18 bin şehidin ismi bu bayrakta

TBMM Şeref Holü'nde İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, “Resimlerle İstiklal Marşı” konulu sergi açıldı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İstiklal Marşı'nın yazıldığı şartların çok iyi bilinmes

18 bin şehidin ismi bu bayrakta

TBMM Şeref Holü'nde İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, “Resimlerle İstiklal Marşı” konulu sergi açıldı. 

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İstiklal Marşı'nın yazıldığı şartların çok iyi bilinmesi ve unutulmaması gerektiğini söyledi.

Şahin, TBMM Şeref Holünde, İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen, “Resimlerle İstiklal Marşı” konulu serginin açılışında yaptığı konuşmada, “İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Hakkında Kanun”un, parlamentoda tüm siyasi partilerin katılımıyla kabul edildiğini anımsattı.

TBMM'nin kanun çıkarmak suretiyle İstiklal Marşı ve şairine verdiği özel önemi bir kez daha tescil ettiğini belirten Şahin, sergideki resimlerin, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Resim-İş Bölümü öğrencileri tarafından yapıldığını anlattı. Şahin, “Geleceğin sanatçıları olarak gördüğümüz bu gençlerimiz, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını resimlere işlediler. Milli Mücadele'nin, İstiklal Marşı'nda ifade edilen son derece zor şartlarının ifadesi olan dizelerini resim sanatıyla anlatmaya çalıştılar. Merhum Akif'in hangi duygularla bu dizeleri yazdığını renk renk tuvale işlemeye çalıştılar” diye konuştu.

Sergi çerçevesinde, İstiklal Marşı'nın kabulüyle ilgili tutanakların, dergilerin ve gazetelerin de ziyarete açılacağını ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

“İstiklal Marşı'nın yazıldığı şartları çok iyi bilmek ve unutmamak durumdayız; ülkemiz dört bir yandan işgalle karşı karşıyadır. TBMM açılmış, hem yasama görevini yapacak hem de Kurtuluş Savaşı'nı yönetecek, düşmanı ülkeden kovacaktır. O şartlarda İstiklal Marşı ihtiyacı duyulmuş. Ödül vaadiyle yarışma açılmış. Birçok şair katılmış ama Akif, ödül konulduğu için katılmamış. 'Böyle bir yarışmada ben ödül için şiir yazmam' demiş. Bağımsızlığa kavuştuktan sonra yazılması gerekir bu şiirlerin. Henüz bağımsızlık yok, düşmanlar ülkede. Neden böyle bir yarışma açılmış? Bunun en güzel cevabını da Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nda ifade eder, 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.' Bu dizeler, 'bu şartlar altında dahi biz istiklale kavuşacağımızdan şüphe duymuyoruz' düşüncesini dünyaya haykırıyor.”

Mehmet Akif'in şiirlerini “Safahat”ta topladığını anımsatan Şahin, “Ama oraya İstiklal Marşı şiirini almamış. Neden? Çünkü 'İstiklal Marşı benim değil, milletimizindir' demiştir. Böyle bir vatan sevgisi ancak Akif inancında olan birisine yakışabilirdi. Ödülü de almadığını biliyorum” diye konuştu.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökay Yıldız da konuşmasında sergi hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından Şahin, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon ile Rektör Prof. Dr. Yıldız'a teşekkür plaketi verdi. Yıldız da Şahin'e plaket sundu.

ŞEHİTLERİN ADLARI BAYRAĞA İŞLENDİ
Sergide, 18 bin şehit askerin isimleri yazılarak oluşturulan bayrak resmi de yer aldı. Resim, 250 öğrenci tarafından 2 ay süreyle çalışılarak tamamlandı. Şahin, resmi büyüteç yardımıyla inceledi. Resimlerin başında bekleyen, çeşitli mesleklerin kıyafetlerini giymiş minik çocuklar da İstiklal Marşı'nın kıtalarını okudu.

Şahin ayrıca, Mehmet Akif Ersoy'un siluetinin bulunduğu ve boş bırakılan yerlere atılacak imzalarla tamamlanması planlanan resme ilk imzayı attı. Serginin açılışına, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler