2020'de bir doğa olayı daha! Güneş kilitlenmesi gerçekleşti

Bilim insanları 2020 yılında doğa üstü olaylara bir yenisinin eklendiğini açıkladı.
2020'de bir doğa olayı daha! Güneş kilitlenmesi gerçekleşti

2020 yılında doğaüstü olaylara bir yenisi daha eklendi. Bilim insanları güneşin dondurucu hava, deprem ve kıtlığa neden olabilecek şekilde kilitlendiğini açıkladı. 

Bilim insanları uzayın en önemli yıldızlarından biri olan Güneş’in şu anda minimum enerji döneminde olduğunu açıkladı. Minimum enerji dönemi, Güneş’in üzerindeki enerji aktivitelerinin önemli ölçüde düştüğü anlamına geliyor.

Gökbilimci Dr. Tony Phillips solar enerjinin derinlerde, minimum seviyede devam ettiğini dile getirirdi. Açıklamasında ayrıca Güneş lekesi sayısının, geçen yüzyılın en düşük seviyelerinden biri olduğunu belirtti. Manyetik alanının zayıflaması, Güneş sistemine ekstra kozmik ışınların yayılmasına neden oluyor.

Oluşan aşırı kozmik ışınlar astronotlar ve hava yolcuları için sağlık tehlikesi oluşturuyor. Direkt olarak Dünya’nın üst atmosferinin elektro-kimyasını etkiliyor ve yıldırımın tetiklenmesine de neden oluyor.

NASA bilim adamları 1790-1830 yılları arasında gerçekleşen Dalton Minimum’un tekrarlanabileceğinden korkuyor. Dalton Minimum dondurucu hava, mahsul kaybı, kıtlık ve güçlü volkanik patlama dönemlerine yol açıyor.

Dalton Minimum döneminde sıcaklıklar 20 yıl boyunca 2 santigrat dereceye düşmüş, dünya gıda üretimini harap etmişti. 10 Nisan 1815’te 2 bin yılın ikinci en büyük volkanik patlaması Endonezya’daki Tambora Dağı‘nda gerçekleşti ve en az 71 bin insan hayatını kaybetti. Ayrıca 1816 yılı Temmuz ayında kar yağması bu yılın “Yazsız Yıl” (Eighteen Hundred and Froze To Death) olarak adlandırılmasına neden oldu.

Güneş kilitlenmesi olayının ne kadar süreceği henüz tahmin edilemiyor ancak bilim insanları bu kilitlenmenin uzun sürmesinden endişe ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir