2024 Bağkur emekli maaşı ne kadar? Kök maaş nasıl hesaplanacak?

2024 Bağkur emekli maaşı ne kadar? Kök maaş nasıl hesaplanacak? İşte detaylar.

2024 Bağkur emekli maaşı ne kadar? Kök maaş nasıl hesaplanacak?

Haziran ayında enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranları netleşti. En düşük emekli maaşı Bağkur ve SSK kapsamında ne kadar olacak ve kök maaş nasıl hesaplanacak soruları gündeme geldi.

Haziran ayında enflasyon oranı aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda ise yüzde 71,60 arttı. Bu artış, milyonlarca emeklinin maaşlarına yapılacak zam oranını belirledi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alacak. Ancak kök maaşı 8 bin TL'nin altında olanlar, maaş zammına rağmen 10 bin lira almaya devam edecek.

AK Parti, en düşük emekli maaşı için harekete geçti. Kulislere göre, en düşük emekli maaşına zam yapılması için konuşulan rakam belli oldu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Kök maaş nasıl hesaplanacak?

En Düşük Emekli Maaşı İçin Yeni Düzenleme

2024 Ocak ayından bu yana en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak yatırılıyor. Kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli, yasa gereği 10 bin lira aylık alıyor. Kök maaşı 8 bin lira olan bir emeklinin eline geçecek para, yüzde 24,73'lük zamma rağmen 10 bin lira olacak. Kök maaşı düşük olduğu için zamlı maaşı bile halen ödenen 10 bin TL'nin altında kalacak olan emekliler var. Bu durum, yeni düzenleme gereksinimini gündeme getirdi.

Yeni düzenleme yapılırsa 1.8 milyon kişinin maaşı yeniden belirlenecek. Kulislere yansıyan ilk bilgilere göre, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin liraya çıkarılması düşünülüyor.

Emeklilerin maaş zamları kök maaş üzerinden uygulanıyor. Bu nedenle kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli, yasa gereği zam alsa da eline geçecek para 10 bin liranın üzerine çıkmıyor. Ancak yeni düzenlemelerle, en düşük emekli maaşının artırılması ve kök maaş hesaplamalarının yeniden gözden geçirilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler