29 bin 689 sağlık personeli alınacak!
Sağlık Bakanı Koca, bu yıl Ağustos'ta 12 bin, Eylül-Ekim'de de 17 bin 689 olmak üzere toplamda 29 bin 689 sağlık personeli alınacağını açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, katıldığı tv programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu yıl Ağustos'ta 12 bin, Eylül-Ekim'de de 17 bin 689 olmak üzere toplamda 29 bin 689 sağlık personeli alınacağını açıklamasında bulundu.
Tedavi için yurt dışına çıkan vatandaşımızın azaldığını belirten Bakan Koca, "Küba ile kanser tedavisi konusunda görüşüldü. TUSEB ile hastalıklarda incelemer yapılacak" dedi.
Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;
AIDS tedavisi
Gebelerde HIV taraması artırıldı.
HIV öldüren bir virüs olmaktan çıktı. Tedavide ücret alınmıyor. Mahremiyet esas.
Şehir hasteneleri
Amaç hastaneyı başka şehre sevk etmeden tedavi etmek. Bin 355 yataklı şehir hastanemiz önümüzdeki hafta Bursa'da açıyoruz.
Hedef her ilde tedavinin yapılabilir olması. Memnuniyet seviyeleri giderek yükseliyor. Mesafe ve ulaşım çözümleri devrede.
Büyük yapıların olma zorunluluğu var. Dünya çapında hastane ölçekleri büyük. Uluslararası sağlık turizm için çok önemli.
Sağlıkta 2019'da bütçe payı 157 milyar lira. Sağlıkta dönüşümü anca çalışanlarımızla yapabileceğimize inanıyoruz.
Sağlık çalışanlarına şiddet
Sağlık ordusu 1 milyon 25 bin kişilik.
Şiddet konusunda yasal düzenleme yapıldı. İfadeler çortamda yapılacak. Yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor. Yasa beklentileri karşılayacak şekilde olacak.
Sağlık çalışanı istihdamı
Bu yıl içinde 29 bin 689 sağlık personeli alımı olacak. Bunun ilk etabı olarak 12 bin personelin alımı da önümüzdeki ay için ilana çıkılacak. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. ÖSYM’ye gönderdik ÖSYM’nin takvimi ancak ‘bir ay sonra çıkabiliriz’ dedikleri için 1 ay sonra gerçekleşecek.
12 bin personelin alımı da KPSS ile olacak. Mülakat yok. KPSS ile 12 bin kişiyi ÖSYM üzerinden alacağız.
Doğum bildirim sistemi
Bebeğin kimliği eve, adrese gönderilecek.
Sağlıkta teknoloji
Dijital ambulans dönemini başlattık. Hasta ambulanstayken teknolojik tedavi başlıyor. Teknolojik cihaz doğru bilgi aktarsın yeter. Dijital ambulans dönemi önümüzdeki yıl biter.
Obeziteyle mücadele
63 obezite merkezimiz var. Sağlıklı beslenme kültürü çok önemli. Sağlıklı beslenmeyle ilgili bir Beslenme Konseyi kurduk. İlk defa kurulan bir yapı oldu.
Türkiye’nin beslenme haritasını çıkarmış olduk. Gelecek ay beslenme haritamızı da basına açıklamış olacağız. Beslenme haritası ve beslenme konseyi çok önemli.
Tuz tüketimi yarıya indi, dünya standardı yakın. Sağlıklı yaşamı teşvik ediyoruz. Yürüyüş yapma imkanları artırılıyor.
Bağımlılıkla mücadele
11 bakan bağımlılığa karşı bir araya geldi.
Rehabilitasyon merkezleri çok yönlü çalışıyor. Tedavi ücretsiz. Şu an 1,5 milyar dolar gelirimizi var. 2023 için 10 milyar dolar hedef koyduk. 2023'e kadar 40 merkeze ulaşmak istiyoruz. Tedavi kadar topluma kazandırma da önemli.
Sağlık ateşelerini de önemli gördüğümüz birçok ülkede olması yönünde karar aldık.
Organ nakli
Avrupa genelinde organ naklinde birinciyiz. İnönü Üniversitesi günde beş organ nakli yapabiliyor. Böbrek, karaciğer ve kalp bağışı önemli.
Sağlık turizm
Türkiye'yi sağlık üssü yapmayı istiyoruz.