Cenaze namazı, İslam dininde önemli bir ibadet olup, vefat eden Müslümanlar için yapılan bir dua ve veda namazıdır. Bu namaz, rükû ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitâh (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selâm vermek vaciptir. Sünnetleri ise Allah’a hamd ve sena etmek, Resûlullah’a (s.a.s.) salât ve selâm getirmek, hem vefat eden kişi hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir.
Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
-
Saf Bağlanması ve Niyet: Cenaze namazı kılmak için cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir.
-
İftitâh Tekbiri ve Eller Bağlanır: İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar. “Ve celle senâük” cümlesiyle birlikte “Sübhâneke” duasını okurlar.
-
İkinci Tekbir ve Dualar: Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Bârik” duaları okunur.
-
Üçüncü Tekbir ve Dualar: Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizî, Cenâiz, 38 [1024-1025]), bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fâtiha” sûresini (Tirmizî, Cenâiz, 39 [1026]) veya başka bir duayı okurlar.
-
Dördüncü Tekbir ve Selam: Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selâm verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.
Cenaze Namazının Şartları
Cenaze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret (vücudun örtülmesi gereken yerlerini örtmek) ve niyet gibi şartlara riâyet edilir. Namazı kılınacak cenazenin Müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde olması gerekir.
Cenazenin Durumu
- Hanefî ve Mâlikîlere Göre: Bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası yahut başı ile birlikte en az yarısı bulunmalıdır.
- Şâfiîlere Göre: Kişi ölüp de bir tek uzvu bulunsa bile cenaze namazı kılınır. Nitekim ashab, ölen ve sadece eli bulunan bir sahabînin namazını kılmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 2/32).
Ölen Çocuklar İçin Cenaze Namazı
Canlı olarak doğup ölen çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır.
Kaynak: