunma hakkı getiren düzenlemeyi onaylamasıyla, yaklaşık 15 bin hükümlü ve 400'e yakın ağır hasta mahkum için de tahliye yolu açıldı.Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6411 sayılı Yasa'nın, hükümlülerin d
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, anadilde savunma hakkı getiren düzenlemeyi onaylamasıyla, yaklaşık 15 bin hükümlü ve 400'e yakın ağır hasta mahkum için de tahliye yolu açıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6411 sayılı Yasa'nın, hükümlülerin denetimli serbestliği için aranan “açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme” şartını askıya almasıyla 15 bin hükümlünün salıverilmesinin önü açıldı.Adalet Bakanlığı verilerine göre, 9 Ocak 2013 itibarıyla Türkiye'deki ceza infaz kurumlarında 32 bini tutuklu, 104 bini hükümlü olmak üzere yaklaşık 136 bin kişi bulunuyor.
6411 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 13. maddesi, 5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun “Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı” başlıklı 105/A maddesinin iki bendinin 31 Aralık 2015'e kadar uygulanmamasını öngörüyor.
Uygulanmayacak hükümler, hükümlülerin denetimli serbestlikle tahliyeleri için “açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme” şartını düzenliyor.
Bu şartın uygulanmasının askıya alınması, cezaevlerindeki yaklaşık 15 bin hükümlünün, koşullu salıverilme tarihlerinden daha önce ceza infaz kurumlarından salıverilmelerinin önünü açıyor.Hükümlülerin cezalarının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, İnfaz Hakimleri karar verecek.
Bakanlığın denetimli serbestlikle ilgili yaptığı düzenlemelerle daha önce 30 bine yakın hükümlü tahliye edilmişti.
Ankara'da 600 kişi uygulamadan yararlanabilecek
Ankara'daki ceza infaz kurumlarında, denetimli serbestlikle salıverilebilecek durumda yaklaşık 600 hükümlü olduğu bildirildi.
Öta yandan, kanunun, kapalı cezaevlerindeki evli hükümlülerin eşleriyle görüşebilmelerine imkan tanıyan düzenleme doğrultusunda, Ankara'daki bazı ceza infaz kurumlarında odaların tamamlandığı kaydedildi. Diğer ceza infaz kurumlarında da tadilat çalışmalarının sürdürüldüğü ifade edildi.
400 ağır hasta da çıkacak
Aynı Kanun ile “Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe” hali de infazın ertelenmesi nedenleri arasına alındı.Buna göre; maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek.
Terörle Mücadele Kanunu kapsamında mahkum olanların da infazı ertelenebilecek.Kanun'un yasalaşmasıyla şu anda ceza infaz kurumlarındaki yaklaşık 400 hasta mahkumun durumları tekrar değerlendirilecek ve bunlardan yasanın aradığı şartları taşıyanların cezalarının infazına karar verilebilecek.